Meme-kändisen Kabosu har blivit allvarligt sjuk.
Meme-kändisen Kabosu har blivit allvarligt sjuk. - Foto: Instagram/kabosumama

Världskända meme-hunden Kabuso "Doge" är allvarligt sjuk

I flera år har den söta shiba inu-hunden Kabuso funnits på sociala medier som en meme. Kabuso "Doge" har även frontat en kampanj i Sverige och är också ansiktet utåt för kryptovalutan dogecoin.


Den internationella kändishunden som inspirerade "doge"-memen är allvarligt sjuk i leukemi och leversjukdom, skriver flera utländska medier. Kabosu är 17 år gammal och är av rasen shiba inu och tog internet med storm och glädje 2013.

Det var när ett foto som togs redan 2010 på Kabosu, och spreds 2013 som det banade väg för den digitala kulturen i ett decennium. På bilden sitter Kabosu med tassarna i kors, varpå hon tittar snett in i kameran och ser förvånad ut.

På bilden fanns även en inre monolog på bruten engelska med spridd Comic Sans-text. Flera internetanvändare började snart photoshopa Kabosus ansikte på bland annat bakverk och landmärken och andra djur. 

Kabosu "Doge" frontade Stockholms lokaltrafik

Bor du i Stockholm känner du troligtvis igen Kabosu som frontat Stockholms lokaltrafik 2014. Doge-memen utsågs dessutom 2019 till "decenniets meme" av Know Your Meme. Kabosus ansikte pryder också loggan för en av världens största kryptovalutor, dogecoin. 

Flera texter som många känner igen från de inre monologer som prytt bilder på Kabosu är bland annat: "such wow", "so scare", och "plz".

Dogecoin. Foto: Stella Pictures

Kabosu vårdas hemma av sin matte

Kabosu slutade enligt sin matte "äta och dricka frivilligt" på julafton och har nu diagnostiserats med akut kolangiohepatit och kronisk lymfatisk leukemi

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!