Jenny Strömstedt om övergreppet: "Brottas fortfarande med.."
Jenny Strömstedt har jobbat på "Nyhetsmorgon" sedan 2005. - Foto: Christine Olsson/TT & Anders Wiklund/TT

Jenny Strömstedt om övergreppet: "Brottas fortfarande med.."

”Nyhetsmorgon”-programledaren Jenny Strömstedt öppnar nu upp om det hon gått och brottats med i flera år.
– Under hela denna process måste han ha bibehållit någon slags lust, det är det mest anmärkningsvärda, säger hon i ”Vinter i P1”.


Jenny Strömstedt är ett av Sveriges mest kända ansikten och syns ofta i tv-rutan som programledare för ”Nyhetsmorgon”. Genom åren har hon guidat tittarna genom allt från partiledardebatter till skrapning av trisslotter i TV4-huset.

Tittarna har också fått följa henne och maken Niklas i programmet ”Tillsammans med Strömstedts”. I programmet besöker de andra svenska kändispars hem och diskuterar relationer.

I höstas kom nyheten om att den folkkära programledaren skulle få göra sitt eget ”Vinter i P1” för Sveriges radio.

Jenny Strömstedt om övergreppet

I programmet, som har publicerats på Sveriges Radios hemsida, berättar Jenny Strömstedt om ett övergrepp i ungdomen som satte djupa spår i henne.

Övergreppet inträffade på en studentfest och Jenny berättar om händelsen i tredje person.

– Den unge mannen, som under middagen har fyllt på glaset, lyfter upp den halvt medvetslösa kroppen i vita Converse och tajta blå jeans och bär den bort mot huvudbyggnaden. Ingen reagerar. På ungdomsfesterna i studentens tid är gränslösheten ett mål i sig, säger hon.

När de kommit till ett loft, där ingen ser, tar mannen av henne skorna, jeansen och trosorna, berättar Jenny.

– Under hela denna process måste han ha bibehållit någon slags lust, det är det mest anmärkningsvärda, säger hon i ”Vinter i P1”.

Jenny Strömstedts ord om skammen

Jenny Strömstedt berättar vidare att hon vaknar till under övergreppet.

– Kvinnan på golvet vaknar till när akten inleds, mannen har problem att penetrera eftersom den halvt medvetslösa kroppen han lagt framför sig inte är inställd på sex.

En person kommer in för att hämta en filt vilket avbryter händelseförloppet, och ”akten fullbordas aldrig”, enligt Jenny.

– Våldtäkten, här vill jag göra en samtida notering att jag fortfarande drar mig för att använda ordet, eftersom jag brottas fortfarande med idén att hans försök till samlag med en lealös kropp egentligen var en rimlig följd av att hon hade flörtat vid bordet, säger hon.

Jenny Strömstedt om vikten att berätta: "Varje dag, varje år"

Skammen över övergreppet tyngde Jenny Strömstedt i många år – och hon vill nu berätta om det för att brotten fortfarande sker ”varje dag, varje år”. Hon berättar att i hennes fall tog det ända fram till "metoo" innan hon insåg att hon inte behövde känna någon skam över det mannen gjorde. Att hon inte behöver trivialisera övergreppet. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Falciani var "för tjock" – nu anställer företaget Bianca Ingrosso

1 timme sedan

Shirley Clamp till attack mot artistkollegorna: "För fasen"

1 timme sedan
Dotter, Medina och Titiyo är några av de artister som har valt att hoppa av Eurovision-festen i Malmö. Mello-veteranen Shirley Clamp har däremot inga planer på att ställa in sin spelning. I en ny intervju riktar hon nu en känga mot de artister som har valt att avbryta sin medverkan.

Hanna Friberg gripen i USA: "Saker hände"

2 timmar sedan
Hanna Friberg har blivit gripen i USA tillsammans med vännen Stella Cocozza. Vännerna höll helt enkelt på att bli utslängda från landet.

Många avhopp från Eurovision i Malmö

2 timmar sedan
Mellan 15 till 20 procent av artisterna bokade till kringarrangemangen i samband med Eurovision i Malmö har hoppat av. Bland dessa finns Dotter och Titiyo – sammanlagt har nu ett 20-tal artister meddelat att det inte längre vill vara med, uppger Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Kritikstorm mot killarna i Bachelorette – Sonjas svar: “Tycker inte om..."

2 timmar sedan
Årets säsong av ”Bachelorette” fortsätter att skapa stor diskussion och många ställer sig kritiska till killarnas beteende. För Nyheter24 berättar Sonja Livbom om sina känslor kring det hela.

Sofia Ståhl utreds av läkare – vädjar till följarna

3 timmar sedan
Det är på sin blogg som Sofia Ståhl bryter tystnaden om sina hälsoproblem. Hon säger även att hon under sin utredning "tagit saken i egna händer".