- Foto: Jessica Gow/TT & Henrik Montgomery/TT

Mark Levengood intervjuar personer inför döden: “Vill inte vara någon liklärka”

I Nyhetsmorgon berättar Mark Levengood om programmet där han intervjuar personer med löfte om att intervjun inte kommer att sändas förrän personen har dött. Det första programmet som släpps är med Lasse Berghagen.


Under lördagen gästade Mark Levengood Nyhetsmorgon för att prata om programmet "Sista ordet" där han i hemlighet intervjuar personer som närmar sig slutskedet av sina liv. 

Mark Levengood berättar att produktionen är så pass hemlig att inte ens anhöriga vet vad som sägs i programmet. De övervägde även att ha en ljudtekniker från Nya Zeeland för att så få som möjligt skulle veta vad som sägs i programmet. 

Hur frågar man om någon vill vara med i en intervju inför döden?

– När du ska närma dig dem för att fråga “du börjar närma dig döde, vill du göra den sista intervjun med mig”, hur gör man? Frågar Nyhetsmorgon programledaren Jenny Strömstedt

– Nu säger jag inte att jag gör den sista intervjun, för det är människor som kan ha väldigt många år framför sig. Det är så jag tänker, det är som ett vitt arkiv. Det är samma sak som att vi gör det här så kan du vara trygg och glad i att tänka att om något skulle hända så finns det här. Jag fick säga vad jag ville ha sagt innan jag gick bort. 

"Vill inte vara någon liklärka"

Han trycker på att intervjupersonen behöver vilja vara med i programmet. Detta är inget program som man kan övertala någon att vara med i. 

– Jag vill inte vara någon liklärka, jag vill inte vara sådär så att folk blir livrädda när jag ringer till dem. 

Förra året intervjuade han Lasse Berghagen, 79, som dog förra veckan. Intervjun varade i nästan åtta timmar.  Programmet kommer att sändas söndagen den 29 oktober på Viaplay och TV3. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!