Sarah Tjulander och fästmannen Oscar
Sarah Tjulander och fästmannen Oscar kommer att använda sig av IVF för att ta reda på nästa barns kön. Detta då de vill ha en flicka. - Foto: Instagram/Ssarahtjulander

Sarah Tjulander gör IVF för att välja kön på sin bebis: "Började som ett skämt"

Influencern Sarah Tjulander har en son sedan innan och väntar nu sitt andra barn – även det en kille. För det tredje barnet tänker Sarah och hennes fästman använda IVF för att välja kön på sin bebis. Detta då de drömmer om att få en flicka.


Influencern Sarah Tjulander, 28, och pojkvännen Oscar Tornell, 39, bor tillsammans i Stockholm. År 2020 föddes parets son Loui, och på Instagram uppdaterar Sarah om livet som mamma kombinerat med inredning, mode och resor.

Sarah Tjulander och Oscar Tornell med sin son. Bildkälla: Instagram/ssarahtjulander

I skrivande stund är Sarah höggravid – hon har precis gått in i vecka 38 – och har "BF" när som helst. Även bebisen i Sarahs mage är en pojke, och redan nu har de bestämt sig för att tredje barnet ska vara en tjej.

I Sverige är det inte tillåtet att välja kön på sitt barn. Däremot får man i Sverige använda tekniken för att upptäcka svåra genetiska sjukdomar i förtid. 

Men på Cypern ser lagarna annorlunda ut. Det är därför som Sarah och Oscar själva ska bekosta en IVF-behandling på Cypern när det är dags för det tredje barnet.

Sarah Tjulander om att välja kön på bebisen med hjälp av IVF

När Sarah Tjulander nyligen gästade Nyhetsmorgon i TV4 berättade hon om vad som satte igång tankarna hos henne från första början. För ett par år sedan läste hon en artikel om en artist i USA som bestämt kön på sin bebis.

Sarah Tjulander när hon gästade Nyhetsmorgon i TV4. Bildkälla: TV4

– Det började som ett skämt egentligen mellan mig och min fästman. Han har väldigt mycket män i släkten. Dom är sex brorsor, och de flesta får söner. Så vi har skojat hela tiden att vi kommer bara få söner, och skulle vi vilja ha en flicka så skulle vi behöva göra det här. Så det började lite skämtsamt, sa Sarah i Nyhetsmorgon.

Efter att ha läst på så började Sarah leta efter kliniker som skulle passa. Hon kom i kontakt med en klinik.

– Självklart förstår jag att hela ämnet är tabubelagt. Det känns tabu att bara önska ett visst kön från första början. Samtidigt som jag vet att många känner så. För vår del handlar det inte om att få en flicka utan mer att få möjligheten att uppleva båda könen, säger Sarah Tjulander i Nyhetsmorgon.

Starka reaktioner i Sarah Tjulanders kommentarsfält: "Sjukt i en sjuk värld"

I kommentarsfältet på Instagram så är reaktionerna blandade. Många skriver att det känns fel då det finns så många barnlösa som kämpar med att få barn, och trots att Sarah betalar för IVF-behandlingarna privat så menar en del följare att de ändå tar plats från andra som har behov av att göra IVF-behandlingar privat.

En del av reaktionerna på Sarah Tjulanders Instagram. Bildkälla: Instagrams kommentarsfält

Andra skriver att de förstår Sarah, och stöttar Sarah och Oscars beslut.

Sarah Tjulander har själv gått in och besvarat en del av följarnas reaktioner, och bland annat skriver Sarah att hon inte vill "designa" sin bebis genom att välja till exempel ögonfärg.

"Jag håller med om att det känns läskigt att designa helt och hållet med ögonfärg osv. Det är inget vi skulle vilja göra", skriver hon som svar till en följare.

IVF
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!