Katrin och Dominika om oralchocken

Nyheter24 tog ett snack med Katrin Zytomierska och Dominika Peczynski om pandoras dosa, portionspussar och polska morsor.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Det är midsommarafton och det dansas mazurka runt stången. Den unga gossen går fram mot grannflickan och bjuder upp. Efter en svängom vill han kyssa sin nyfunna nymf, men gör en förskräcklig upptäckt. Hennes mun är full av snus.

Detta scenario är inte hämtat från Hedebyborna utan en händelse som sker allt oftare i dagens Sverige då fler och fler tjejer har en dosa i handväskan. Den vanligaste bakomliggande orsaken heter inte rosa prillor med nypondoft utan handlar om att försöka sluta röka. Så var även fallet för Katrin Zytomierska och Dominika Peczynski som är stolta nyttjare av den fuktiga bruna primören.

– Jag ville sluta röka. Försökte en gång förra året med plåster och inhalatorer och det var fruktansvärt. Så nu ville jag testa igen med hjälp av snus och det gick jättebra, säger Katrin Zytomierska till Nyheter24.

Vad har du fått för reaktioner?

– Faktiskt varje dag är det någon som påpekar. De flesta säger "fy fan, vad äcklig du är som snusar". Definitivt är det för att jag är tjej. Grova tjejer i Norrland som lägger in en prilla har blivit godtagbara. Men när vi fräscha och relativt snygga tjejer har en under läppen så är det fortfarande chockerande för de flesta och det tycker jag är skitkul, fortsätter Katrin Zytomierska.

– Det är fortfarande lätt att chocka med en snusdosa. Det är ju det man vill. Framförallt är det oinställsamt mot männen då det inkräktar. Vi gör oss inte till för karlarna, säger Dominika Peczynski, och lägger upp sin dosa General på bordet efter att ha fyllt sin söta läpp.

Män har alltid snusat i grupp. Det är legitimt redan på fritidsgårdens slöjdrum och upp till styrelserummet på svenska storföretag. Tanken på att tjejer stoppar in en brun efter danskursen är fortfarande lika orimlig som att killar tar fram det rosa läppstiftet. Möjligen kan hästtjejer komma undan, på samma sätt som killar kan komma undan med att rida häst.

Men allt det här är en missvisande samhällsbild då nästan var fjärde snusare i dag är kvinna. Vilket alltså, enligt försäljningssiffrorna, gör hundratusen svenska kvinnor till snusare.

Kan man hångla med snus?

– Jag skulle aldrig ha kysst en kille som har en prilla innan jag själv började snusa. Nu skulle jag göra det, säger Katrin med sin karakteristiska putmun.

– Det gör jag jämt. Jag har alltid snus i mun. Även när jag gör... (censurerat). Jag har fått önskemål om att ta ut prillan och då har jag tagit bort den. Men sen nästa gång har jag glömt ta ut den, säger Dominika.

– Min förra pojkvän som jag hade i två och ett halvt år snusade själv och det var skönt att aldrig höra någon som gnällde.

– Min kille är så överlycklig att jag slutat röka, säger Katrin och tänker på den hälsomedvetna Bingo Rimér.

– Det är helt sjukt. För mina föräldrar tycker det är så hemskt att jag snusar så att de vill att jag börjar röka igen, säger Dominika.

– Min mamma också. Hon tycker med det är förskräckligt att man som kvinna kan stoppa upp något sånt, kontrar Katrin.

– De är inte kloka i huvudet. Jag förstår inte hur man kan man säga så till sitt eget barn när de känner till riskerna med rökning gentemot snus. Det borde man ha läst även om min mamma är från Polen. Man önskar inte lungcancer till sina barn.

I vissa kretsar är snusande tjejer något sexiga då de anses vara starka och självständiga. Men det finns även de som ser skönhet i den putande överläppen. Förhoppningsvis kommer fler kvinnor våga visa paketet i fortsättningen.

Skrivet av: