Tone Sekelius berättar att folk förminskar transpersoner och att hatet är stort på sociala medier.
Tone Sekelius berättar att folk förminskar transpersoner och att hatet är stort på sociala medier. - Foto: Claudio Bresciani/TT

Tone Sekelius om hatet – förminskar transpersoner

För ett halvt år sedan kom Tone Sekelius ut som transperson. I "Morgonpasset" i P3 berättar hon om det dagliga hatet hon får utstå på sociala medier. – Graden av hatkommentarer är brutal, säger Tone Sekelius i programmet.


I våras debuterade Tone Sekelius, 25, i Melodifestivalen och i höst är hon aktuell som programledare för nya dokusåpan "Paradise".

Hon har även varit årets hbtq på QX-galan. Tone började som youtuber och har i dag en följarskara om 300 000 prenumeranter. Hennes musikkarriär tog fart 2017 med singeln "Awakening", som handlar om att komma ut som homosexuell. 

"Förminska transpersoner"

Men att vara en offentlig transperson är inte alltid lätt, och i Morgonpasset i P3 berättar hon om allt hat hon har fått utstå sedan hon kom ut.

 – Graden av hatkommentarer är brutal, säger Tone Sekelius i Morgonpasset i P3.

I programmet berättar hon att folk försöker förminska henne och förminska transpersoner, och att hatet blir mer och mer brutalt så fort hon publicerar något transrelaterat.

Tone Sekelius: "Handlar om mina största osäkerheter"

Hon berättar att just Tiktok är en av de värre plattformarna när det kommer till hat, detta på grund av att användarna inte behöver följa de personer de får upp i sitt flöde.

– Jag la ut på Tiktok att jag har börjat på hormoner och det är som ett minfält. Då ska alla ha nånting att säga till om så då kommer de här extrema motpolerna. Folk som visar kärlek visar ännu mer kärlek för att visa support och folk som hatar. Det är så grova saker och alla handlar om mina största osäkerheter, säger Tone Sekelius i Morgonpasset.

Hon berättar däremot att det också finns en fin och positiv sida med att komma ut offentligt.

– Vill man ha hjälp finns det väldigt mycket hjälp att få, vill man ha kärlek finns det mycket kärlek att få,säger Tone Sekelius.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!