Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

5 tips för att lyckas med hemmagjorda köttbullar

- 11/12/2017, 11:22

Att köpa färdiga köttbullar kan tyckas lockande mitt i julstressen men det finns inget godare än just hemmastekta köttbullar.

Med de här tipsen kommer du att få riktigt saftiga och goda köttbullar varje gång!

1. Mixa löken fint i matberedare

Stor bitar av lök i köttbullarna är ett big no no. Mixa den gula löken så fint du kan i matberedare eller mixer innan du steker den så gör du löken rättvisa i dina köttbullar.

2. Blanda ner saltet först

För bra rullning och konsistens i köttbullarna ska du först blanda ner saltet, och bara saltet i köttfärsen. Blanda länge och låt gärna stå någon minut innan du har i resten av ingredienserna.

3. Blanda ströbröd med mjölk…och låt stå länge

Det här är det viktigaste momentet för att få saftiga köttbullar med rätt konsistens. Häll upp ströbröd och mjölk i en liten skål och låt stå och dra en lååång stund innan du har ner det i köttfärsen.

4. Stek löken i smör

Visst, du skulle kunna ha ner den finmixade löken som den är direkt i köttfärsen men för en rik smak och för att löken och köttfärsen ska gifta sig i en enda jämn smet är det allra bästa att steka löken i smör först och sen ha i den i köttfärsen.

5. Stek köttbullarna i smör på medelvärme

Och det bästa är att du nu redan har stekpannan redo efter löken. Ha bara i lite mer smör och värm på igen på medelvärme och stek dina köttbullar i den. Ha inte för bråttom, köttbullarna behöver få tid på sig för att få en brynd yta och ändå behålla saftigheten i mitten. 

Grundreceptet för köttbullar, ger 4 portioner:

500 g köttfärs

0,5 dl ströbröd

1 dl mjölk

1 gul lök

1 ägg 

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

smör till stekning