Torsdag 26 Maj
Stockholm

Jordan B Peterson

Jordan Bernt Peterson, född 1962 i Edmonton i Kanada, är en världsberömd psykolog, filosof och författare. Peterson är framför allt känd för sin bok 12 Livsregler, som gjorde stor succé under 2018. 


I boken ger Peterson sin bild av individen och samhället och hur relationer fungerar. 


Jordan B Peterson har kritiserats för många uttalanden, bland annat har han gjort omdiskuterade utläggningar om feminism och transpersoner. 


Han har också lyft fram religionens betydelse för individens utveckling och moralism. 

Jordan B. Peterson är kritisk mot en hel del saker, bland annat: politisk korrekthet, feminism, "white privilege", kulturell appropriering och han är också osäker på om klimatförändringar sker på riktigt. 


Han har en hel del fans i Sverige och en del av personerna som håller med honom är medlemmar i det svenska Jordan Peterson-sällskapet.


Under slutet av 2018 var Peterson på ett längre besök i Sverige, där  han bland annat medverkade i tv-programmet Skavlan. 

Han uttalade sig då kritiskt mot jämställdhet. 

– I Skandinavien finns de största skillnaderna i världen mellan män och kvinnor vad gäller temperament och intressen, och olikheterna har maximerats av Sveriges jämlikhetspolitik, säger han i programmet. 


Han förtydligar genom att säga att ju mer staten jobbar för jämlikhet, desto större skillnader i personlighet blir det mellan män och kvinnor. 


Visa resten ↓