Erik Grönwall om sjukdomen: "Nu kommer jag dö”
Vänster: Bandet Skid Row uppträder på Sweden Rock Festival 2023. Höger: När Erik Grönwall vann idol 2009. - Foto: Stella Pictures

Erik Grönwall om sjukdomen: "Nu kommer jag dö”

​Erik Grönwall fick sitt genombrott när han var med i Idol 2009 och vann tävlingen. Livet har därefter varit en kamp med en sjukdom som ställde livet på sin spets. Här är allt du vill veta om artisten.


Erik Grönwall Idol

Erik Grönwall, 35, var med i Idol 2009 och vann tävlingen. I finalen framförde han låten "Higher", som specialskrivits för de två finalisterna. Låten kom att bli en hit och var även hans första singel.

Erik Grönwall i Skid Row

Det var i början av 2022 som Erik Grönwall fick ett meddelande på Instagram. Det var från det New Jersey-baserade rockbandet Skid Row som Erik själv var ett fan av, skriver Aftonbladet.

Erik uppträdde nämligen med bandets hitlåt "18 and life" under sin audition i Idol 2009 – som tog honom vidare i tävlingen.

Bandet frågade om Erik hade möjlighet att höras över ett zoom-samtal. Under samtalet frågade Rachel Bolan, basisten i bandet, honom om han kunde hoppa in och täcka upp för några datum.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Behövde fråga läkaren

Den tidigare sångaren hade nämligen lämnat bandet och Erik Grönwall tackade ja. Däremot behövde han prata med sin läkare först, då han fortfarande var i läkningsprocessen efter en tids sjukdom.

– Jag har gjort en benmärgstransplantation och är fortfarande i en läkningsprocess som jag behöver respektera. Men de sa att det inte skulle vara några problem, säger han till Aftonbladet.

Några datum blev till tre veckors spelningar i Las Vegas som förband åt Scorpions.

Då fick han frågan som förändrade allt – om han ville provsjunga några nya låtar. 

– Jag ville inte hoppas för mycket. Men jag gjorde det och la sång på ”The gang’s all here” som en första singel. Och efter ett tag så ringde de upp igen och frågade om jag ville bli ny sångare. Jag tackade ja direkt, säger Erik Grönwall till tidningen.

Erik Grönwall om sjukdomen

Det var under våren 2021 som Erik Grönwall drabbades av akut lymfatisk leukemi. Sjukdomsbeskedet var tungt och för Expressen berättar han hur han ringde sin sambo, i dag fru, efter att han varit på akuten och bara bröt ihop. 

Efter det väntade en massa prover på flera olika avdelningar och i slutet av veckan kom beskedet: Han hade leukemi, blodcancer.

– Första reaktionen var ”nu är det kört, nu kommer jag dö”. För mig var leukemi lika med död, säger Erik Grönwall till tidningen.

Foto: Skärmdump Instagram/erikgronwall

Sjukdomen blev en kamp mellan liv och död men efter en anonym donation kunde han i september 2021 friskförklaras.

Fick ställa in konserter

Skid Row fick ställa in sina konserter i Australien och Japan nu under sommaren till följd av att Erik gått och blivit sjuk i influensan. I och med hans försämrade immunförsvar är det viktigt för bandet att Eriks hälsa går före. Erik Grönwall tillfrisknade och mår nu bra igen.

Erik Grönwalls fru

Erik Grönwall är gift med Janina Warsén, 34, samma tjej som hoppade upp på scenen när Erik Grönwall vann idol 2009. Något som Idol-juryn inte tyckte var lika kul. Laila Bagge sa bland annat att "hon borde gått ner tidigare" i en intervju med Aftonbladet.

Paret bröt upp 2010 men hittade senare tillbaka till varandra igen.

Erik Grönwall och flickvän under Idol-finalen 2009. Foto: Stella Pictures
Foto: Stella Pictures

Idag har paret en son tillsammans och bor i Stockholm.

Erik Grönwall Instagram

Här kan du följa Erik på Instagram: @erikgronwall

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!