Recension: Laxfiske i Jemen

- 29/03/2012, 16:18 -
"Laxfiske i Jemen" har svensk biopremiär 4 april.
1 av 2

"Laxfiske i Jemen" har svensk biopremiär 4 april.

All Over Press

Ewan McGregor har en av huvudrollerna.
2 av 2

Ewan McGregor har en av huvudrollerna.

All Over Press

Filmtipsets Katarina Lind tycker till om Lasse Hallströms kommande film.

"Laxfiske i Jemen" ("Salmon Fishing in the Yemen")

Biopremiär: 4 april

Betyg: 4 av 5

Att göra en film om en shejk som plötsligt vill bygga en gigantisk damm, mitt i dammiga och sandiga öknen, är sannerligen en speciell idé för en film. Det betyder dock inte att den inte lyckas.

Ewan McGregor och Emily Blunt har huvudrollerna i denna självsäkra komedi av vår svenska Lasse Hallström, som stundtals lyckas få tittaren att le eller skratta högt. Handlingen är som sagt väldigt besynnerlig, men med en tafatt fiske-expert i fokus, spelad av begåvade Ewan McGregor, slår den inte fel. Även en hård och mediebesatt Kristin Scott Thomas finns i en av rollerna - och även hon är en fröjd för ögat.

Filmen är bra, och lyckas skapa blandade känslor hos den som tittar. Ena sekunden vill man inte att de ska lyckas med sitt uppdrag att flyga över flera tusentals fiskar från den brittiska sjön över till den konstruerade dammen i Jemen, för att nästa hoppas på att de ska fullborda sitt uppdrag.

Filmen har faktiskt få dåliga sidor, men några är de stundtals fjantiga kärleksscenerna och hur allt är väldigt helylle, med meddelandet att "man alltid ska ha hopp". Men sådant är svårt att komma i från - speciellt när Lasse Hallström regisserar.