Stockholm

Succéduon Hooja: Allt om vilka de är, var de kommer ifrån och hitlåtarna

Det är ett stort hemlighetsmakeri kring vilka det är som döljer sig bakom skidmaskerna
Det är ett stort hemlighetsmakeri kring vilka det är som döljer sig bakom skidmaskerna. Foto: Stella pictures

Den snabbt växande duon Hooja gör dundersuccé. Nyligen utsedda till "Årets artist" har de tagit hela musiksverige med storm. Men vilka döljer sig egentligen bakom de numera berömda skidmaskerna?


Läs mer

Succéduon Hooja har tagit hela Sverige med storm sedan de slog igenom i fjol. I sina heltäckande skidmasker, fleecetröjor och skidglasögon har den blixtrande framgången tagit dem överst på topplistorna. 

Framgångarna kröntes när de i slutet av januari vann "Årets artist" på P3 Guldgalan. Dessutom hade dokumentärfilmen "Hooja – The Movie" premiär på SVT och SVT Play igår, söndag. 

Men vilka är det egentligen som döljer sig bakom maskerna? 

Var kommer Hooja ifrån?

Hooja härstammar från Gällivare i Norrbottens län. I dokumentärfilmen om bandet framgår det även att Malmberget varit en central del i deras historia.

Hooja, den ena av medlemmarna, berättar i den att han tidigare bott i en lägenhet i gruvsamhället Malmberget. I dokumentären genomför Hooja också en konsert i Malmbergets sporthall, som är det avslutande evenemanget innan lokalen rivs.   

Vilken musik spelar Hooja? 

Hoojas musik ingår i genrerna electrohouse, epadunk och skogsdisco, eller skogsrejv. På Spotify har Hooja över 1,1 miljoner lyssningar i månaden och de mest spelade låtarna är Banan, melon, kiwi & citron, Livet på en pinne, Mer & Mer och Donkey Kong. 

När slog Hooja igenom? 

Den första låten duon släppte heter Donkey Kong och den släpptes 2020. 

Framgångarna tog dock fart först när Hooja deltog i TV4 och "Efter fem" i januari 2022. Där berättade Hooja om att man driver med den stereotypiska bilden av norrlänningen. 

Efter deltagandet i programmet började låtarna streamas ännu mer och produktiviteten hos duon ökade i samma takt. De släppte snart, vad som skulle komma att bli en superhit, Banan, melon, kiwi & citron. 

Deras första liveframträdande var den 5 juni 2022 på Brännbollsyran i Umeå. 

Succén var därefter ett faktum. 

Vad betyder Hooja?

Ordet är ett förstärkningsord, till exempel ”hooja, vad kallt det är”. Ordet används  främst i norra och östra delarna av Norrbottens län, enligt ett reportage tidningen Dagens arbete gjort om gruppen. 

Vilka är medlemmar i Hooja? 

Hooja består av två medlemmar. Den ena är sångaren och den som får antas vara frontfigur, nämligen Hooja själv. 

Den andra medlemmen kallas för DJ Mårdhund, eller Mårdis som Hooja säger. De har spelat tillsammans en längre tid och träffades i skolan, där de fann varandra via intresset för musik. 

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.