Sveriges Radio

Sveriges Radio är ett public service bolag som har ansvar att bedriva radioverksamhet i allmänhetens tjänst och ska vara självständigt i förhållande till politiska, ekonomiska och även statens intressen. SR, som är förkortningen, bildades 21 mars 1924 och fick tillstånd av staten att bedriva radioverksamhet i landet. Den 1 januari 1925 kablades den första sändningen ut till allmänheten av Sven Jerring. Platsen var en högmässa från Sankt Jakobs kyrkan i Stockholm. Den 1 oktober 1937 började Dagens Eko att sändas, vilket är ett kommenterande nyhetssegment. 


En viktigt uppgift som Sveriges Radio har är att rapportera om krigsberedskap. SR har beredskapsansvar att bryta radiosändningar för att meddela befolkningen om viktiga meddelanden. Efter mordet på den dåvarande stadsministern Olof Palme 1986 infördes dygnet runt nyhetssändningar. 


Idag finns det både nationella som lokala radiokanaler. De nationella är P1, P2, P3 och P4 medan de lokala är stationerade runtom i landet. Exempelvis P4 Göteborg eller P4 Sörmland.  

igår 09:30
Med sina tre nomineringar var ligger Thomas Stenström, Veronica Maggio och Miriam Bryant bäst till inför nästa års P3 Guld-gala.
igår 04:42
Över en tredjedel av regeringspartiernas väljare vill att Sverigedemokraterna ska ingå i regeringen. Det visar en mätning som Indikator opinion gjort för Sveriges Radio Ekot.
30 Nov, 04:14
Sveriges Radio skrotar de två klassikerna "Radioföljetongen" och "Människor och tro".
27 Nov, 19:50
Ett nytt militärt samarbetsavtal mellan Sverige och USA väntas klubbas under regeringens sammanträde på torsdag, enligt uppgifter till Ekot i Sveriges Radio.
27 Nov, 07:16
Efter 20 år i Göteborg flyttas P3 Guld till Stockholm av ekonomiska skäl. Resultatet blir en mindre gala. P3-profilen Torbjörn Averås Skorup blir ny programledare.
27 Nov, 03:46
Minderåriga, så unga som 13 år, som lever i en kriminell miljö ska få hjälp i ett nytt avhopparprogram i Uppsala kommun, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
26 Nov, 07:48
Bandet Amason vill sprida julstämning. Det gör de genom tre konserter där de blandar klassiska jullåtar med eget material – och en julsaga skriven och uppläst av Staffan Westerberg. Ska man göra något om julen kan det få vara lite tomtar och sådan skit med, men det kan också vara flyktingar, säger den 89-årige manusförfattaren.
22 Nov, 11:44
Halten av coronavirus i avloppsvattnet har minskat på 17 av 19 mätstationer, visar analyser från Sveriges lantbruksuniversitet, rapporterar Sveriges Radio.
22 Nov, 05:32
Att näringslivet inte vill ha ny kärnkraft är helt fel. Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke reagerar kraftigt på Miljöpartiets nya språkrör Daniel Helldéns uttalande.
22 Nov, 05:18
Trots att de har fått tillstånden indragna fortsätter flera assistansbolag sin verksamhet, i ny kostym som administrativa bolag men med fortsatt misskötsel, rapporterar Ekot i Sveriges radio.
21 Nov, 21:36
En ny undersökning av botten runt det förlista fartyget Estonia ska genomföras, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.
21 Nov, 13:42
Försvarssektorns popularitet växer i år. Hos svenska försvarsjätten Saab har antalet ansökningar ökat med 25 procent i år jämfört med i fjol, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.
21 Nov, 03:44
Tretusen, 3000, personer i Sverige söker varje år vård efter att ha skadats av hundar.
19 Nov, 09:26
Sveriges Radio lägger ner populära programmet "Söndagsmorgan i P4", skriver Aftonbladet. Vi hade gärna fortsatt att sända "Söndagsmorgan in i evigheten, men inget varar ju för evigt, säger Morgan Larsson i programmet.
19 Nov, 08:13
Förekomsten av giftiga PFAS-ämnen ska kartläggas. Samtliga länsstyrelser har beviljats bidrag för att provta områden och identifiera var det finns höga halter, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
17 Nov, 11:05
Cecilia Uddén är korrespondent hos Sveriges Radio. Här kan du läsa om Cecilia Uddén: barn, partnern Elisabeth Ohlson och tidigare maken.
17 Nov, 07:16
Skolor har kunnat ansöka om ett riktat statsbidrag för tryckta skolböcker, som totalt uppgår till 680 miljoner kronor. Men när sista ansökningsdagen nu passerat har en femtedel av skolorna inte begärt ut sin del, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
16 Nov, 18:58
Efter att ha avrättat en jämnårig pojke satte den 15-årige kontraktsmördaren sprätt på sina blodspengar på NK. Det exklusiva varuhuset svarade med att överge kontanter – men andra butiker frekventerade av kriminella fortsätter att ta emot sedlarna.
16 Nov, 08:34
Flera företag väljer att stoppa sina inköp av Teslabilar i kölvattnet av den pågående strejken, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
16 Nov, 03:48
En tredjedel av elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF), däribland autism och adhd, går ut grundskolan utan behörighet till gymnasiet, rapporterar Sveriges Radio Ekot med hänvisning till statistik.
1 2 3 4 ... 24