Drottning Silvia och TV4
Drottning Silvia skrev ett brev till TV4. - Foto: Pontus Lundahl/TT Bild, Fredrik Sandberg/TT Bild. Bilden är ett montage.

Det skrev drottning Silvia i sitt brev till TV4: "Det där tog priset"

Publicerades: 1 Feb, 15:57

Drottning Silvia såg rött av TV4:s reportage.
– Fram mot juletid får jag ett ljusblått kuvert, berättar Jan Scherman i dokumentären "Kungen med två ansikten".


I dokumentärserien "Kungen med två ansikten" av Åsa Lindeborg så får tittarna fördjupa sig mer när det kommer till både kung Kung Carl XVI Gustav men också den svenska monarkin. 

Serien består totalt av fem delar, och i det tredje avsnittet så handlar det om medierna och deras betydelse för den svenska kungafamiljen.

TV4:s Kalla Fakta gjorde reportage om drottning Silvias pappa Walther Sommerlath

Utöver kungens uppmärksammade relation till Camilla Henemark så är det en annan skandal som genom åren har skakat kungahuset. Det handlar givetvis om drottning Silvias pappa, Walther Sommerlath och hans kopplingar till nazismen.

Drottning Silvia med sin pappa Walther Sommerlath på Arlanda flygplats. Bildkälla: Ragnhild Haarstad/SvD/TT Bild

Journalisten Johan Åsard gjorde för Kalla Fakta år 2010 en rad avslöjanden om drottning Silvias pappa Walther Sommerlath och hans tyska affärer under andra världskriget. Han var också medlem i det tyska nazistpartiet, något som tidningen Arbetaren avslöjade år 2002.

Walther Sommerlath 1958. Bildkälla: TT Bild/Arkiv

I dokumentären "Kungen med två ansikten" berättar Johan Åsard att det inte var helt enkelt att gå med i nazistpartiet under den här tiden, då Walther även bodde i Brasilien.

– Walther Sommerlath gick ju med i nazistpartiets utlandsorganisation när han var bosatt i Brasilien. I Sao Paolo, 1934. Vid den här tidpunkten var det inte särskilt lätt att gå med i partiet. Man var tvungen att kvalificera sig på något sätt, genom att visa att man hade en genuin övertygelse, berättar Åsard i "Kungen med två ansikten".

Drottning Silvia startade sin egen utredning om sin pappas kopplingar till nazismen. Bildkälla: Pontus Lundahl/TT Bild

Jan Scherman fick brev från drottning Silvia: "Kom ett ljusblått kuvert"

Kalla Fakta kunde då avslöja att Walther hade utnyttjat en judisk affärsman för att kunna lägga vantarna på en fabrik. Walther var medlem i nazistpartiet fram till att det förbjöds och upplöstes.

Kung Carl Gustaf drottning Silvia med Silvias föräldrar Walther och Alice Sommerlath lämnar här Villa Beylon i Ulriksdal. Bildkälla: Gunnar Lundmark/TT Bild

I  "Kungen med två ansikten" berättar Jan Scherman, som då var verkställande direktör för TV4-gruppen, om hur Kalla Faktas reportage försökte stoppas av Hans-Jacob "Nisse" Bonnier. Bonnier var då en av ägarna till TV4, och genom att telefonsamtal till Scherman försökte han få TV4 att inte sända reportaget om drottning Silvias pappa och hans nazistkopplingar.

Jan Scherman var verkställande direktör på TV4 från 2001 - 2011. Idag är han affärsområdeschef på Aftonbladet. Bildkälla: Robin Haldert/TT Bild

Schermans teori är att det var för att Bonnier skulle på en middag med kungen kort efter och då ville undvika frågor från kungens håll.

Men telefonsamtalet från Nisse Bonnier var långt ifrån det enda.

– Programmet sänds givetvis som planerat. Och någon gång fram mot jultid så får jag ett brev i ett ljusblått kuvert. Och där ligger mycket riktigt ett brev från drottningen. Som uttrycker…det var på luciadagen, ljusets dag och lite sådana formuleringar. Sen säger hon att det inte är kul att bli likställd med Adolf Eichmann, säger Jan Scherman i dokumentären. 

Adolf Eichmann var en tysk SS-officer med uppdrag att organisera deportationen av judar till förintelseläger.

Adolf Eichmann. Bildkälla: AP/TT Bild

– Jag har blivit utsatt för mycket men det där tog priset, säger Jan Scherman om samtalet från Bonnier och brevet från Silvia.  

Åsard säger i dokumentären att han tycker att det är anmärkningsvärt att drottningen skickade ett sådant brev till Scherman.

– Man kan se det som en påtryckning. Eller ett försök att påverka en pågående publicering, säger han i "Kungen med två ansikten".

Det här skrev drottning Silvia i brevet till Jan Scherman:

Idag är det ”Lucia” – ljusets helgon – må hennes ljus vara starkare än alla mörka, onda krafter……

Det är inte lätt att ”svälja” att bli likställd med Adolf Eichmann i TV4s Kalla Fakta den 5 december 2010.

Jag vill gärna att Direktör Scherman tar del av det brev som Johan Åsard, Kalla Fakta TV4, skrev till min bror Ralf den 1 december 2010….on top of it!

Vänliga hälsningar, Silvia”

"Kungen med två ansikten" sänds onsdagar kl 21:00 på Kanal 5 och finns att streama på discovery+. Premiär onsdag 1 februari på Kanal 5 och discovery+.

/
/
TV4
Relaterat
Senaste nytt

Unga Klara tar sig an "Romeo och Julia"

Bokmässan lyfter judiska författare

1 timme sedan
I år präglar den judiska kulturen Bokmässan i Göteborg – med gäster som Joshua Cohen, Judy Batalion och Bernard-Henri Lévy. Nu vill mässansvariga Frida Edman också göra kulturpolitisk skillnad.

Madeleine Sjöstedt utreder nytt tidskriftsstöd

1 timme sedan
Regeringen tillsätter en utredning för att se om ett särskilt, temporärt tidskriftsstöd ska införas för att underlätta en digital omställning. Stödet ska gälla tidskrifter som "fördjupar samhällsjournalistiken".

Hon får Sveriges största musikstipendium

2 timmar sedan
Violisten Ellen Lisbeth får Sixten Gemzéus stora musikstipendium 2023. Hon är född i Uppsala 1987 och har sedan sin uppmärksammade debut 2012 blivit en av de främsta altviolinisterna internationellt, konstaterar juryn. Hon beskrivs som en musiker med "bländande teknik, stor musikalitet och publikkontakt samt stark scennärvaro". Ellen Lisbeth säger i ett pressmeddelande att hon blev mycket glad och beskriver stipendiet som "en stor ära".

Shannen Dohertys cancer spridd till hjärnan

idag 02:34
Skådespelaren Shannen Doherty, känd bland annat för sin roll som Brenda Walsh i tv-serien "Beverly Hills, 90210", berättar i ett känslosamt inlägg på Instagram att hennes cancer spridit sig till hjärnan, rapporterar CNN.

Mötley Crüe startar festen på Sweden Rock

igår 21:00
Under onsdagen kickade Sweden Rocks bastrumma i gång för 30:e året i rad.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.