Sveriges Radio

Sveriges Radio är ett public service bolag som har ansvar att bedriva radioverksamhet i allmänhetens tjänst och ska vara självständigt i förhållande till politiska, ekonomiska och även statens intressen. SR, som är förkortningen, bildades 21 mars 1924 och fick tillstånd av staten att bedriva radioverksamhet i landet. Den 1 januari 1925 kablades den första sändningen ut till allmänheten av Sven Jerring. Platsen var en högmässa från Sankt Jakobs kyrkan i Stockholm. Den 1 oktober 1937 började Dagens Eko att sändas, vilket är ett kommenterande nyhetssegment. 


En viktigt uppgift som Sveriges Radio har är att rapportera om krigsberedskap. SR har beredskapsansvar att bryta radiosändningar för att meddela befolkningen om viktiga meddelanden. Efter mordet på den dåvarande stadsministern Olof Palme 1986 infördes dygnet runt nyhetssändningar. 


Idag finns det både nationella som lokala radiokanaler. De nationella är P1, P2, P3 och P4 medan de lokala är stationerade runtom i landet. Exempelvis P4 Göteborg eller P4 Sörmland.  

igår 13:44
Göteborgs stad stoppar inköp från Israel, rapporterar Sveriges Radio Göteborg.
2 dagar sedan 20:58
En 15-årig pojke åtalas misstänkt för grovt vapenbrott efter att ha gripits beväpnad med en skarpladdad pistol i en taxi på väg mot Israels ambassad, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.
2 dagar sedan 07:16
Svenskt eller utländskt, pop, rock, rap eller country? Vilka blir de stora låtarna som dominerar sommaren 2024? Musikexperterna verkar eniga om att Sabrina Carpenter och Benjamin Ingrosso blir vinnarna.
3 dagar sedan 18:06
Medlarna i vårdkonflikten kommer att presentera ett bud för parterna på torsdagen, klockan 11. Men det är inte känt vad budet innehåller.
3 dagar sedan 08:48
Narkotikan skickades från olika packningscentraler, vissa med falska frimärken. Sedan i vintras har polisen stoppat 17 000 försändelser. Läs mer!
3 dagar sedan 07:42
Stockholmsbörsen steg på bred front efter onsdagens besked om att inflationen i USA var lägre än väntat i maj. Breda OMXS-index gick upp 1,8 procent.
11 Jun, 13:04
Komikern Johanna Nordström – det är en av sommarpratarna i årets omgång av 65-årsjubilerande "Sommar" i P1.
1 Jun, 09:36
Djurägare fick sammanlagt nästan 4 miljoner kronor i ersättning under 2023 för tamdjur som dödats eller skadats av rovdjur. Det framgår i viltskaderapporten från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). Summan är högre än under något annat år sedan statistikens inleddes 1997.
29 Maj, 09:50
Medieanalytikern Olle Lidbom är inte förvånad över att Hanna Stjärne lämnar vd-posten på SVT efter nästan tio år. Det finns ganska få mediechefer som orkar vara vd så länge, säger han.
29 Maj, 09:04
Hanna Stjärne slutar som vd för SVT för att bli vd för Nobelstiftelsen. När jag lämnar är SVT ett bolag som står väldigt starkt i den här mycket speciella tiden, säger hon till TT.
29 Maj, 08:24
Det var varmt på Gotland på tisdagen. Riktigt varmt. Aldrig tidigare har det uppmätts så höga temperaturer i Visby i maj månad. I alla fall sedan mätningarna inleddes för drygt 150 år sedan.
28 Maj, 07:44
Utgivarnas vd Anne Lagercrantz är starkt kritisk mot Myndigheten för psykologiskt försvar och kallar generaldirektören Magnus Hjort för okunnig.
28 Maj, 06:46
21-åriga Alva Sparrevik blir lyssnarnas sommarvärd i P1. I sommarprogrammet berättar hon om sin lillebror Lucas som avled förra året efter att ha blivit svårt misshandlad.
28 Maj, 03:40
Efter dött lopp i april så har nu Sverigedemokraterna gått om Moderaterna i kampen om vem som är störst i Tidösamarbetet. Det visar Indikator opinions nya mätning som gjorts på uppdrag av Ekot i Sveriges Radio.
25 Maj, 12:04
Folkhälsomyndigheten ändrar sina allmänna råd om inomhustemperaturer, för första gången på 20 år, enligt P4 i Sveriges Radio. Anledningen är att värmeböljorna har blivit vanligare, vilket skapar större risker för gamla och sjuka.
25 Maj, 07:34
En person dog och ett 20-tal fördes till sjukhus efter värmen under Göteborgsvarvet. Nu förbereder sig arrangörerna bakom Stockholm maraton för loppet nästa vecka.
24 Maj, 21:16
Tidöpartiernas förslag om att tillåta anonyma vittnen i förundersökning och rättegång underkänns av Lagrådet, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.
22 Maj, 04:54
Sverige står inte längre i fokus som ett prioriterat mål i terrorpropaganda. Den bedömningen gör Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT).
21 Maj, 07:50
Alice Teodorescu Måwe (KD) gillar Leonard Cohen medan Charlie Weimers (SD) har det amerikanska veteranrockbandet Lynyrd Skynyrd som personlig favorit. Liberalernas Karin Karlsbro gillar i stället västtyska Nenas "99 Luftballons" från 1983.
20 Maj, 15:30
"Sommar" är en radioklassiker – och en av Sveriges populäraste poddar. Men nu stoppar Sveriges Radio långköraren från andra ljudspelare än sin egen app.
1 2 3 4 ... 33