Film

Film är en konstform som utgörs i rörlig bild, alltså fler bilder som i snabb följd skapar en illusion av rörelse, det är ett massmedium som kan kombineras med ljud. Filmer kan utgöras av verkliga scener som är fotograferade, fotograferade teckningar, miniatyrmodeller eller datorgenererade bilder samt datoranimering, en film kan även vara en kombination av alla dessa. 


Film är en populär underhållningskälla och har idag blivit en global industri, film kan även vara effektiv för företag som gör reklam. 


De flesta filmer är inspelade efter manus, det finns skådespelare som framför manusets dialog och handling. Regissören är den som styr över agerandet med hjälp av olika kameror och ljudutrustning. Resultatet från vissa scener klipps därefter ihop och blir en helhet och visas på bio eller tv.


Idag är filmindustrin en av världens största industrier med Bollywood i Indien och Hollywood i USA som de främsta arbetsgivarna. 


Källa: Stockholmskallan.stockholm.se


Filminspening

Filminspelning i Trollhättan. Bildkälla: Adam Ihse
igår 15:38
Visst är det nervöst att som första regissör efterträda Nils Poppe och Eva Rydberg på Fredriksdalsteatern i Helsingborg. Men Adde Malmberg hoppas på delvis ny publik, när han med Babben Larsson som dragplåster sätter upp den nyskrivna farsen "Nötter".
igår 07:46
Sigge Eklunds filmdebut med Zara Larsson i rollistan kommer på Netflix och "The acolyte" är den senaste i raden av Star wars-serier på Disney+. Här är veckans filmer och serier.
2 dagar sedan 06:16
Efter att ha skrivit och gjort poddar om trasiga män debuterar Sigge Eklund som regissör med en film om en traumatiserad tonårstjej. En trasig och vilsen kvinna känns som ett mycket mer intressant ämne att utreda än en trasig och vilsen man, säger han.
25 Maj, 19:58
Det blev den amerikanska regissören Sean Baker som tilldelades Guldpalmen i Cannes för sin dramakomedi "Anora". Det här priset tillägnar jag alla sexarbetare, avslutar Baker sitt tacktal.
25 Maj, 08:20
En mexikansk musikal om drogkarteller? En blodig body horror-skräckis? Eller en svart komedi om en sexarbetare i New York? Juryn på filmfestivalen i Cannes har mycket att fundera över inför lördagskvällens prisutdelning.
25 Maj, 07:06
Sverige borde överväga att införa en skatt på strömningstjänster för att finansiera produktionen av svensk film. Det säger Anna Croneman, ny VD på Svenska filminstitutet, i Ekots lördagsintervju.
25 Maj, 01:38
En domare i delstaten New Mexico i USA har avslagit skådespelaren Alec Baldwins begäran om att lägga ned åtalet mot honom om vållande till annans död.
24 Maj, 20:26
Daniel Craig är snart tillbaka i rollen som mästerdetektiven Benoit Blanc. Någon gång under nästa år släpps nämligen den tredje filmen i "Knives out"-serien, meddelar regissören Rian Johnson på X.
24 Maj, 14:16
Med två timmar på sig innan han skulle gripas, piskas och kastas i fängelse bestämde sig Mohammad Rasoulof för att fly från sitt hemland Iran. Nu är han i Cannes för att presentera tävlingsfilmen "The seed of the sacred fig" – och säger till TT att det sker med blandade känslor.
24 Maj, 10:28
Efter ett liv kantat av missbruk och brottslighet vill Sebastian Stakset varna för sin förra livsstil. I höst kommer ett album och en film baserat på hans liv.
24 Maj, 03:34
Steven Spielberg har en ny film på gång, skriver Variety. Filmen går upp på bio den 15 maj 2026, men det är ännu hemligt vad den ska handla om.
23 Maj, 19:20
Med filmer som ”The Florida project” och ”Tangerine” har Sean Baker gjort sig känd som en regissör som med ömsinthet och humor skildrar utstötta människor. Nya filmen "Anora" kan bli hans största framgång. Den toppar nu listan över potentiella Guldpalmsvinnare på lördag.
23 Maj, 16:22
Sean "Diddy" Combs exflickvän Casandra "Cassie" Ventura uttalar sig för första gången efter att film från en övervakningskamera som visar hur Combs misshandlar henne publicerats av CNN.
23 Maj, 05:08
Mordet på George Floyd i Minneapolis 2020 blir nu föremål för en film, skriver Deadline.
22 Maj, 15:22
Det färggranna golv där John Travolta framförde sin berömda discodans i "Saturday night fever" är till salu, skriver The Guardian. Travolta som spelade italienskamerikanske Tony Manero, blev känd för sitt danssolo till bland annat Bee Gees "You should be dancing", från 1977.
22 Maj, 08:02
Fler skådespelare som ska dyka upp i Ruben Östlunds nya film har nu avslöjats, skriver Deadline.
22 Maj, 07:30
En Netflix-thriller om ett försvunnet barn i 1980-talets New York och en ny film om katten Gustaf på bio. Här är veckans filmer och serier.
21 Maj, 12:46
En ung man rånades i sitt hem i Västervik i januari under "tortyrliknande metoder", enligt åklagaren. Nu åtalas tre tonåringar, 16 till 19 år gamla, för synnerligen grov misshandel och grovt rån, rapporterar SVT Nyheter Småland.
21 Maj, 11:40
Ali Abbasi tar lätt på hoten om stämning från Donald Trump. Alla pratar om att han stämmer folk hela tiden, men ingen talar om hur lite framgång han har, säger den svenskiranske filmaren i Cannes.
21 Maj, 07:56
I nya säsongen av tv-serien ”Alex Rider” heter skurken Julia Rothman – och spelas av Sofia Helin. Hon är en riktigt manipulativ och hemsk människa, säger Sofia till TT.
1 2 3 4 ... 127