Arkivbilder på podd-duon.
Arkivbilder på podd-duon. - Foto: NORA LOREK/TT/Sanna Guidetti/Instagram

Podd-duon Rosanna Charles och Sanna Guidetti anklagas för antisemitism

Podd-duon Rosanna Charles och Sanna Guidetti släppte under torsdagen ett nytt avsnitt, som de snabbt fick plocka ner. Anledningen var att de blev anklagade för att sprida antisemitiska konspirationsteorier.


Rosanna Charles och Sanna Guidetti driver tillsammans podden "Högt i tak". I sin podd kan de diskutera och prata om de flesta ämnen.

Under torsdagen släppte de ett nytt poddavsnitt, som de senare valde att plocka ner. Anledningen var att podd-duon blivit anklagade för att ha uttalat sig antisemitiskt i avsnittet, något som Expressen var först med att rapportera om.

Sanna Guidetti erkänner operationen: "Ja, jag har gjort det"

Spred antisemitiska konspirationsteorier 

I avsnittet diskuterade de Sveriges Radios beslut att bryta med Filip Dikmen, som tänkt programledare för årets ”Musikhjälpen”.

Filip Dikmen har uttalat sig om kriget mellan Israel och Hamas i flertalet videor på sina sociala medier, vilket ska ha varit en anledning till att han inte kommer bli programledare för radioprogrammet.

Podd-duon pratade också om artisten Kanye West. De menade att Kanye West ska ha påstått att judar kontrollerar ekonomi, politik och majoriteten av alla stora nyhets- och musikbolag, skriver Expressen.

– Det var någon intervju med Kanye West. Någonting att varför inga andra artister uttalar sig är för att musikbolagen är typ ... ägda, sa Sanna Guidetti i det nu borttagna poddavsnittet.

Rosanna Charles fyller då i hennes mening:

– Av judar? 

– Ja, israeler, sa Sanna Guidetti.

– Ja, det är klart, men judar äger allt, sa Rosanna Charles i det nu borttagna poddavsnittet.

Sedan spelar de upp ett ljudklipp från en intervju med Kanye West innan de fortsätter prata om samma ämne.

– Det är ju så. Det är ägt av allt. Det är samma sak med de som lägger ut om Palestina, de blir ”shadowbanned”, säger sedan Rosanna Charles.

John och Sanna Guidettis barn förbjuds att spela fotboll

Judiska Centralrådet om poddavsnittet: "Blir helt förskräckt"

Nu har Aron Verständig, ordförande för Judiska Centralrådet, kommenterat Sanna Guidetti och Rosanna Charles uttalanden i poddavsnittet.

– Jag blir helt förskräckt över hur två förebilder för så många unga personer väljer att dela rent antisemitiska konspirationsteorier, säger han till Expressen.

Han menar även att denna typ av uttalande ökar antisemitismen i samhället.

– Att då spä på det är att sprida klassiska antisemitiska konspirationsteorier om att judar styr medier och har makt kan få väldigt allvarliga konsekvenser. I värsta fall fysiskt våld mot judar men också trakasserier, säger Aron Verständig till Expressen.

Podd-duon möter kritik från flera håll

Även moderaternas pressekreterare Amos Friedman har kritiserat podd-duons uttalande.

"Sitter på riktigt Sanna Guidetti och Rosanna Charles och säger att judar äger allt och styr media? Wow. Klassisk konspirationsteori att sprida. Ett förtydligande från podduon till sina tiotusentals lyssnare vore nog på sin plats", skriver han på X, tidigare Twitter.

Rosanna Charles och Sanna Guidetti ber om ursäkt

Under torsdagseftermiddagen gick Rosanna Charles och Sanna Guidetti ut på poddens Instagramkonto och bad om ursäkt för vad de sagt.

"Vi vill be om ursäkt för att vi förde samtal i senaste avsnitt av Högt i tak som kan misstolkas. Vi inser att våra ord och ljudklippet om judiska ägare av stora bolag kan uppfattas som antisemitiska. Vi förstår att vi kan ha spätt på en fördom om judisk makt och inflytande. Det var aldrig vår avsikt och vi förstår hur problematiskt detta kan uppfattas. Vi. tar avstånd från alla Kanyes antisemitiska påståenden. Vi borde ha varit noggrannare.".

Nyheter24 har sökt Rosanna Charles och Sanna Guidetti.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!