Carola Häggkvist
Carola Häggkvist ber om ursäkt efter uttalandet i Svenska Dagbladet. - Foto: Stella Pictures. Bilden är ett montage.

Carola Häggkvist ber om ursäkt: "Gissa om jag har haft ont i magen"

I en intervju med Svenska Dagbladet säger Carola Häggkvist att hon är "förtvivlad över utvecklingen" i Sverige, något som hon menar har att göra med att Sverige har släppt in flyktingar. Carolas uttalande har kallats för främlingsfientligt och rasistiskt. Nu bemöter Carola kritiken.


En intervju med Carola Häggqvist, 56, i tidningen Svenska Dagbladet har under påskhelgen blivit väldigt omtalad. Detta då Carola anklagats för att ha främlingsfientliga åsikter. I intervjun sa hon: 

– Jag tycker inte man kan säga ”kom och lev som ni vill i vårt land”. Det är inte fegt att värna Sveriges traditioner och sjunga ”Den blomstertid” på skolavslutningarna. Ibland blir jag helt förtvivlad över utvecklingen. Vi ser ju resultatet.

När journalisten Kristina Lindh frågade i vilken form resultatet visade sig svarade Carola bland annat "skjutningarna".

– Vi släpper in och ska vara snälla mot människor som har en helt annan ideologi, där det till och med står i deras skrifter att det är okej att ljuga för otrogna. Nu är vi inne på riktigt tuffa puckar men så är det. Det är därför Iran ser ut som det gör i dag. De säger ”vi dödar inga”. Det gör de visst. De har förvridit sanningen, säger Carola.

När journalisten säger att Carolas resonemang skulle kunna kallas för främlingsfientligt så slog hon ifrån sig kritiken, och sa att det finns en "anledning till att det finns nationer och landsgränser". 

Carola Häggkvists intervju med Svenska Dagbladet blev hårt kritiserad. Bildkälla: Christine Ohlsson/TT Bild.

Alex Schulman kritiserade Carola Häggkvist 

På sociala medier lät inte reaktionerna vänta på sig, och krönikören Alex Schulman jämförde Carola med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson

I Dagens Nyheter skrev Schulman att Carola tycks ha haft ett "Jimmie moment". 

Paula Dahlberg som driver kontot Vardagsrasimsen skrev att Carola "kom ut som ännu en kändis med rasistiska åsikter".

Carola fick också stöd för sina uttalanden i Svenska Dagbladet. Den liberala politikern Robert Hannah skrev på Twitter i helgen att han ville gå på en Carola-konsert för att stötta det fria ordet – ett inlägg som möttes av mothugg av Peter Sunde.

"Robert, du samarbetar med ett parti skinnskallar. Minns du järnrören? Minns du heilandet? Minns du alla judar, färgade, icke-hetero som fått gömma sig när dina partners gått förbi dem på stan? Minns du trollfabriken som de finansierar?".

Carola Häggkvist svarar på kritiken

På Instagram bemöter nu Carola Häggkvist kritiken, och hon skriver bland annat att hon är uppriktigt ledsen över att en del ord i artikeln sårat människor.

Carola Häggkvist ber nu om ursäkt. Bildkälla: Stella Pictures.

"Jag beklagar det verkligen. Det verkar som att vi människor har svårt att se nyanserna i de olika frågor som vi tror att vi har svaren på. Jag vill beklaga att jag sårat flertalet människor som tagit mina ord till sig på ett sätt som skapat avstånd istället för närhet och förståelse. För det är jag djupt ledsen. Det var aldrig min mening. Ni som lärt känna mig vet", skrev hon bland annat .

Här kan du läsa mer om Carola Häggkvist – hennes kärleksliv, karriären och pengarna.


De senaste nyheterna direkt i din inkorg!