Katrin och Dominika om oralchocken

Nyheter24 tog ett snack med Katrin Zytomierska och Dominika Peczynski om pandoras dosa, portionspussar och polska morsor.


Det är midsommarafton och det dansas mazurka runt stången. Den unga gossen går fram mot grannflickan och bjuder upp. Efter en svängom vill han kyssa sin nyfunna nymf, men gör en förskräcklig upptäckt. Hennes mun är full av snus.

Detta scenario är inte hämtat från Hedebyborna utan en händelse som sker allt oftare i dagens Sverige då fler och fler tjejer har en dosa i handväskan. Den vanligaste bakomliggande orsaken heter inte rosa prillor med nypondoft utan handlar om att försöka sluta röka. Så var även fallet för Katrin Zytomierska och Dominika Peczynski som är stolta nyttjare av den fuktiga bruna primören.

– Jag ville sluta röka. Försökte en gång förra året med plåster och inhalatorer och det var fruktansvärt. Så nu ville jag testa igen med hjälp av snus och det gick jättebra, säger Katrin Zytomierska till Nyheter24.

Vad har du fått för reaktioner?

– Faktiskt varje dag är det någon som påpekar. De flesta säger "fy fan, vad äcklig du är som snusar". Definitivt är det för att jag är tjej. Grova tjejer i Norrland som lägger in en prilla har blivit godtagbara. Men när vi fräscha och relativt snygga tjejer har en under läppen så är det fortfarande chockerande för de flesta och det tycker jag är skitkul, fortsätter Katrin Zytomierska.

– Det är fortfarande lätt att chocka med en snusdosa. Det är ju det man vill. Framförallt är det oinställsamt mot männen då det inkräktar. Vi gör oss inte till för karlarna, säger Dominika Peczynski, och lägger upp sin dosa General på bordet efter att ha fyllt sin söta läpp.

Män har alltid snusat i grupp. Det är legitimt redan på fritidsgårdens slöjdrum och upp till styrelserummet på svenska storföretag. Tanken på att tjejer stoppar in en brun efter danskursen är fortfarande lika orimlig som att killar tar fram det rosa läppstiftet. Möjligen kan hästtjejer komma undan, på samma sätt som killar kan komma undan med att rida häst.

Men allt det här är en missvisande samhällsbild då nästan var fjärde snusare i dag är kvinna. Vilket alltså, enligt försäljningssiffrorna, gör hundratusen svenska kvinnor till snusare.

Kan man hångla med snus?

– Jag skulle aldrig ha kysst en kille som har en prilla innan jag själv började snusa. Nu skulle jag göra det, säger Katrin med sin karakteristiska putmun.

– Det gör jag jämt. Jag har alltid snus i mun. Även när jag gör... (censurerat). Jag har fått önskemål om att ta ut prillan och då har jag tagit bort den. Men sen nästa gång har jag glömt ta ut den, säger Dominika.

– Min förra pojkvän som jag hade i två och ett halvt år snusade själv och det var skönt att aldrig höra någon som gnällde.

– Min kille är så överlycklig att jag slutat röka, säger Katrin och tänker på den hälsomedvetna Bingo Rimér.

– Det är helt sjukt. För mina föräldrar tycker det är så hemskt att jag snusar så att de vill att jag börjar röka igen, säger Dominika.

– Min mamma också. Hon tycker med det är förskräckligt att man som kvinna kan stoppa upp något sånt, kontrar Katrin.

– De är inte kloka i huvudet. Jag förstår inte hur man kan man säga så till sitt eget barn när de känner till riskerna med rökning gentemot snus. Det borde man ha läst även om min mamma är från Polen. Man önskar inte lungcancer till sina barn.

I vissa kretsar är snusande tjejer något sexiga då de anses vara starka och självständiga. Men det finns även de som ser skönhet i den putande överläppen. Förhoppningsvis kommer fler kvinnor våga visa paketet i fortsättningen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Falciani var "för tjock" – nu anställer företaget Bianca Ingrosso

Shirley Clamp till attack mot artistkollegorna: "För fasen"

Dotter, Medina och Titiyo är några av de artister som har valt att hoppa av Eurovision-festen i Malmö. Mello-veteranen Shirley Clamp har däremot inga planer på att ställa in sin spelning. I en ny intervju riktar hon nu en känga mot de artister som har valt att avbryta sin medverkan.

Hanna Friberg gripen i USA: "Saker hände"

1 timme sedan
Hanna Friberg har blivit gripen i USA tillsammans med vännen Stella Cocozza. Vännerna höll helt enkelt på att bli utslängda från landet.

Många avhopp från Eurovision i Malmö

2 timmar sedan
Mellan 15 till 20 procent av artisterna bokade till kringarrangemangen i samband med Eurovision i Malmö har hoppat av. Bland dessa finns Dotter och Titiyo – sammanlagt har nu ett 20-tal artister meddelat att det inte längre vill vara med, uppger Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Kritikstorm mot killarna i Bachelorette – Sonjas svar: “Tycker inte om..."

2 timmar sedan
Årets säsong av ”Bachelorette” fortsätter att skapa stor diskussion och många ställer sig kritiska till killarnas beteende. För Nyheter24 berättar Sonja Livbom om sina känslor kring det hela.

Sofia Ståhl utreds av läkare – vädjar till följarna

3 timmar sedan
Det är på sin blogg som Sofia Ståhl bryter tystnaden om sina hälsoproblem. Hon säger även att hon under sin utredning "tagit saken i egna händer".