Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Knapert med svenskt i Cannes

- 15/04/2011, 12:02 -
1 av 2

ADAM IHSE / SCANPIX

2 av 2

Adam Ihse / SCANPIX /

Snart drar världens största filmfestival igång igen. Men de svenska filmerna saknas helt i huvudsektionen.

Under torsdagen släpptes programmet för den 64:e årgången av Cannesfestivalen, världens största filmfestival. Filmfesten drar igång den 11 maj och pågår i elva dagar.

Men dessvärre saknas de svenska rullarna helt i huvudsektionen. Däremot har tre danska filmregissörer, en norsk och en finsk fått med sina filmer där.

Pia Lundberg, Svenska Filminstitutets utlandschef, kan i nuläget inte avslöja vilka svenska filmer som eventuellt kan vara aktuella för sidosektionerna Quinzane des Réalisateurs, Kritikerveckan eller kortfilmstävlingen.

– Det är alltid ett riktigt nålsöga man ska genom för att komma med i Cannes. Men det är ju ett fantastiskt år för skandinavisk film, säger hon till Aftonbladet.

Föga förvånande tävlar Lars von Triers nya sci fi-film Melancholia om Guldpalmen i år. Och där finns många svenska anknytningar. Den är till stor del inspelad i Västsverige och har dessutom Stellan och Alexander Skarsgård i två stora roller.