Bilder ur Skeies bok "Geir Skeie verdensmester från barndom till Bocuse d'Or"
1 av 4
Bilder ur Skeies bok "Geir Skeie verdensmester från barndom till Bocuse d'Or" - Foto: Karin Bylund Spångberg
Världskocken Geir skeie tog Stockholm med storm.
2 av 4
Världskocken Geir skeie tog Stockholm med storm. - Foto: Karin Bylund Spångberg
Bilder ur boken.
3 av 4
Bilder ur boken. - Foto: Karin Bylund Spångberg
Matlagning à la Skeie.
4 av 4
Matlagning à la Skeie. - Foto: Karin Bylund Spångberg

Världskocken som tog Stockholm med storm

Nyheter24 tog pulsen på Geir Skeie - även känd som en av världens bästa kockar.


Geirs fyrarätters meny på Sturehof

Första rätten: Halstrad snabbgravad lax, i kryddorna kummin, anis, dill och pomerans, med sparriskräm och jordärtskocksomelett.

Andra rätten: Hälleflundra med surkål och fläsklägg.

Tredje rätten: Ankbröst på spenatbädd med persiljerot och apelsinkryddad sötpotatispuré.

Fjärde rätten: Vitchokladpudding med jordgubbsglass.

Tre snabba med Geir Skeie

Öl eller Linie Aquavit?

- Öl.

Ute eller hemma?

- Hemma.

Glass eller chips?

- Glass.

Norrmannen Geir Skeie är bara 29 år gammal. Men han har redan vunnit Bocuse d'Or, även känt som de Olympiska Spelen.

I tre dagar, med premiär på självaste Syttende mai - Norges nationaldag, har han charmat finsmakarna i Stockholm med sitt gästspel på ansedda krogen Sturehof. Nyheter24 fick träffa världskocken som tagit skandinavien med storm.

Hur har din fyrarätters meny tagits emot av stockholmarna?

- Bra tror jag. Har inte sett något i tidningarna än, men 95 procent av beställningarna har varit min meny.

Finns det något stjärnkocken Geir Skeie inte äter?

- Haha. Jag har alltid varit en allätare. När jag var yngre älskade jag bufféer och gick omkring och åt allt. Men om jag skulle välja en sak så skulle det vara stekt lever. Jag tycker om rå lever, men inte när det steks.

Skeies släppte nyligen en kokbok som gjort succé. Titeln "Geir Skeie verdensmester från barndom till Bocuse d'Or". " skvallrar om innehållet. Med bilder och recept guidar han läsarna från sina yngre dagar där pannkakor var det svåra till de avancerade rätterna som numera serveras i de finaste av restauranger.

- Min bok är användbar för alla. Men för att bli en riktigt bra kock så måste man lära sig allt från grunden. Laga de lätta rätterna först, hoppa inte över det steget. Det är något även kockar måste komma ihåg.

Öppnar restaurang i Norge

I november öppnar han sin nya restaurang i Brygge 11 i Sandefjord cirka en timme utanför Oslo. Han beskriver Brygge 11 som en fiskrestaurang med hög kvalité men inte för dyr. Brygge 11 ska vara öppen för alla. Oavsett om du kommer i kavaj eller i shorts och flip flops.

- Alla ska känna sig bekväma. Vi kommer att ha en stor uteservering och man ska kunna komma förbi och ta en öl om man känner för det.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!