Elias Giertz.
Elias Giertz. - Foto: Bingo Rimér

SVT:s föryngring suger

KRÖNIKA. Nyheter24:s Elias Giertz om Sveriges television och dess misslyckade försök till föryngring.


Elias Giertz

Elias Giertz är nöjesreporter på Nyheter24. Han är 15 år gammal och skriver krönikor varje tisdag.

Besök hans blogg här. Han twittrar här.

Någonting som är intressant i nöjesbranschen just nu är hur alla teve-program, radio-shower, tidningar, magasin och kändissåpor pratar om att föryngra sig. Det har blivit något slags modeord - det här med föryngring.

Bästa exemplet är väl ändå Allsång på Skansen. Det är ett magnifikt program med en lysande programidé.

Ändå ligger fokus i år på att fånga en yngre målgrupp och att - just det -“föryngra” programmet.

Jag, som någonstans är offer för SVT:s hetsjakt efter de yngre, hatar det här. Jag hatar att man ser den yngre generationen som ett unisont släkte - där alla tycker lika och där alla gillar samma sak. Vi är en grupp som man vill få med sig, för att det ger någon typ av prestige.

Artister som September, Ulrik Munther och Eric Amarillo ska få Stockholms alla tonåringar att dra sig ut mot Skansen på tisdagskvällarna eller bänka sig i mormors gamla teve-soffa och överta tronen som familjens allsångsess.

De klatchiga skämten ska bli yngre och programledaren likaså. Som att det skulle uppskattas av oss.

Det här förändringsarbetet är fel av två anledningar.

Den första är att man kategoriskt tror att Måns Zelmerlöw är en figur som ungdomar kan relatera till. Hur många av mina kompisar tror ni egentligen minns hans enda hit “Cara Mia”? Visst, vi sjöng med i radioskvalet och så - men det är knappast som att han är nyckeln till våra hjärtan.

På samma sätt som att det är fel att tro att en guldsoffa här, några twittrare där, en webbteve-sändning där och några hippa artister skulle locka oss.

Den andra anledningen är att det inte riktigt verkar finnas något syfte i hela förändringsarbetet. Då skulle det ha genomsyrats av mer genuinitet.

Vad är poängen i att man i år plockat upp fiskespöt och bytt drag?

Är det för att kunna marschera in till Eva Hamilton och säga att “Kolla! Nu är vi unga och fräscha!” eller är det av någon annan anledning?

Pengar finns knappast i programmet - vilket annars kan vara ett motiv för att fiska in en så köpstark målgrupp.

Nej, i stället har jag och mina vänner blivit ett alibi för att visa att man är en kanal i förändring. Vi har blivit en prestigefylld tron att överta. Fighten mellan kanalerna pågår, och SVT försöker få oss i sitt grepp.

Kommersialism och kapitalism i all ära - men snälla, gör det med hedern i behåll.

/
/
/
/
/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Falciani var "för tjock" – nu anställer företaget Bianca Ingrosso

Shirley Clamp till attack mot artistkollegorna: "För fasen"

Dotter, Medina och Titiyo är några av de artister som har valt att hoppa av Eurovision-festen i Malmö. Mello-veteranen Shirley Clamp har däremot inga planer på att ställa in sin spelning. I en ny intervju riktar hon nu en känga mot de artister som har valt att avbryta sin medverkan.

Hanna Friberg gripen i USA: "Saker hände"

1 timme sedan
Hanna Friberg har blivit gripen i USA tillsammans med vännen Stella Cocozza. Vännerna höll helt enkelt på att bli utslängda från landet.

Många avhopp från Eurovision i Malmö

1 timme sedan
Mellan 15 till 20 procent av artisterna bokade till kringarrangemangen i samband med Eurovision i Malmö har hoppat av. Bland dessa finns Dotter och Titiyo – sammanlagt har nu ett 20-tal artister meddelat att det inte längre vill vara med, uppger Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Kritikstorm mot killarna i Bachelorette – Sonjas svar: “Tycker inte om..."

1 timme sedan
Årets säsong av ”Bachelorette” fortsätter att skapa stor diskussion och många ställer sig kritiska till killarnas beteende. För Nyheter24 berättar Sonja Livbom om sina känslor kring det hela.

Sofia Ståhl utreds av läkare – vädjar till följarna

2 timmar sedan
Det är på sin blogg som Sofia Ståhl bryter tystnaden om sina hälsoproblem. Hon säger även att hon under sin utredning "tagit saken i egna händer".