Håkan Nordman Hemlin
Håkan Nordman Hemlin har genom åren berättat om sin tid i fängelse och sitt problem med droger. - Foto: Tim Aro/TT Bild, Stella Pictures. Bilden är ett montage.

Nordman om tiden i fängelse: "Var inte rädd för att tappa tvålen"

Håkan "Nordman" Hemlin blev "vandraren" med hela svenska folket. Men år av droger och missbruk satte sina spår, och han har suttit i fängelse flera gånger. Här är allt du vill veta om Håkan "Nordman" Hemlin.


Håkan "Nordman" Hemlin slog igenom med låten "Vandraren" 1994. Tillsammans med Mats Wester utgör Håkan duon Nordman, som genom åren släppt åtta studioalbum.

Håkan Hemlins fru Heidi – så träffades paret

Håkan Hemlin i Nordman träffade sin kärlek Heidi Lund, 53, via ett riktigt så kallat ödets knyck. I en intervju med Aftonbladet från 2021 berättar Håkan Hemlin att han åkte ned till Gran Canaria för att spela in en video.  

– Jag skulle egentligen bara dit i två veckor, men det blev ingen video färdig på den tiden. Sedan var det en kompis som sa "vad ska du hem för, du har väl inget att åka hem till". Det här var i januari. Jag kom ned den tredje januari och så sprang jag på Heidi den tionde, säger Hemlin till tidningen

Här kan du läsa mer om Nordmans fru, barn och tidigare missbruk.

Nordman om alla droger: "Körde upp det i armen"

Under en stor del av sin karriär har Håkan Hemlin nämligen tampats med ett drogmissbruk som han genom åren har berättat öppet om. Året 1998 blev början på ett mångårigt missbruk.

– Jag hade provat på lite droger men så eskalerade allt och jag blev väldigt destruktiv och sket i allting. Det spelade ingen roll om det var tandläkarbedövning eller andra preparat så körde jag upp det i armen, berättade Håkan Hemlin i en intervju med Expressen 2008.

Håkan Hemlin 1996. Bildkälla: Fredrik Sandberg/PICA/TT Bild

I samma intervju berättade Håkan Hemlin att de droger han använde mest var amfetamin och hasch. Amfetaminet spädde han ibland ut med xylocain och tandläkarbedövning. Men heroin var aldrig hans grej då han inte vill "sitta och klia sönder ansiktet".

Alla pengar Håkan Hemlin tjänade gick till drogerna.

Håkan Hemlin missbrukade droger – hög på kokain i tv

Nordman splittrades 1998. Ett framträdande i Nyhetsmorgon 1997 blev den utlösande faktorn. Håkan Hemlin kom nämligen dit full och påtänd på kokain efter en festnatt på Stureplansklubben Spy Bar. I sin bok "Förlist: Mitt liv och Nordman" skriver han om skandalen i Nymo.

"Jag kom både kolad och full till Nyhetsmorgon. Jag var helt skruvad, kunde inte texten på låten och började skälla ut folk när de påstod att jag var påverkad. Jag stod och sluddrade och folk skällde. Jag visste inte ens var jag befann mej", skrev han i boken.

Nordman återförenades senare.

Nordman i Melodifestivalen 2008. De tävlade med sitt bidrag "I lågornas sken". Bildkälla: Janerik Henriksson/TT Bild

Håkan "Nordman" Hemlin har suttit i fängelse

Enligt Svensk Dam har Håkan Hemlin genom åren dömts för olovlig körning, rattfylla, skattebrott och flera fall av ringa narkotikabrott.

I maj 2011 satte han sig drogpåverkad i en bil. Han somnade bakom ratten och körde av vägen. I fickan hade han 2,52 gram amfetamin och i hans blod fanns narkotika. 

I en intervju med Aftonbladet berättade Håkan Hemlin att han då hade varit vaken "fjorton dagar i sträck". För drograttfyllan dömdes Hemlin till dagsböter.

Nordman om tiden i fängelse: "Var inte rädd för att tappa tvålen"

Håkan Hemlin har suttit i fängelse ett flertal gånger, brotten har då varit olovlig körning, narkotikabrott och rattfylleri, skriver Faktum. 

I sin bok "Förlist: Mitt liv och Nordman" har Håkan Hemlin skrivit om sin första vända i fängelse. Då satt han på anstalten Viskan i Sundsvall.

"Det mesta är inrutat. Vi spelade kort, kollade på teve, gick till gympahallen och tog en timmes promenad om dagen. Det var rätt bra käk, faktiskt. Lite skolbespisning. Men jag var frihetsberövad och det kändes för jävligt. Tiden gick väldigt långsamt. De första två veckorna var värst, innan man kom in i lunken, och den sista. Då kröp tiden fram. På Viskan satt killar för narkotikabrott och misshandel och sådana grejor. Det gick rätt lugnt till därinne, det var inte som fängelserna på film direkt. Man behövde inte vara rädd för att tappa tvålen i duschen”.

I boken skrev Håkan om hur dagarna på anstalten såg ut. Inlåsning klockan 20.00. Arbetsplikt mellan 08.00 och 16.00.

"Jag var i verkstan och tjänade 8,70 i timmen. Pengar som gick till cigg", skriver Håkan i sin bok.

Håkan Hemlin 2008. Bildkälla: Bertil Ericson/TT Bild

Är Nordman rasister? Håkan Hemlin svarar på ryktet

Under hela sin karriär har Nordman förföljts av rykten att de skulle vara rasister. Detta då baksidan av omslaget till singeln "Förlist" pryddes av ett ringkors. Det är gammal symbol som har använts av norska och svenska nazister, skriver tidningen Faktum.

Nordman drog in singeln med bilden av ringkorset, men ryktet har bestått. I intervjun med Faktum berättar Håkan Hemlin att de absolut inte är främlingsfientliga.

– Rasister är dåligt uppfostrade och ointelligenta människor. Det sverigedemokraterna håller på med är bara dravel. Fast jag litar inte på några politiker. Alla bara snackar, men händer det något?, sa han bland annat till Faktum då.

Sympatiserar Nordman med SD? Ryter ifrån: "Aldrig"

I en intervju med Aftonbladet från 2016 har Håkan Hemlin berättat mer ingående om sina tankar kring att kopplas ihop med Sverigedemokraterna. På frågan om han har sympatiserat med SD svarar han:

– Nej, aldrig i helvete. Jag har aldrig röstat heller i hela mitt liv, på riktigt. Eller jo, förra gången. Jag tänkte ”jag kan ju prova”, jag var schysst och ”äh, jag röstar på kommunvalet” när jag var i Umeå, säger han till Aftonbladet.

Här kan du läsa mer om de rasistiska anklagelserna mot Nordman.

Håkan Hemlin är drogfri sedan 10 år tillbaka. Bildkälla: Tim Aro/TT Bild

Så lever Nordman idag – efter droger och fängelse

Idag är Håkan Hemlin drogfri sedan 10 år tillbaka. I januari tidigare i år gifte han sig med sin kärlek Heidi Lund, som nu har tagit efternamnet Hemlin. 

Paret bor tillsammans i Halmstad. 

I en intervju med Aftonbladet berättade Håkan nyligen att han även har fått mycket bättre kontakt med sina barn och att de pratar nästan varje dag. 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!