Drottning Silvia och TV4
Drottning Silvia skrev ett brev till TV4. - Foto: Pontus Lundahl/TT Bild, Fredrik Sandberg/TT Bild. Bilden är ett montage.

Det skrev drottning Silvia i sitt brev till TV4: "Det där tog priset"

Drottning Silvia såg rött av TV4:s reportage.
– Fram mot juletid får jag ett ljusblått kuvert, berättar Jan Scherman i dokumentären "Kungen med två ansikten".


I dokumentärserien "Kungen med två ansikten" av Åsa Lindeborg så får tittarna fördjupa sig mer när det kommer till både kung Kung Carl XVI Gustav men också den svenska monarkin. 

Serien består totalt av fem delar, och i det tredje avsnittet så handlar det om medierna och deras betydelse för den svenska kungafamiljen.

TV4:s Kalla Fakta gjorde reportage om drottning Silvias pappa Walther Sommerlath

Utöver kungens uppmärksammade relation till Camilla Henemark så är det en annan skandal som genom åren har skakat kungahuset. Det handlar givetvis om drottning Silvias pappa, Walther Sommerlath och hans kopplingar till nazismen.

Drottning Silvia med sin pappa Walther Sommerlath på Arlanda flygplats. Bildkälla: Ragnhild Haarstad/SvD/TT Bild

Journalisten Johan Åsard gjorde för Kalla Fakta år 2010 en rad avslöjanden om drottning Silvias pappa Walther Sommerlath och hans tyska affärer under andra världskriget. Han var också medlem i det tyska nazistpartiet, något som tidningen Arbetaren avslöjade år 2002.

Walther Sommerlath 1958. Bildkälla: TT Bild/Arkiv

I dokumentären "Kungen med två ansikten" berättar Johan Åsard att det inte var helt enkelt att gå med i nazistpartiet under den här tiden, då Walther även bodde i Brasilien.

– Walther Sommerlath gick ju med i nazistpartiets utlandsorganisation när han var bosatt i Brasilien. I Sao Paolo, 1934. Vid den här tidpunkten var det inte särskilt lätt att gå med i partiet. Man var tvungen att kvalificera sig på något sätt, genom att visa att man hade en genuin övertygelse, berättar Åsard i "Kungen med två ansikten".

Drottning Silvia startade sin egen utredning om sin pappas kopplingar till nazismen. Bildkälla: Pontus Lundahl/TT Bild

Jan Scherman fick brev från drottning Silvia: "Kom ett ljusblått kuvert"

Kalla Fakta kunde då avslöja att Walther hade utnyttjat en judisk affärsman för att kunna lägga vantarna på en fabrik. Walther var medlem i nazistpartiet fram till att det förbjöds och upplöstes.

Kung Carl Gustaf drottning Silvia med Silvias föräldrar Walther och Alice Sommerlath lämnar här Villa Beylon i Ulriksdal. Bildkälla: Gunnar Lundmark/TT Bild

I  "Kungen med två ansikten" berättar Jan Scherman, som då var verkställande direktör för TV4-gruppen, om hur Kalla Faktas reportage försökte stoppas av Hans-Jacob "Nisse" Bonnier. Bonnier var då en av ägarna till TV4, och genom att telefonsamtal till Scherman försökte han få TV4 att inte sända reportaget om drottning Silvias pappa och hans nazistkopplingar.

Jan Scherman var verkställande direktör på TV4 från 2001 - 2011. Idag är han affärsområdeschef på Aftonbladet. Bildkälla: Robin Haldert/TT Bild

Schermans teori är att det var för att Bonnier skulle på en middag med kungen kort efter och då ville undvika frågor från kungens håll.

Men telefonsamtalet från Nisse Bonnier var långt ifrån det enda.

– Programmet sänds givetvis som planerat. Och någon gång fram mot jultid så får jag ett brev i ett ljusblått kuvert. Och där ligger mycket riktigt ett brev från drottningen. Som uttrycker…det var på luciadagen, ljusets dag och lite sådana formuleringar. Sen säger hon att det inte är kul att bli likställd med Adolf Eichmann, säger Jan Scherman i dokumentären. 

Adolf Eichmann var en tysk SS-officer med uppdrag att organisera deportationen av judar till förintelseläger.

Adolf Eichmann. Bildkälla: AP/TT Bild

– Jag har blivit utsatt för mycket men det där tog priset, säger Jan Scherman om samtalet från Bonnier och brevet från Silvia.  

Åsard säger i dokumentären att han tycker att det är anmärkningsvärt att drottningen skickade ett sådant brev till Scherman.

– Man kan se det som en påtryckning. Eller ett försök att påverka en pågående publicering, säger han i "Kungen med två ansikten".

Det här skrev drottning Silvia i brevet till Jan Scherman:

Idag är det ”Lucia” – ljusets helgon – må hennes ljus vara starkare än alla mörka, onda krafter……

Det är inte lätt att ”svälja” att bli likställd med Adolf Eichmann i TV4s Kalla Fakta den 5 december 2010.

Jag vill gärna att Direktör Scherman tar del av det brev som Johan Åsard, Kalla Fakta TV4, skrev till min bror Ralf den 1 december 2010….on top of it!

Vänliga hälsningar, Silvia”

"Kungen med två ansikten" sänds onsdagar kl 21:00 på Kanal 5 och finns att streama på discovery+. Premiär onsdag 1 februari på Kanal 5 och discovery+.

/
/
TV4
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

2 timmar sedan

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

3 timmar sedan
​Carina Berg har gjort en drastisk förändring med sitt utseende. Förgäves försökte Carolina Gynning stoppa henne – men Carina lyssnade inte. – Det var modigt. Du var modig som gjorde det, säger Carolina Gynning till Carina.

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

3 timmar sedan
​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.

Efva Attling och Eva Dahlgren släpper låt ihop

idag 13:24
För första gången på 43 år släpper Efva Attling en låt – tillsammans med sin fru Eva Dahlgren. "Remember summer breeze" är skriven av dem båda och beskrivs som en sommarsång med 70-talskänsla.

Harvard tar bort bok med människoskinn

idag 13:06
Harvards universitetsbibliotek har bestämt sig för att ta bort omslaget på en bok som länge varit omstridd – eftersom pärmen är gjord av en människas hud, skriver New York Times. 1800-talsboken av Arsène Houssaye handlar om människans själ, och har titeln “Des destinées de l’ame".

Malin Ullgren: Otrohet är överdrivet laddat

idag 12:02
Hon skrev essäer om otrohetsromaner – men började själv skildra en förbjuden relation. Efter över 20 år som kritiker romandebuterar Malin Ullgren om jakten på en förhöjd livskänsla, som går via både litteraturen och lusten.