Mahlagha Jaberi
Mahlagha Jaberis klänning väckte stor uppmärksamhet i Cannes. - Foto: Stella Pictures. Bilden är ett montage.

Mahlagha Jaberi chockade Cannes med sin klänning: "Vakterna stoppade mig..."

Mahlagha Jaberi gick på röda mattan på filmfestivalen i Cannes, och hennes klänning väckte genast uppmärksamhet världen över. "Vakterna stoppade mig från att...", skriver hon.


Den iranska modellen Mahlagha Jaberi, 33, var en av många kända ansikten på filmfestivalen i Cannes. Skådespelare, artister, regissörer och modeller brukar oftast klä sig i allt från smoking till glittrande festklänningar. Men Jaberi valde en annan väg att gå.

Mahlagha Jaberi. Bildkälla: Stella Pictures.

När hon intog den röda mattan så gjorde hon det i en svart lång klänning med en utstickande detalj – axelbanden och en del av urringningen utgjordes av en hängsnara. Klänningen designades av Jila Saber och väckte genast uppmärksamhet.

Tidigare har Nyheter24 skrivit om hur Kylie Jenner bar ett halsband från det franska modehuset Givenchy. Halsbandet är ett så kallat "noose"-halsband, alltså en snara. 

Kylie Jenner i ett halsband från Givenchy – som väckte stor uppmärksamhet redan första gången det visades för omvärlden. Bildkälla: Stella Pictures.

Redan när Givenchy först visade upp halsbandet år 2021 så möttes det av massiv kritik då det påminner om de snaror som slavar tvingades ha runt sina halsar.

Att Kylie valde att bära halsbandet är något som då väckte ramaskri och upprörda röster på sociala medier, och Kylie anklagades för rasism – det kan du läsa mer om här.

Budskapet i Mahlagha Jaberis klänning

Men Mahlagha Jaberis klänning hade ett helt annat budskap än Kylie Jenners halsband. I Mahlagha Jaberis fall symboliserar snaran nämligen något helt annat.

Mahlagha Jaberi i Cannes. Bildkälla: Stella Pictures.
Mahlagha Jaberi i klänningen som fick vakterna att stoppa henne. Bildkälla: Stella Pictures.

"Vi försökte spela en liten roll i att kriga mot de avskyvärda brotten där oskyldiga människor avrättas i Iran. Vi ville sprida budskapet på filmfestivalen i Cannes. Varje litet steg räknas", skrev hon på Instagram.

Mahlagha Jabari i Cannes. Bildkälla: Stella Pictures.

Hon förklarar vidare att de ville väcka medias intresse, för att rikta uppmärksamheten mot de grymma avrättningarna i Iran.

"Dessvärre är politiska ställningstaganden inte tillåtet på filmfestivalen, och säkerhetsvakterna stoppade mig från att visa baksidan av min klänning", skriver hon.

På baksidan av klänningen stod det nämligen att läsa "Stoppa avrättningarna".

Förra veckan rapporterade Amnesty International att åtta människor dömts till döden och ett dussintal andra riskerar att dömas i samband med protesterna över Mahsa Aminis död förra året.

Amnesty skriver att människorna inte får rättvisa rättegångar och döms till tortyr, vilket inkluderar prygel, elchocker, dödshot och sexuellt våld, skriver CBS News.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!