Linus Gardell om klippet på Dogge Doggelito
Ett klipp på Dogge Doggelito har väckt väldigt starka reaktioner i sociala medier. Är det Dogge beskriver i klippet brottsligt? Nu svarar advokaterna. - Foto: Lewis, TikTok, Stefan Jerrevång/TT Bild

Toppadvokaten om Dogge Doggelito: "Han kan ha blivit utsatt för brott"

En video sprids där Dogge Doggelito berättar om hur han och flera kompisar turades om att ha sex med en tjej i ett tält. Klippet har väckt ramaskri på sociala medier. Men är det som Dogge beskriver i klippet brottsligt eller inte? Nyheter24 tog kontakt med brottmåladvokaterna Adam Borg och Linus Gardell för att få svar.


I en ny intervju så berättade artisten Dogge Doggelito om hur han och ett par kompisar turades om att ha sex med en tjej i ett tält. Händelsen ska ha ägt rum för många år sedan – men det Dogge berättade har väckt väldigt starka reaktioner.

– Jag kommer ihåg när vi var små. Det var en tjej som alla gillade. Hon var lite såhär "lätt". En shono han byggde ett tält i skogen så här, för jag var liten då såhär. "Åh nu är det Dogges tur" fick jag gå in sådära, berättade han och gjorde en juckande rörelse med händerna.

Senare i klippet berättade han om hur en kompis till honom också ville ha sex med tjejen. Hon hade först sagt nej. Efter en stunds tjatande gav hon med sig.

– Hon bara "NEEJ HAN FÅR INTE". Vi bara "Snälla kan han inte få komma in då?". Nej hur ska han? Han är gipsad. Han bara "Snälla". Han ville också du vet... Till slut hon bara "Okej då", berättade Dogge i klippet.

Dogge Doggelito berättade att han tjejen först sa nej. Bildkälla: TikTok/DeBaAura

Videon, som var en intervju filmad för TikTok-kanalen DeBaAura, är nu nedplockad. Men reaktionerna har inte låtit vänta på sig. 

Nyheter24 skrev tidigare idag om hur flera kända profiler som bland annat artisten Vanessa Falk riktade hård kritik mot det Dogge.

Även på Dogges Instagram har upprörda följare nu börjat kritisera klippet som cirkulerar, och flera fans är det som uttrycker stor besvikelse i artistens kommentarsfält på Instagram.

"Så fruktansvärt besviken jag är, Dogge. Trodde aldrig att du så nonchalant och glättigt skulle återge en sådan grov händelse på det sättet. Ska detta föreställa att vara kristen att ha den värdegrunden som du återger? Har DU inga funderingar idag hur den här tjejen egentligen mådde eller mår idag? Skäms!!!!, skriver en följare.

Dogge Doggelito: "Tjejen var äldre"

I en intervju med Expressen har Dogge senare under dagen försvarat händelsen. För Expressen kommer Dogge Doggelito nu även med nya detaljer och uppgifter som gör gällande att tjejen var cirka 15 år – och att Dogge själv var 7 eller 8 år gammal. 

De här uppgifterna framkom inte i det klipp på Dogge som just nu sprids på sociala medier.

– Vi lekte kanske inte med kottar men, man lekte typ i skogen mer och var ute. Och då var det väl någon som hade byggt något tält eller något, jag vet inte. Och den här tjejen, hon var äldre, hon var tonåring, vi var småbarn. Hon ville typ prova att göra det där, säger Dogge till Expressen.

Dogge Doggelito berättar nu att han var 7 eller 8 år när händelsen i tältet inträffade. Tjejen ska ha varit 15 år. Bildkälla: Stella Pictures.

Advokat Adam Borg om videon på Dogge Doggelito: "Låter inte helt normalt"

Är det som Dogge Doggelito beskriver i intervjun brottsligt? Adam Borg är specialiserad på brottmål. Han jobbade tidigare på advokatbyrån De Basso men driver nu den egna advokatbyrån Adam Borg.

För Nyheter24 förklarar Borg att så länge ingenting gjordes mot hennes vilja så har inget brott begåtts.

– Så kallat tjatsex är inte ett brott så länge personen slutligen lämnar sitt samtycke till sexuella handlingar, säger Adam Borg.

Vad är din första reaktion när du ser det här klippet?

– Det låter inte helt normalt att sätta upp ett tält för att en tjej ska kunna ha sex med olika killar i det. Det kan ju ha varit en utsatt situation för henne. Men som sagt så länge ingenting sker mot någons vilja är det inget brott och ingenting av det som Dogge berättar i filmklippet är brottsligt, säger Adam Borg.

Kan Dogge ha blivit utsatt för brott?

– Det är inte helt självklart utifrån vad Dogge har berättat. Det som starkt talar för att det rör sig om en våldtäkt mot barn är den stora åldersskillnaden. En 7-8 åring kan nog aldrig heller sägas ha en sådan utveckling och mognad att han kan sägas ha förstått innebörden av sitt handlade. Å andra sidan ska även hänsyn tas till deras relation och övriga omständigheter. Omständigheterna i det här fallet talar till viss del emot att det rör sig om en våldtäkt mot barn. Han verkar exempelvis inte ha blivit utnyttjad och han verkar inte ha påverkats negativt av händelsen utan verkar snarare varit den som tagit initiativet och varit styrande, säger Adam Borg till Nyheter24.

Brottmåladvokat Adam Borg. Bildkälla: Adam Borg

Linus Gardell: "Han kan ha blivit utsatt för brott"

Advokat Linus Gardell på advokatbyrån Lewis Langley & Partners är även han specialiserad på brottmål. 

Gardell har läst Expressens intervju med Dogge, och förklarar att om det stämmer som Dogge berättade i intervjun – att han själv var sju eller åtta år och flickan 15 år – så kan det i själva verket vara så att det är Dogge som är den som blivit utsatt för ett brott.

– I så fall har han sannolikt blivit utsatt för brott i lagens mening. Om inte av henne så kanske av andra, äldre, personer (förutsatt att de var över 15 år). Barn under 15 år, och särskilt inte så unga, kan inte samtycka till sexuella handlingar, utan då är det i lagens mening fråga om våldtäkt mot barn, säger Linus Gardell till Nyheter24.

Advokat Linus Gardell är delägare i advokatbyrån Lewis Langley & Partners. Bildkälla: Lewis Langley & Partners

Linus Gardell säger att det i videon som cirkulerar på Dogge inte framgår om flickan deltagit frivilligt eller inte. Om uppgifterna som Dogge har lämnat till Expressen stämmer – att han var kring 7 eller 8 år gammal, så ska händelsen i tältet ha ägt rum kring 1982 eller 1983. Samtyckeslagstiftningen infördes så sent som 2018.

– Det här var innan samtyckeslagstiftningen infördes, så rekvisiten såg lite annorlunda ut. Även idag är dock rent så kallat tjatsex inte kriminaliserat som våldtäkt. Gränserna är emellertid inte helt klara och vi får se hur rättsutvecklingen blir, säger Linus Gardell till Nyheter24.

Gardell berättar att det utanför lagstiftningen finns många rapporter som handlar om att unga kvinnor känner sig pressade till sex som de egentligen inte vill delta i. Det kan också handla om sätt som de inte vill delta i sexet på.

– Det är också viktigt att se att de finns utsatta personer som inom ramen för ett självskadebeteende utsätter sig för farliga skadliga situationer. Det är ett samhällsproblem som det behövs mer uppmärksamhet kring, avslutar han.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!