Stockholm

Liberalerna

Liberalerna, tidigare Folkpartiet liberalerna, är ett svenskt politiskt parti som driver en socialliberal politik. Partiet grundades 1934 och hette då Folkpartiet. Det var en sammanslagning mellan riksdagspartierna "Sveriges liberala parti" och "Frisinnade folkpartiet".


Partiet la till ordet "liberalerna" till partinamnet 1990 och hette därefter Folkpartiet liberalerna. Den 22 november 2015 gjorde de ett namnbyte och heter numera enbart Liberalerna.


År 2007 tog Jan Björklund över partiledare för partiet – och var det till år 2019 när Nyamko Sabuni tog över titeln. Partiets logotyp är ett vitt eller blått L och deras symbol är en blåklint. Liberalerna är en del av samarbetet Alliansen där även Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna ingår.


Partiet har ett ungdomsförbund och ett kvinnoförbund. Nätverket Liberala studenter är en organisation inom ungdomsförbundet.


I riksdagsvalet 2010 fick partiet 7,06 procent av rösterna, medan i valet 2014 fick de 5,42 procent. I riksdagsvalet 2018 fick partiet 5,49 procent.

Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.