Stockholm

Céline Dion svårt sjuk i obotlig sjukdom: "Mycket svårt"

Celine Dion har gått ut på sin Instagram och berättar nu om sjukdomsbeskedet
Celine Dion har gått ut på sin Instagram och berättar nu om sjukdomsbeskedet. Foto: Richard Shotwell/Invision/AP, Jordan Strauss/Invision/AP/TT Bild. Bilden är ett montage.

Celine Dion har drabbats av sjukdomen stiff person syndrome, vilket är en autoimmun sjukdom som påverkar det centrala nervsystemet och gör musklerna stela.


Céline Dion, 54, går nu ut i en känslosam Instagram video och berättar att hon insjuknat i "Stiff person syndrome", och att konserter på hennes Europaturné som skulle starta i februari, kommer bli tvungna att ställas in. Hur det blir med hennes konsert i Sverige 30 september 2023 är därmed oklart. 

Céline Dion: "Drabbar typ en på miljonen"

Céline Dion berättar att hon tampats med hälsoproblem länge nu, men att hon nyligen fick svar – stiff person syndrome, "något som drabbar typ en på miljonen" som Dion själv säger. 

Dion säger att hon och hennes team fortfarande försöker lära sig vad denna sjukdom nu innebär, men att de är säkra på att det är vad som har orsakat de spasmer hon upplevt under senaste tiden. 

Sjukdomen innebär oavsett att stjärnan behöver lägga om hela sitt liv, då det påverkar alla aspekter av det. Dion lägger dock vikt vid att hon har ett stort och engagerat team av läkare runt sig, som hjälper henne att underlätta sjukdomen och bli bättre. 

"Det enda jag vet, är att sjunga" säger en tårfylld Dion, som är fast besluten att göra comeback på scenen igen trots svårigheterna som nu står inför henne. 

Vad är Stiff person syndrome?

Stiff person syndrome är en förvärvad sjukdom med påverkan på det centrala nervsystemet, står det på Socialstyrelsens hemsida. Hos personer med sjukdomen går det att påvisa antikroppar mot proteiner i centrala nervsystemet, och den ses idag som en autoimmun sjukdom. 

En autoimmun sjukdom är när immunförsvaret angriper kroppens egna vävnader och organ. 

Stiff person syndrome karaktäriseras av växelvisa perioder av muskelstelhet. Den ökar även känsligheten för ljud, beröring och känslomässiga upplevelser då det tiggar episoder av muskelstelhet/spasmer. 

Céline Dions ursprung och karriär

Céline Dion är född 1968 i Charlemagne i Quebec, i Kanada. Hon kommer från en stor fransk-kanadensiskt familj, där hon är yngst av 14 barn. 

Dion började sjunga på sina föräldrars restaurang som en liten flicka, men fick redan som tolvåring ett skivkontrakt. 1982 belönades hon med en guldskiva i Frankrike. Vilket var stort, då ingen annan kanadensisk artist tidigare fått den äran. 

Men på 1990-talet kom det verkliga genombrottet med låtar så som "The Power of Love", "Because You Love Me" och århundradets powerballad tillika soundtracket till Titanic – "My Heart Will Go On". 

Filmen som är inspirerad av Céline Dions liv

Filmen "Aline" från 2021 är löst byggd på Dions liv. 

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.