Spänning och crack i The Fighter

- 11/03/2011, 12:20 -
1 av 7

All Over Press

2 av 7

All Over Press

3 av 7

All Over Press

4 av 7

All Over Press

5 av 7

All Over Press

6 av 7

All Over Press

7 av 7

All Over Press

Nyheter24:s Quetzala Blanco om män i gråmelerade träningskläder, sparring och att hitta kärleken i en småstad.

I dag, fredag har The Fighter premiär i Sverige. Filmen, som har regisserats av David O. Russell, bygger på den legendariska boxaren Dick Eklunds liv i den småsömniga hemstaden Lowell i Massachusetts.

Efter en relativt lyckad boxningskarriär – där Eklunds vackraste fjäder i hatten blev att knocka (det är än idag omtvistat huruvida Sugar Ray halkade eller inte) Sugar Ray Leonard 1978 – blev Dick Eklund beroende av crack.

1985 slutade Dick Eklund att boxas professionellt. I stället började Eklund att varva dygn i knarkarkvartar med småkriminalitet och vändor in och ut på fängelset.

Samtidigt tränade Dicky – med nöd och näppe – sin halvbror Micky Ward, som också han levde för att boxas.

Mickey Ward började bli äldre, han fick möta obegripliga motståndare, hans brorsa Dick var helt opålitlig som tränare och kunde komma timmar sent till sparringen. Om han ens dök upp.

Ward fungerade i ärlighetens namn under lång tid mest som en språngbräda åt andra boxare som ville ta sig fram.

I filmen The Fighter spelas Mickey Ward av Mark Wahlberg men filmens riktigt stora stjärna är Christian Bale, som har belönats med både en Oscar och en Screen Actors Guild för sin gestaltning av Dick Eklund.

Att skådespelare utmanar sin fysik och tänjer sin kropps begränsningar är något som lätt kan ta fokus från den verkliga rollpresentationen, men för Christian Bale – som inför rollen som Trevor Reznik i The Mechanist gick ner till så lite som 55 kilo – var ändå det viktigaste att få till Dick Eklunds rytm.

– Dicky har en hel rytm, det är nästan som musik. Christian måste förstå hur hans huvud fungerar, sade regissören David O. Russell apropå Christian Bales målmedvetenhet.

Verklighetens Mickey Ward och Dick Eklund konsulterade och tränade Christian Bale och Mark Wahlberg.

– Det finns ingenting som slår boxning när det gäller att komma i form. Det är helt fantastiskt när personen du spelar också är din tränare, sade Christian Bale till Daily Mail.

The Fighter skildar familjens starka band, brödraskap, en gigantisk syskonskara, drogernas förmåga att bygga upp och riva ner människor och så klart – att hitta kärleken i en småstad.

Att bjuda ut en tjej till en film med "fucking subtitles" är inte helt populärt märker vi när Mickey Ward bjuder ut bartendertjejen Charlene Fleming som spelas av Amy Adams.

Men framförallt handlar det om kärleken till sporten.

– Den hade liksom allt man älskar. Sexiga män i träningskläder, kärlek, familj, slagsmål, skratt (mkt skratt), spänning och crack, skrev min kompis Margret Atladottir på sin Twitter efter att vi lämnade biosalongen i ett töcken av testosteron.

Japp, där har ni The Fighter i ett nötskal.

VIDEO: Se trailern till The Fighter

VIDEO: Sugar Ray Leonard och Dick Eklund i ringen 1978