Film

Film är en konstform som utgörs i rörlig bild, alltså fler bilder som i snabb följd skapar en illusion av rörelse, det är ett massmedium som kan kombineras med ljud. Filmer kan utgöras av verkliga scener som är fotograferade, fotograferade teckningar, miniatyrmodeller eller datorgenererade bilder samt datoranimering, en film kan även vara en kombination av alla dessa. 


Film är en populär underhållningskälla och har idag blivit en global industri, film kan även vara effektiv för företag som gör reklam. 


De flesta filmer är inspelade efter manus, det finns skådespelare som framför manusets dialog och handling. Regissören är den som styr över agerandet med hjälp av olika kameror och ljudutrustning. Resultatet från vissa scener klipps därefter ihop och blir en helhet och visas på bio eller tv.


Idag är filmindustrin en av världens största industrier med Bollywood i Indien och Hollywood i USA som de främsta arbetsgivarna. 


Källa: Stockholmskallan.stockholm.se


Filminspening

Filminspelning i Trollhättan. Bildkälla: Adam Ihse
idag 07:01
Här är morgonens nyheter i korthet.
igår 22:14
Den italienske filmregissören Paolo Taviani har avlidit, 92 år gammal.
igår 11:04
Julkalendern “Kronprinsen som försvann” handlade om barn från skilda världar som träffades och blev vänner. Nu får 2022 års julkalender en fortsättning som biofilm, "Kronprinsen och tyrannens återkomst", och inspelningarna pågår just nu i Västra Götaland och senare Ungern.
2 dagar sedan 21:34
Ryan Gosling har dubbla anledningar att vara nervös inför Oscarsgalan. Den amerikanska filmstjärnan är inte bara nominerad till bästa manliga biroll utan ska också uppträda med låten "I'm just Ken" från filmen "Barbie" på galan, meddelar arrangören.
2 dagar sedan 07:58
Filip och Fredrik tar med sig Lars Hammar på en "sista resa" och Kate Winslet spelar excentrisk diktator i "The regime". Här är veckans filmer och serier.
3 dagar sedan 11:02
För regissören Johan Renck är science fiction-filmen “Spaceman” egentligen en film om vem han själv var tidigare i sitt liv. Jag var egotrippad och narcissistisk, mina drömmar överskuggade allt, det kostade mig relationer och kontakten med mina föräldrar, säger han till TT.
3 dagar sedan 08:00
Filmen skulle handla om hans pappa. Men det blev Filip Hammar som fick huvudrollen i "Den sista resan". Jag gör en större resa än pappa, säger han.
26 Feb, 19:06
Den senaste tidens prisregn över "Oppenheimer" placerar filmen i toppläge inför striden om statyetterna på Oscarsgalan.
26 Feb, 06:04
Vårens mest stjärnspäckade film är här. Förutom megastjärnor som Timothée Chalamet och Zendaya har "Dune: Part two" också blågula inslag. TT har träffat Stellan Skarsgård och Rebecca Ferguson.
24 Feb, 20:48
Även i år var det en dokumentärfilm som vann Berlin filmfestivals finaste pris Guldbjörnen. Priset gick till Mati Diops "Dahomey" som handlar om återförandet av värdefulla föremål från kungariket Dahomey från Frankrike till Benin.
24 Feb, 00:18
Justine Triet och filmen "Fritt fall" blev den stora vinnaren vid årets Césargala. Men nästan allt fokus låg på skådespelaren Judith Godrèche och metoo-rörelsen.
23 Feb, 19:20
I decennier har Michael Mann varit besatt av tanken på att göra en film om Enzo Ferrari. Nu är filmen här – med Adam Driver i rollen som den legendariske huvudpersonen.
23 Feb, 15:44
Tom Cruise ska göra film tillsammans med den mexikanske regissören Alejandro G. Iñárritu, skriver Deadline. Därmed gör världens kanske meste Hollwoodstjärna ett avsteg från de senaste årens blockbuster-filmer, men i övrigt är inte mycket känt om den nya filmen.
23 Feb, 11:10
Den franska skådespelaren Judith Godrèche vill bryta "omertà" – den tystnadskultur – som hon menar råder kring sexuella övergrepp mot kvinnor och flickor i den franska filmindustrin, har hon förklarat i intervjuer. Det påstås att det kan ske i ett tal på den direktsända Césargalan på fredagskvällen.
23 Feb, 08:10
En gång väckte hans meteoritbombade påve polska katolikers vrede, nu har Vatikanen bjudit in Maurizio Cattelan att göra ett verk på årets Venedigbiennal. Men först visas han stort på Moderna Museet i Stockholm.
22 Feb, 13:40
Den tidigare biskopen Thomas Peterssons otrohetsaffär ska filmatiseras, skriver Moviezine. Han var biskop i Visby stift men avkragades sedan han haft ett utomäktenskapligt förhållande med en anställd i stiftet.
22 Feb, 10:28
En av de 15-åriga pojkar som i måndags greps som misstänkt för våldtäkt mot en minderårig flicka i Malmö den 16 februari har häktats.
22 Feb, 09:02
Tv-serien om The Pirate Bay får premiär på SVT i höst, enligt ett pressmeddelande.
22 Feb, 08:10
Antalet kvinnor i Hollywoodfilmer är lägre än på tio år, enligt en ny rapport. Bara i trettio av de hundra största filmerna 2023 hade en kvinna huvudrollen eller en delad stor roll, skriver The Guardian.
22 Feb, 08:06
Det blev ingen Bafta-statyett för ”All of us strangers”, trots sex nomineringar på den brittiska filmgalan. Men regissören Andrew Haigh lär inte förtvivla för det. Hans mix av spökhistoria och gay-romantik är en av årets mest hyllade filmer.
1 2 3 4 ... 118