Edward Cullen och Bella Swan, spelade av Robert Pattinson och Kirsten Stewart.
1 av 2
Edward Cullen och Bella Swan, spelade av Robert Pattinson och Kirsten Stewart. - Foto: ALL OVER PRESS
Bella Swan i Twilight.
2 av 2
Bella Swan i Twilight. - Foto: All Over Press

Åldergränsen sänkt för Twilight

Nu får även landets 11-åriga Twilight-fans se "Breaking Dawn - del 1". – Vet att det är många som inte tycker om det, men det är fler som är positiva, säger 19-åriga Twilight-fanet Stephanie Georgii till Nyheter24.


Upprörda reaktioner

– Ja vad ska man säga. Kan inte annat än hålla med. Bara ett bevis på att man får sin vilja igenom om man bara skriker lite högre och protesterar lite mer. I det här fallet via nordisk film. Men det är väl rätt typiskt idag, söndercurlade generationer, till den grad att gränser inte längre existerar.

En regel är bara en regel tills jag tvingar någon att ändra på den. Istället för att rätta sig efter regeln och inse att det finns en anledning att den finns från början, skriver signaturen Loreleii efter att den officiella hemsidan för Twilight i Sverige skrivit om den nya åldersgränsen.

Kammarrätten har idag - efter att oroliga fans uttryckt sitt missnöje - ändrat åldersgränsen för den nya Twilight-filmen från 15 till 11 år.

Anledningen till att gränsen tidigare var så hög är den förlossningsscen där ett blodigt kejsarsnitt utförs på karaktären Bella Swan, spelad av Kirsten Stewart.

"Innehållet i nästa del i den populära filmserien "The Twilight saga" är av sådan karaktär att den kan vara till skada för välbefinnandet för barn under femton år", löd kammarrättens dom efter att ledamöterna senast såg filmen.

Men nu har alltså fallet omprövats och de unga fansen kan även de få en glimt av allas favoritvampyr Edward Cullen, spelad av Robert Pattinson.

"Får chansen att se filmen"

Beslutet om sänkt åldersgräns välkomnas av 19-åriga Stephanie Georgii, som tillsammans med sin vän Jennifer driver Sveriges officiella hemsida för Twilight.

– Jag tycker det är väldigt bra att även de yngre fansen under 15 år får chansen att se filmen. Nu tror jag visserligen inte att de kommer kunna se den i kväll eftersom de nog inte bokat biljetter. Men de kan i varje fall se den sedan under veckan. Annars hade de inte kunnat se filmen förrän den kommer ut på DVD.

Stephanie är dock väl medveten om de delade åsikterna som gör gällande filmens nya åldersgräns.

– Jag vet att det är många som inte tycker om det, men det är fler som är postiva, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Man kan tänka sig själv att när man är tolv år och tycker om något väldigt mycket, då vill man också kunna gå på det.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!