Anders Arga Snickaren Öfvergård och advokat Johan Eriksson
Anders Arga Snickaren Öfvergård och advokat Johan Eriksson. - Foto: Simon Eliasson/TT Bild, Lars Pehrson / SvD / TT /

Anders "Arga Snickaren" Öfvergårds drag i rättegången – tagit in stjärnadvokaten Johan Eriksson

Johan Eriksson är en av Sveriges mest framstående försvarsadvokater och har försvarat bland andra Rahmat Akilov, Kent Ekeroth och en av männen som mördade 12-åriga Adriana. Johan Eriksson försvarar nu Anders "Arga snickaren" Öfvergård som åtalas för ringa stöld.


Det var på eftermiddagen den 21 juni, bara några dagar före midsommar, som Anders "Arga snickaren" Öfvergård greps på Ica Maxi Värmdö. Detta då han bara betalat för två av fem köttbitar i självscanningen.

Det var på väg ut till parkeringen som Anders Öfvergård greps. Bildkälla: Naina Helén Jåma/ TT Bild

I förundersökningsprotokollet som Nyheter24 har tagit del av så målas det upp en bild av att Anders Öfvergård varit något av ett arbetsmiljöproblem för de anställda.

Ica-chefen menar att Öfvergård har "gäckat dom" och inneburit "stora problem" då han "regelbundet stjäl varor i butiken".

Det köttet som Anders Öfvergård inte betalade för på Ica Maxi Värmdö, ett par dagar före midsommar. Bildkälla: Polisens förundersökningsprotokoll
Anders Öfvergård betalade för en bit Gruyere-ost, mjölk, grädde, ryggbiff och en entrecote. Men tre köttbitar missade han att scanna. Han står nu åtalad för ringa stöld. Bildkälla: Polisens förundersökningsprotokoll

Ica-chefen firade med champagne när Anders Öfvergård greps

I förundersökningsprotokollet står det att läsa att butikschefen anklagar Anders Öfvergård för att ha stulit i 10 års tid.

Vid en tidigare slumpmässig avstämning vid självscanningen så ska Öfvergård ha blivit "aggressiv, dryg och otrevlig". Vid ett annat tillfälle ska Anders Öfvergård ha släppt påsen med matvaror i och sprungit iväg.

Butikskontrollanten som tog fast Öfvergård berättar i förhör med polisen att Ica-chefen kände sig väldigt lättad över att Öfvergård kunde gripas. Ja, så pass att han firade gripet.

– De hade uppmärksammat honom tidigare. Ica-handlaren sa att han skulle hem och fira med champagne för att det äntligen var över. Detta just för att han hade varit så aggressiv, dryg och otrevlig vid konfrontation att de inte fick ingripa mot honom längre på grund av arbetsmiljön. Så uppfattade jag det, sa butikskontrollanten till polisen.

Självscanningen på Ica Maxi Värmdö. Bildkälla: Polisens förundersökningsprotokoll

Johan Eriksson är Anders "Arga snickaren" Öfvergårds advokat

Anders Öfvergård åtalas för ringa stöld, och nu har Youtube-kanalen Prime Crime lagt ut ljudupptagningar från rättegången mot Öfvergård, som ägde rum i Nacka tingsrätt. 

Ljudklippet som Prime Crime har lagt ut är 41 minuter långt, och där får vi höra både Anders Öfvergårds version och även butikskontrollanten ger sin bild av vad det var som hände på Ica Maxi.

I ljudklippet står det även klart att Anders Öfvergårds advokat inte är någon mindre än Johan Eriksson, 59. 

Johan Eriksson, delägare i advokatbyrån Försvarsadvokaterna. Bildkälla: Lars Pehrson/SvD/TT Bild

Johan Eriksson är delägare i advokatbyrån Försvarsadvokaterna, där även advokater som bland andra Clea Sangborn och Björn Sandin är delägare. 

Clea Sangborn har nyligen uppmärksammats i medierna då hon försvarar den 20-åriga Johanna Leshem Jansson som dömts till livstids fängelse för mordet på Tove i Vetlanda.

Det här är advokat Johan Eriksson – och hans uppmärksammade klienter

Anders Öfvergård står åtalad för ringa stöld, men Johan Eriksson är van vid att hantera betydligt grövre brott än så. 

År 2012 skrev Advokatsamfundet om en undersökning som visade att Eriksson var den advokat som advokater själva skulle anlita om det skulle behövas.

Johan Eriksson. Bildkälla: Lars Pehrson/SvD/TT Bild

År 2004 så företrädde Erikson just en annan advokat. Då var det advokat Thomas Martinson som anklagades för att ha tvättat 1,5 miljoner kronor åt Stureplansmördaren Tommy Zethraeus. Stockholms tingsrätt slog fast att Martinson inte gjort sig skyldig till grovt häleri.

Johan Eriksson visar domstolens utslag för Thomas Martinson år 2004. Bildkälla: Jonas Ekströmer/TT Bild
Häktningsförhandling mot den fjärde misstänkte för helikopterrånet mot G4S värdedepå i Västberga år 2009. Förhandlingarna hölls i Södertörns tingsrätt i Huddinge. Advokat Johan Eriksson talar, som försvarade en av de åtalade, möter media efter förhandlingarna. Foto Bertil Ericson/TT Bild

År 2014 frigavs massmördaren Mattias Flink, som under en massaker i Falun mördade sju människor. Flinks advokat var Johan Eriksson.

Mattias Flink och Johan Eriksson. Bildkälla: Ewa Tures/TT Bild

År 2017 försvarade Johan Eriksson SD-politikern Kent Ekeroth, som anklagades för misshandel efter ett krogbråk i Stockholm. Ekeroth dömdes för ringa misshandel, men Hovrätten beslutade annorlunda. De friade Ekeroth.

Kent Ekeroth och Johan Eriksson anländer till Hovrätten där misshandelsdomen från tingsrätten ska prövas. Hovrätten friade Ekeroth. Bildkälla: Claudio Bresciani/TT Bild

År 2017 försvarade Johan Eriksson terroristen Rahmat Akilov som dömdes till livstids fängelse och utvisning för terrorattacken på Drottninggatan.

Akilovs försvarsadvokat advokat Johan Eriksson möter pressen utanför säkerhetssalen, sal 1, vid Stockholms tingsrätt efter häktningsförhandlingen mot Rakhmat Akilov. Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild

År 2021 var Johan Eriksson advokat åt en av de män som åtalades för brott mot Estonialagen. De dömdes för brott mot lagen om skydd för gravfriden.

Försvarsadvokaten advokat Johan Eriksson i Göteborgs tingsrätt där huvudförhandling i mål där två svenska män har åtalats för brott mot Estonialagen. Bildkälla: Björn Larsson Rosvall/TT Bild

I augusti 2020 mördades 12-åriga Adriana. Eriksson var advokat för en av de män som åtalades för mordet. I april 2023 föll domen – alla männen dömdes till livstid.

Åklagarsidan håller slutplädering i målet om mordet på 12-åriga Adriana, söder om Stockholm i augusti 2020. Johan Eriksson, advokat för en av de män som står åtalade för mordet, väntar utanför salen i Attunda tingsrätt. Bildkälla: Jessica Gow/TT Bild


/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!