Ewa Rydberg och Ewa Roos bryter mot reglerna i Melodifestivalen
– Vi har varit i kontakt med dem och de kommer att plocka bort det, säger Anders Wistbacka, projektledare för Melodifestivalen, till Aftonbladet. - Foto: Adam Ihse/TT & Jessica Gow / TT

Eva Rydberg och Ewa Roos bryter mot reglerna i Melodifestivalen

Aftonbladet var först med att uppmärksamma missen. Trots att SVT tidigt la märke till misstaget tog det nästan ett dygn innan åtgärder vidtogs.
– Det är en miss från vår sida, säger Anders Wistbacka, projektledare för Melodifestivalen till tidningen.


Eva Rydberg, 79, och Ewa Roos, 73, tävlar i årets Melodifestivalen med bidraget "Läge leve livet". 

Under fredagen publicerade duon en video på både Instagram och Tiktok innehållandes 30 sekunder av deras uppträdande i sångtävlingen. 

Klippet som publicerades kommer från en av deras repetitioner tidigare i veckan, och är en del av det material som SVT själva lägger ut under fredagen.

Men enligt reglerna får artisterna absolut inte sprida materialet själva. 

Efter upptäckten tvingades Eva Rydberg och Ewa Roos att radera klippet från sina sociala kanaler.

– Vi har varit i kontakt med dem och de kommer att plocka bort det, säger Anders Wistbacka, projektledare för Melodifestivalen, till Aftonbladet.

"En miss från vår sida"

Melodifestivalens egna konto varit inne och kommenterat Ewa Roos och Eva Rydbergs klipp. 

Trots det tog det nästan ett dygn innan klippet raderades. Det var först efter att Aftonbladet uppmärksammat SVT på det hela som åtgärder vidtogs.

– Det är en miss från vår sida, vi är nu informerade och kommer framöver ha extra koll på detta, säger Anders Wistbacka till tidningen. 

Riskerar att diskvalificeras

Om bidrag sprider sin låt innan tävlingen riskerar de att diskvalificeras. Trots det kommer Ewa Rydberg och Eva Roos att få tävla som planerat.

– Vi gör bedömningen att det är inte mer musik som spridits i offentligheten än vad det redan var. Vi har ju redan spridit det klippet, säger Anders Wistbacka till Aftonbladet.

Enligt honom så är det inte mer musik som är ute i offentligheten än tidigare. Det är samma klipp som Melodifestivalen valt att sprida. 

Anders Wistbacka anser att det är mer att duon gjort ett tekniskt fel och menar att de får länka till Melodifestivalens egna klipp på sina sociala konton men inte själva använda och publicera de klippen. 

Eva Rydberg och Ewa Roos vill inte kommentera händelsen

Aftonbladet uppger att de har sökt Eva Rydberg och Ewa Roos för en kommentar. Via artisternas presskontakt meddelar de att de inte själva sköter sina sociala medier och vill därför inte kommentera händelsen. 

/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!