Porsche elbil brand
En elbil från Porsche kan ha orsakat förlisningen av Felicity Ace - Foto: AP/TT/Porsche

Elbil ska ha orsakat branden på fartyget – Porsche stäms

För drygt två år sedan bröt en brand ut på det stora fraktfartyget Felicity Ace, som i slutändan sjönk till Atlantens botten lastad med runt 4 000 bilar. Nu hävdar fartygets operatör och ett försäkringsbolag att branden bröt ut i batteriet på en elbil från Porsche, och stämmer det tyska bilmärket.


Det var i februari 2022 som det larmades om en brand på fartyget Felicity Ace, som var på väg från Europa till USA.

Det rapporterades tidigt om att branden, som till slut ledde till att fartyget sjönk i närheten av Azorerna, startade i batteriet på en av de många elbilarna ombord.

Nu rapporterar Bloomberg att Volkswagengruppen har stämts av både fartygsoperatören Mitsui OSK Lines och försäkringsbolaget Allianz SE, som hävdar att branden startade i batteriet på en Porsche.

Här är riskerna om din bilhandlare går i konkurs

Informerades inte om risker

Mitsui OSK Lines och Allianz SE hävdar också att Porsche inte hade informerat dem om riskerna med att transportera elbilar på fartyg, samt vilka säkerhetsåtgärder som hade varit nödvändiga.

Den enda elbilen som Porsche tillverkade vid tillfället var Taycan, men även laddhybridversionerna av modellerna Panamera och Cayenne har stora litiumjonbatterier.

Volkswagen har bekräftat att man har blivit stämda, medan Mitsui OSK Lines och Allianz SE har valt att avböja från att kommentera.

Parterna i målet kommer om runt en månad påbörja förhandlingar om en förlikning.

Det är omöjligt att elektrifiera alla bilar – enligt Bosch vd

Exklusiva lyxbilar förlorades

Värdet av de bilar som förlorades i branden har enligt Motor1 uppskattats till 155 miljoner dollar, motsvarande närmare 1,6 miljarder kronor.

Av de 4 000 bilar som fanns ombord på fartyget när det förliste var  1 110 av märket Porsche. 

Volkswagen-ägda Lamborghini hade också bilar med på fartyget, och tvingades starta upp den nedlagda produktionen av modellen Aventador. Detta för att ersätta 15 exemplar av specialversionen Aventador Ultimate, som var några av de sista bilarna i modellserien.

Det fanns även ett större antal privata bilar med på fartyget, av märken som BMW, Ford och Honda.

Se upp för kinesiska elbilar: Kan beskattas i efterhand

Äntligen! Euro NCAP sätter ner foten mot farliga trenden

Bil