1 av 3
2 av 3
3 av 3

Chocolate chip cookies med brynt smör och rostade hasselnötter

Här hittar du receptet på Chocolate chip cookies med extra allt.


Det här är det absolut bästa receptet på Chocolate chip cookies. Den här gången brynte jag smöret, vilket gav kakorna en mörkare och nötigare smak. Lite mörkare färg också. Att doppa dem i choklad och strö över hasselnötter behöver man såklart inte göra, men de känns lite lyxigare. Lägg mycket krut på vispningen i receptet, det gör kanon för kakorna. Använd gärna mörk choklad, det bryter av mot det söta. Provbaka en kaka först för att se hur mycket kakorna flyter ut under gräddningen, flyter de inte ut så mycket kan man platta till dem lätt med handen innan de åker in i ugnen.

150g smör

3 dl farinsocker

2 dl florsocker

1 ägg

1 äggula

1 tsk bikarbonat

4,5 dl vetemjöl

300g mörk choklad

150g mörk choklad

1-2 dl rostade hasselnötter

Bryn smöret.

Gör så här: smält smöret i en het kastrull och fortsätt värma smöret på hög värme. Vispa försiktigt hela tiden så att inte mjölksockret och proteinet bränns. Fortsätt tills smöret får en mörk färg och doftar nötigt. Man kan kika temperaturen också, den ska ligga på 155°. Ta från värmen och låt svalna något. Använd allt, även de mörka i botten på kastrullen.

Sätt ugnen på 175°.

Blanda farinsocker med florsocker och tillsätt det brynta smöret och vispa med elvisp ett par minuter. Tillsätt ägg och äggula och fortsätt vispa tills det blir luftigt och ljusare.

Blanda vetemjölet och bikarbonatet. Rör ner det i vispet. Tillsätt 300g choklad, knappar eller grovt hackad. Degen kommer att vara rätt kletig, så ska det vara.

Ta en glasskopa (eller en matsked), och klicka ut bollar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-12 minuter. De ska vara färdiggräddade i kanterna och mjuk/lös i mitten. De är klara när de börjar "spricka" på ytan. Låt kakorna ligga på en plåt ett par minuter för sedan över kakorna på ett galler. Låt svalna helt.

Hacka hasselnötterna grovt, rostade dem i ugnen eller i en torr stekpanna. I ugn: 200°, på en plåt tills de börjar få färg.

Smält ungefär 1/3 av chokladen över ett vattenbad, finhacka resterande choklad och rör ner det i efterhand. (Lättare temperering) Doppa kakorna till hälften, låt dem rinna av något och lägg dem på ett bakplåtspapper. Strö över hasselnötter och låt sedan chokladen stelna.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!