Film

Film är en konstform som utgörs i rörlig bild, alltså fler bilder som i snabb följd skapar en illusion av rörelse, det är ett massmedium som kan kombineras med ljud. Filmer kan utgöras av verkliga scener som är fotograferade, fotograferade teckningar, miniatyrmodeller eller datorgenererade bilder samt datoranimering, en film kan även vara en kombination av alla dessa. 


Film är en populär underhållningskälla och har idag blivit en global industri, film kan även vara effektiv för företag som gör reklam. 


De flesta filmer är inspelade efter manus, det finns skådespelare som framför manusets dialog och handling. Regissören är den som styr över agerandet med hjälp av olika kameror och ljudutrustning. Resultatet från vissa scener klipps därefter ihop och blir en helhet och visas på bio eller tv.


Idag är filmindustrin en av världens största industrier med Bollywood i Indien och Hollywood i USA som de främsta arbetsgivarna. 


Källa: Stockholmskallan.stockholm.se


Filminspening

Filminspelning i Trollhättan. Bildkälla: Adam Ihse
igår 07:00
Flera stora aktörer i filmbranschen kräver att reglerna för det statliga produktionsstödet för att få fler filminspelningar till Sverige ändras, uppger Sveriges Radio Kulturnytt. De pengar som fanns att söka under våren tog slut på en minut och sju sekunder efter att ansökan öppnades.
igår 06:02
Rollen som Per Gessle i filmen om Gyllene Tider inspirerade Valdemar Wahlbeck till att sluta med sociala medier. Det första jag gjorde var att radera Facebook och Instagram, säger han.
2 dagar sedan 15:18
Pokermiljonären Andreas Oscarsson hittades ihjälskjuten i sängen hemma i pojkrummet i Trollhättan. Tätt intill honom sov hans tvåårige son djupt. Trots en omfattande utredning har fallet förblivit olöst i 15 år. Någon där ute vet, säger den pensionerade polisen Sten-Rune Timmersjö.
2 dagar sedan 09:58
Med "Insidan ut 2" fortsätter Pixar berättelsen om Jenny och hennes känsloliv. Startskottet var en knapp märkt med ordet "puberteten". Vi ville själva se vad som hände om man tryckte på den knappen, säger Pixar-chefen Pete Docter.
12 Jul, 14:08
Den 16-årige pojken attackerades med kniv och samma natt greps en annan 16-årig pojke som åtalades. Han och en 15-åring döms nu för mordet i Örkelljunga i januari.
12 Jul, 06:10
I en industrilokal i Göteborg sitter Fares Fares och kör bil längs Kairos gator. Att just han skulle spela huvudrollen i "Eagles of the republic" var avgörande för regissören Tarik Saleh.
11 Jul, 06:02
Kulturcentret Gjuteriet i Karlstad befinner sig i limbo i väntan på att kommunen ska fatta beslut om en nota på flera miljoner kronor. Något som riskerar att försätta verksamheten i konkurs. Det överstiger allt vi klarar av, säger Gjuteriets ordförande Lennart Wettmark.
10 Jul, 22:02
Biopremiären av den andra delen av Kevin Costners ambitiösa västernepos "Horizon: An American saga" skjuts upp. Besökarna som sett den första delen har helt enkelt varit för få.
10 Jul, 09:32
Lena Dunham hoppar av filmen om den amerikanska dockan Polly Pocket.
10 Jul, 08:10
"Världsklass", "ohämmad" och "naken" – så beskrivs den nya säsongen av "Threesome", som hyllas inte minst för sina autentiska sexscener. Jag ville skildra sex och sexualitet på sätt man inte har sett tidigare, säger regissören Lisa Linnertorp.
10 Jul, 06:06
Sommaren 2024 saknar stora biohändelser som förra årets stora "Barbenheimer"-hajp, men vi har i alla fall otur med vädret i en ny tornado-blockbuster.
8 Jul, 12:02
Pokermiljonären Andreas Oscarsson hittades ihjälskjuten i sängen hemma i pojkrummet i Trollhättan. Tätt intill honom sov hans tvåårige son djupt. Trots en omfattande utredning har fallet förblivit olöst i 15 år. Någon där ute vet, säger den pensionerade polisen Sten-Rune Timmersjö.
7 Jul, 06:36
Den Oscarsbelönade producenten Jon Landau har gått bort i cancer. Han blev 63 år, skriver bland andra Variety. "En del av mig själv har slitits bort", säger vännen och regissören James Cameron.
4 Jul, 06:04
Med det hyllade och prisbelönta hbtqi-dramat "120 slag i minuten" fick regissören Robin Campillo ett internationellt genombrott. Sex år senare är han tillbaka, nu med dramat ”Red Island”, som utspelas på Madagaskar i början av 1970-talet.
3 Jul, 14:50
Den franske filmregissören Benoît Jacquot åtalas för våldtäkt, meddelar åklagarmyndigheten i Paris.
3 Jul, 08:30
Efter en nedgång under pandemin är svenskarnas kulturaktiviteter nu tillbaka på samma nivå som tidigare. Det visar rapporten "Kulturvanor 2023" från Myndigheten för kulturanalys.
3 Jul, 08:08
Biobesöken minskade med 350 000 personer under första halvan av 2024, i jämförelse med samma period förra året, rapporterar Sveriges Radio.
3 Jul, 07:54
Robert Towne, den legendariske manusförfattaren till filmer från Hollywoods gyllene era, har dött. Han blev 89 år gammal, rapporterar Variety.
3 Jul, 06:00
Animerade favoriter återvänder och så levererar Sydkorea en ny våldsam överlevnadsthriller redo att plöjas.
2 Jul, 15:16
Uppföljaren till Tim Burtons skräckkomedi "Beetlejuice" inleder filmfestivalen i Venedig, rapporterar Variety. Den 28 augusti har "Beetlejuice Beetlejuice" världspremiär på festivalen.
1 2 3 4 ... 131