Söndag 16 Maj
Stockholm

5 tips för att lyckas med hemmagjorda köttbullar

Hemmagjorda köttbullar
Hemmagjorda köttbullar. Foto:

Att köpa färdiga köttbullar kan tyckas lockande mitt i julstressen men det finns inget godare än just hemmastekta köttbullar.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Med de här tipsen kommer du att få riktigt saftiga och goda köttbullar varje gång!

1. Mixa löken fint i matberedare

Stor bitar av lök i köttbullarna är ett big no no. Mixa den gula löken så fint du kan i matberedare eller mixer innan du steker den så gör du löken rättvisa i dina köttbullar.

2. Blanda ner saltet först

För bra rullning och konsistens i köttbullarna ska du först blanda ner saltet, och bara saltet i köttfärsen. Blanda länge och låt gärna stå någon minut innan du har i resten av ingredienserna.

3. Blanda ströbröd med mjölk…och låt stå länge

Det här är det viktigaste momentet för att få saftiga köttbullar med rätt konsistens. Häll upp ströbröd och mjölk i en liten skål och låt stå och dra en lååång stund innan du har ner det i köttfärsen.

4. Stek löken i smör

Visst, du skulle kunna ha ner den finmixade löken som den är direkt i köttfärsen men för en rik smak och för att löken och köttfärsen ska gifta sig i en enda jämn smet är det allra bästa att steka löken i smör först och sen ha i den i köttfärsen.

5. Stek köttbullarna i smör på medelvärme

Och det bästa är att du nu redan har stekpannan redo efter löken. Ha bara i lite mer smör och värm på igen på medelvärme och stek dina köttbullar i den. Ha inte för bråttom, köttbullarna behöver få tid på sig för att få en brynd yta och ändå behålla saftigheten i mitten. 

Grundreceptet för köttbullar, ger 4 portioner:

500 g köttfärs

0,5 dl ströbröd

1 dl mjölk

1 gul lök

1 ägg 

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

smör till stekning

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela