Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Per Grundén har avlidit

1 av 2

Claudio Bresciani / SCANPIX

2 av 2

Leif R Jansson/SCANPIX

Nöje | 07/02/2011 11:33

Skådespelaren och operasångaren Per Grundén blev 88 år gammal.

Per Grundén somnade in i sitt hem i Trosa under helgen. Han blev 88 år gammal. Mest känd i Sverige blev han för sin roll som "Wall-Enberg" i "Jönssonligan”-filmerna.

– Han hade till en vän sagt att han inte skulle bli 89 år. Det verkar vara precis så han hade tänkt sig då han skulle fylla 89 i maj. Det är nog så när man haft ett så innehållsrikt liv, säger sonen Mikael Grundén till Aftonbladet.

Per Grundén var otroligt framgångsrik som operasångare. Tio år av sitt liv, mellan 1953-1963, verkade han i Österrike. Vid Volksoper i Wien blev han utsedd till Kammersänger.

– Han var egentligen mer känd i Österrike än här. Det var hans stora tid och han kände många gånger Österrike var hans hemland, berättar sonen Mikael Grundén för Aftonbladet.

Redan 1945 debuterade Per Grundén på Stora teatern i Göteborg. Förutom rollen som "Wall-Enberg" i Jönssonligan-filmerna medverkade han även i "Hedebyborna” och ”Äppelkriget”.