Film

Film är en konstform som utgörs i rörlig bild, alltså fler bilder som i snabb följd skapar en illusion av rörelse, det är ett massmedium som kan kombineras med ljud. Filmer kan utgöras av verkliga scener som är fotograferade, fotograferade teckningar, miniatyrmodeller eller datorgenererade bilder samt datoranimering, en film kan även vara en kombination av alla dessa. 


Film är en populär underhållningskälla och har idag blivit en global industri, film kan även vara effektiv för företag som gör reklam. 


De flesta filmer är inspelade efter manus, det finns skådespelare som framför manusets dialog och handling. Regissören är den som styr över agerandet med hjälp av olika kameror och ljudutrustning. Resultatet från vissa scener klipps därefter ihop och blir en helhet och visas på bio eller tv.


Idag är filmindustrin en av världens största industrier med Bollywood i Indien och Hollywood i USA som de främsta arbetsgivarna. 


Källa: Stockholmskallan.stockholm.se


Filminspening

Filminspelning i Trollhättan. Bildkälla: Adam Ihse
igår 16:34
I en video som cirkulerar på nätet syns Tom Hanks marknadsföra en plan för friskare tänder.
3 dagar sedan 08:42
Fem år efter hyllade "Peace" är Graveyard tillbaka med ett nytt album. Av fansen kallas plattan redan för bandets hittills mest originella – och i höst väntar en stor Sverigeturné. Men vägen hit har inte varit spikrak. Det kändes ganska deppigt där ett tag, säger basisten Truls Mörck.
29 Sep, 20:02
Gängmorden utförs i regel av barn som ofta står på kö för att få utföra grova brott, enligt polisen. Så måste det inte vara, säger kriminologen Camila Salazar Atías. Allt som kan få ett barn att känna att det finns ett samhälle som bryr sig kan göra hela skillnaden.
28 Sep, 13:42
Den brittiske skådespelaren Michael Gambon är död. Han spelade bland annat Professor Albus Dumbledore i Harry Potter-filmerna.
28 Sep, 06:06
Multikonstnären Lasse Åberg har skrivit sin självbiografi med en enda baktanke: Att roa. Därför har han medvetet undvikit tankar om döden i sin bok, men konstaterar ändå: Folk ramlar verkligen omkull omkring mig nu. Det känns ödesmättat, som att man står i kön på något sätt.
28 Sep, 05:10
En kraftig explosion inträffade tidigt på torsdagsmorgonen i Fullerö vid Storvreta utanför Uppsala. En kvinna i 25-årsåldern har dött i samband med händelsen.
27 Sep, 19:02
I 60 år har Hattie McDaniels Oscarsplakett varit spårlöst försvunnen, men nu har Oscarsakademin beslutat att postumt dela ut en ersättnings-Oscar till "Borta med vinden"-stjärnan.
27 Sep, 11:28
Mika Gustafsons hyllade film "Paradiset brinner" – som vann regipriset i sektionen Orrizonti vid filmfestivalen i Venedig – har nu blivit uttagen till att bli en av de filmer som tävlar om att bli nominerade till årets upplaga av European Film Academy Awards.
27 Sep, 08:28
"Gaslight", SVT:s nya dramaserie om ett toxiskt förhållande, och Mia Engbergs autofiktiva film om sin cancerbehandling är två av veckans stora premiärer. Här är veckans filmer och serier.
27 Sep, 06:04
Mia Engberg är van att skildra sitt eget liv i sina filmer. Så när dokumentärfilmaren fick cancer fick det bli en film i "Belleville baby"-trilogin. Jag tänkte att om jag dör så blir det en ganska effektiv avslutning på trilogin, säger hon.
27 Sep, 02:42
Golden Globe-galan vill hylla de mer populära filmerna och har inrättat en nya kategori till galan i januari. Och det kan bli ett pris för bästa ståupp.
26 Sep, 13:16
För sju år gjorde han stor succé med Star wars-filmen "Rogue one". Sedan dess har det varit tyst kring Gareth Edwards. Det finns ett talesätt som säger "gör det större eller ta det lugnt". Jag valde att ta det lugnt, säger han.
26 Sep, 13:04
Den brittiske regissören Ken Loach får Stockholm filmfestivals särskilda hederspris för sitt livsverk inom filmen, Stockholm Lifetime Achievement Award.
26 Sep, 10:16
Nikolaj Arcels "Bastarden" blir Danmarks Oscarsbidrag i kategorin bästa internationella film.
24 Sep, 20:12
Det blev ingen pangsuccé för actionstjärnan Sylvester Stallones senaste film "Expendables 4". Etta på toppen blev skräckfilmen "The Nun 2"
22 Sep, 03:30
En man i 40-årsåldern från Västerås åtalas för en rad övergrepp mot totalt 14 barn. Alla offer är flickor, den yngsta tio år gammal.
21 Sep, 06:02
När de fyra John Wick-filmerna nu får en tv-serie som uppföljare finns det en tydlig inspirationskälla. "Taxi driver" var absolut en referens, säger den svenska regissören Charlotte Brändström.
21 Sep, 04:42
Strejken bland manusförfattare i Hollywood kan vara på väg att lösas, uppger källor för CNBC.
20 Sep, 13:18
En ny filmutredning ska tillsättas, meddelar kulturminister Parisa Liljestrand (M) på Instagram i samband med dagens budgetpresentation.
20 Sep, 08:02
Två kritikerhyllade filmer får premiär på bio och i tv drabbas en familj av den organiserade brottslighetens tentakler i "Taelgia" i SVT. Här är veckans filmer och serier.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.