Recension: "In Darkness"

Filmtipsets Katarina Lind recenserar filmen "In Darkness" som visas på Stockholms filmfestival


"In Darkness"
Stockholms filmfestival
Betyg: 3 av 5

Agnieszka Hollands film "In Darkness" är baserad på en sann händelse om en man som hjälpte en grupp judar under andra världskriget.

Leopold Socha har en fru och en dotter, och jobbar i den polska staden Lvivs kloaker med sin vän. Han begår inbrott, stjäl och drar alla judar över en kam. Men så en dag erbjuder en judisk grupp Leopold pengar i utbyte mot att han ska hjälpa dem att gömma sig i stadens kloaker. Mannen går med på erbjudandet, med baktanken att han alltid kan lämna in judarna och då få mer pengar.

I egenskap av åskådare ser man inte särskilt högt på Leopold till en början, då han - trots sin stora gärmning - skildras på ett intensivt själviskt vis.

Men successivt börjar Leopold ifrågsätta sina värderingar - vad som var rätt för honom tidigare är nu plötsligt fel. Han lär känna människorna omkring sig och utvecklar en udda sorts vänskap med dem. Att få se denna mans utveckling - så otroligt bra porträtterat av Robert Wieckiewicz - är väldigt intressant och fint. Att gömma en judisk grupp var på den tiden trots allt en otroligt riskabel handling, och att få se en man som faktiskt gjorde det känns uppfriskande.

"In darkness" är en fin film som visar att det faktiskt fanns lite gott i allt det onda under andra världskriget, men som inte skyr att även visa det hemska och hjärtslitande. Under filmens 140 miuter sitter man som paralyserad, och inser inte förrän Leopold skriker "My jews!", att den faktiskt är slut.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!