Fredrik Lindström
Fredrik Lindström gästade Nyhetsmorgon och berättade då om ett speciellt ord från norr... - Foto: TV4, Stella Pictures.

Det Fredrik Lindström sa i Nyhetsmorgon förbryllar tittarna: "Känns fel"

Helt självklart för många, rena grekiskan för andra. När Fredrik Lindström gästade Nyhetsmorgon var det en sak han sa som kom att väcka reaktioner...


Kex eller chex – det är något som har gäckat svenskarna i många år. Enligt Institutet för språk och folkminnen är bägge uttalen korrekta. 

Vilket du brukar säga kan också ha att göra med varifrån i landet du kommer.  "Chex" säger du i södra och västra Sverige, medan "kex" är vanligare i resten av landet.

Då och då blossar debatten upp igen, och en som ofta hamnar mitt i stridens hetta då är språkhistorikern Fredrik Lindström. Tidigare i veckan gästade han Nyhetsmorgon i TV4, och ett ämne var då just det ständiga kex eller chex – men Fredrik hade med sig ännu en lärdom till studion...

Kex eller chex? Något som gäckat svensken i många år. Bildkälla: Lars Pehrson/SvD/TT Bild

Fredrik Lindström om ordet pumla

– Vet ni vad det här är då?, frågar Fredrik Lindström programledarna och håller upp en julgranskula.

– Vet ni vad det heter i norra Norrbotten? Det heter pumla. Det är jättefint ord innan jag förklarar var det kommer ifrån, säger Fredrik Lindström.

Romantiskt och fint, tyckte först Fredrik Lindström om ordet pumla. Men sen... Bildkälla: TV4

Fredrik tänkte först att det handlade om att människorna i norr var riktiga julentusiaster och helt enkelt uppfunnit ordet själva. Men så var det givetvis inte. Ordets ursprung var nämligen av mer explicit natur om vi säger så.

Fredrik förklarar sedan att det inte riktigt var så att de var så julgalna. Det handlar nämligen snarare om att man har lånat ett ord som syftar på kulor som hänger i någonting – tja, det vill säga pungkula.

I Nyhetsmorgons kommentarfält på Instagram och på Facebook går diskussionen nu varm mellan tittarna. Flera är det som känner till ordet pumla och aldrig har sagt något annat, medan andra ställer sig mer frågande till ordet.

"Pumla säger maken från Boden. Jag fattade noll. Jag säger julgranskula", skriver en kvinna.  

"Tog många år innan jag fattade att ”pumla” var dialekt, vad skulle det annars heta?" skriver en annan på Facebook.

En tittare berättar i kommentarsfältet på TV4:s Instagram om vad som hände när hon som inflyttad i huvudstaden försökte köpa nya julgranskulor...

"I Boden där jag kommer från säger man pumla. Försökte pumlor i Sthlm efter några år som Stockholmare och de tittade förvånat på mig och frågade vad pumlor var. Fick då för första gången som 27-åring veta att nej det heter julgranskula. Känns fortfarande fel, jag säger pumla och kommer alltid göra", skriver hon.

Pumla eller julgranskula? Ja, det är verkligen olika. Bildkälla: Instagrams kommentarsfält
Även på Nyhetsmorgons Facebook har ordet pumla uppmärksammats. Bildkälla: Facebook

Säger du också pumla om julgranskula? Rösta nedan!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Säger du också pumla?
Tack för din röst!