Maria Jane Smith utgör ena halvan i duon Smith & Thell.
Maria Jane Smith utgör ena halvan i duon Smith & Thell. - Foto: Foto Erik Simander/Jessica Gow/TT

Allt om Smith & Thell stjärnan Maria Jane: Tuffa uppväxt och kända storebror

Maria Jane Smith utgör ena halvan av Smith & Thell. Men vem är hon egentligen? Här är allt om Marias musikaliska resa, bakgrund och kända bror.


Duon Smith & Thell, Maria Jane Smith och Victor Thell träffade varandra som unga tonåringar vid ett lokalt musikevenemang i hemstaden Helsingborg. De har skrivit flera hyllade låtar till stora artister, bland annat skrev de den officiella EM-låten 2022 "Vi:et i vinsten" tillsammans med Molly Sandén.

Under Grammisgalan 2020 framförde Smith and Thell sin låt "Goliath". Duon tilldelades också en Grammis för Årets kompositör

De ligger även bakom Oscar Zias "Human", Molly Sandéns "Freak"och Samir & Viktors "Groupie". Duon har också bidragit som låtskrivare och samarbetat med Ava MaxAlan Walker, Sunrise Avenue och Sandro Cavazza.

Popbandet Smith & Thell står för musiken i populära SVT-programmet på Spåret 2023. 

Maria Jane Smith om tuffa bakgrunden

Maria Jane Smith står för sången och gitarren i bandet. I en intervju med Aftonbladet berättar hon om sin pappa som dog när hon var elva och hennes mamma som gick bort tre år senare.

– Jag var 15 eller 16 när jag fick dem. Ganska starka grejer. Doktorn kollade på mig och sa: "Du är deprimerad, jag ser det på dig, jag ser det i dina ögon! Och då tänkte jag att ser han det så är det väl så. Nu kan jag ha stora ups och downs och jättemycket känslor, men då ... det gick inte att komma upp till toppen, inte ner i det djupa. Man blir som en staty. Så kände jag, säger hon till tidningen. 

Är Victor Thell och Maria Jane Smith ihop?

Musikduon var tidigare i en relation men trots att känslorna rann ut i sanden så bestämde de sig för att fortsätta sin musikaliska resa. I en intervju med Aftonbladet berättade de hur det är att turnera ihop med sitt ex.

– Det funkar ju för att vi är lite sjuka i huvudet, de flesta hade nog inte riktigt fixat det här. Men älskar man musik så mycket som vi gör så. Men det är klart att det har varit piss, sa Maria då.

Maria Jane Smith och Victor Thell. Foto: Erik Simander/TT

Maria Jane Smiths kända storebror

Maria delar det musikaliska intresset med sin storebror, halvbror på sin pappas sida, Jay Smith, 41. Han vann "Idol" 2010 och har en väldokumenterad historia om kampen mot sitt narkotikamissbruk och sina comeback-försök trots svår rampfeber.

Jay Smith. Foto: Mikael Andersson/TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!