Måndag 6 Dec
Stockholm

Dokument: Alexander Bard

1 av 5
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5

DOKUMENT. Från bibelstudernade grabb med toppbetyg via sexsäljande till bankirer i Amsterdam, skandalrubriker om satanism via listettor världen över och nu "Idol"-juryns självklara stjärna. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Mer om Alexander Bard

Namn: Alexander Bengt Magnus Bard
Född: 17 mars 1961 i Motala
Aktuell: Har grundat och spelat i Army of Lovers,  BWO och Gravitonas. Under 2011 var han en av medlemmarna i Idoljuryn.

Motalasonen Alexander Bard har gått från att vara en provocerande debattör till att bli en folkkär medlem i årets "Idol"-jury. Alexander Bard, som i år fyllde 50 år, har en lång resa bakom sig.

Från bibelstudier till satanistpräst

I början av 1980-talet dök Alexander Bard upp i tidningen Aftonbladet. Stentuff och med korslagda armar poserade han på en kyrkogård. Rubriken löd "Han är Satanskyrkans överstepräst i Sverige". Att han skulle varit just överstepräst tog Bard senare tillbaka i en artikel i Dagens Nyheter.

Vänner och familj var chockade – Bard, som tidigare hade gått i bibelskola, var som ombytt. I mitten av 2000-talet sökte tidiningen Expressen upp Sven-Åke Svensson, som år 1975 pluggade tillsammans med Bard på Missionsförbundets påbyggnadskurs.

Vid den tiden lystrade Alexander Bard till namnet Magnus – namnet Alexander valde han långt senare.

– Vi kände ju Magnus som en glad, kristen kille, berättar Sven-Åke Svensson för Expressen.

Sålde sex till bankirer i Amsterdam

Alexander Bard, som gick ut med toppbetyg i skolan, studerade under en tid i både USA och i Amsterdam. I Amsterdam arbetade den då 20 år gamla Alexander som sexarbetare. Hans specialitet var att vara klädd som en nazist och de som betalade bäst för de tjänsterna var judiska bankirer, berättar Bard i ett avsnitt av Schulman Show.

– Jag ville prova något som var förbjudet. Sexarbetare provocerar för att de talar om vad sex egentligen är. Det är hud som gnids mot hud. Det blir stigmatiserat. Man kallar kvinnor för hora för att vara nedsättande. När jag säger hora är det i positiv bemärkelse, berättar Bard i en intervju med Aftonbladet.

Efter studier i Sverige och på Handelshögskolan i Stockholm tog Bards musikkarriär fart. Den första singeln släppte Bard 1982 och hans dragqueen-karaktär Barbie såg dagens ljus. Bards låtskrivarsnille blev snabbt flitigt anlitat och under både 80-talet och 90-talet skrev Bard låtar åt bland annat Lili & Susie, Barbados, Tommy Nilsson, Agnetha Fältskog, Andreas Lundstedt och Pernilla Wahlgren.

1987 grundade Bard trion Army of Lovers, som förutom Bard utgjordes av Camilla Henemark och frisören Jean-Pierre Barda. Efter Army of Lovers storhetstid gick Bard vidare till andra musikprojekt och band, så som synthgruppen Vaccum, Bodies Without Organs och nu bandet Gravitonas.

Elitlistan

År 2006 riktade journalisten Mustafa Can stark kritik mot Alexander Bard och hans mejlinglista Elit där mediekändisar och makthavare mejlar sinsemellan. I en artikel i Dagens Nyheter återgav Mustafa Can en del mejl från listan.

"Listmedlemmarnas behov av hat, förtal och snaskigt skvaller visar att de uppfattar hat/förtal/snaskighet som synonyma begrepp med storhet. Som om man inte förmår vara stor, sann och djup annat än på Elitiskt vis", skriver Mustafa Can i sin artikel.

"Slå lågt och hårt mot Jenny Östergren"

När det under våren 2011 stod klart att Alexander Bard var en av medlemmarna i årets "Idol"-jury skrev Nyheter24 om Bards påhopp mot TV4-kollegan Jenny Östergren. Bland annat ska Bard ha kallat Östergren för en "hycklande moralkärring" och uppmanat medlemmar på mejllistan Elit att "slå lågt och fegt" mot Östergren.

Bröt ihop i "Idol"

Under sin tid som domare i "Idol"-juryn hann Alexander Bard få mycket kritik – bland annat för att han inte sparade på krutet när de unga idolerna skulle få sina omdömen. Bard kallade den 19-årige deltagaren Tony Weseth för "pissande giraff". Men när den 16-åriga Linni ställde sig vid mikrofonen så brast det för den rutinerade Bard.

– Jag är stolt över dig Linni, du är min tomboy, sade en störttjurande Bard till 17-åriga Linnea "Linni" Barresjö.

Kommentera
Kopiera länk
Dela