Film

Film är en konstform som utgörs i rörlig bild, alltså fler bilder som i snabb följd skapar en illusion av rörelse, det är ett massmedium som kan kombineras med ljud. Filmer kan utgöras av verkliga scener som är fotograferade, fotograferade teckningar, miniatyrmodeller eller datorgenererade bilder samt datoranimering, en film kan även vara en kombination av alla dessa. 


Film är en populär underhållningskälla och har idag blivit en global industri, film kan även vara effektiv för företag som gör reklam. 


De flesta filmer är inspelade efter manus, det finns skådespelare som framför manusets dialog och handling. Regissören är den som styr över agerandet med hjälp av olika kameror och ljudutrustning. Resultatet från vissa scener klipps därefter ihop och blir en helhet och visas på bio eller tv.


Idag är filmindustrin en av världens största industrier med Bollywood i Indien och Hollywood i USA som de främsta arbetsgivarna. 


Källa: Stockholmskallan.stockholm.se


Filminspening

Filminspelning i Trollhättan. Bildkälla: Adam Ihse
igår 12:00
Musikalversionen av "Änglagård" får en fortsättning nästa höst. Då med Sanna Nielsen i rollen som byns matriark Rut – en roll som just nu spelas av Helen Sjöholm. Det är en ära att få ta över stafettpinnen, Helen är en av mina stora idoler, säger Sanna Nielsen.
igår 10:00
Det blir skådespelaren Shima Niavarani som leder nästa års upplaga av Guldbaggegalan. Niavarani har tidigare bland annat programlett Melodifestivalen i SVT.
igår 09:30
De två "Frost"-filmerna är Disneys mest framgångsrika animerade filmer någonsin. Den första vann en Oscar i sin kategori. Kan nya "Önskan" matcha dem?
igår 06:02
Hugh Grant som en Oompa Loompa, Bradley Cooper i lösnäsa och historien om hur prins Williams träffade Kate. Det är några av höjdpunkterna på tv och bio. Här är veckans filmer och serier.
3 dagar sedan 12:44
Antalet olyckor på svenska film- och tv-inspelningar har ökat kraftigt under de senaste åren. Nu larmar flera personer i branschen om farlig arbetsmiljö, rapporterar P3 Nyheter.
3 Dec, 21:24
Beyoncés konsertfilm "Renaissance: A film by Beyoncé" gick rakt upp till toppen på den amerikanska biolistan efter helgens premiär.
3 Dec, 18:06
Den finländska regissören Aki Kaurismäkis ”Höstlöv som faller” har av amerikanska Time Magazine utsetts till årets bästa film.
3 Dec, 10:56
Bara dagar efter att den omstridde republikanske kongressledamoten George Santos uteslöts ur USA:s representanthus, kom beskedet att hans liv nu blir film, rapporterar Deadline.
3 Dec, 09:38
Höns, kaniner och katter. Sedan i somras har flera djur försvunnit runt Hisingsparken i Göteborg, skriver Göteborgs-Posten. En misstänkt tjuv har fastnat på film och 4H-gården i området vaktas dygnet runt.
1 Dec, 09:06
Viaplay gör en brakförlust. Strömningsjätten har dragit i nödbromsen och skurit ned på all film- och tv-produktion. Det är svårt att göra stora Hollywoodfilmer bara för Norden, säger vd Jørgen Madsen Lindemann.
30 Nov, 11:40
Krossade värmerekord, ökade utsläpp av växthusgaser och minskande isar i Antarktis. Det är kontentan när FN:s meteorologiska organisation WMO släpper en ny rapport lagom till klimatförhandlingarna i Dubai.
30 Nov, 11:14
Den hyllade svenskiranske regissören Ali Abbasi ska göra en film om Donald Trump med "Succession"-stjärnan Jeremy Strong i en av rollerna, uppger Variety.
30 Nov, 11:06
Mjukvarutillverkaren Unity skrotar stora delar av ett miljardprojekt kopplat till specialeffektsteknik, som man köpte av storregissören Peter Jackson för bara två år sedan.
30 Nov, 11:02
Mjukvarutillverkaren Unity skrotar stora delar av ett miljardprojekt kopplat till specialeffektsteknik, som man köpte av storregissören Peter Jackson för bara två år sedan.
29 Nov, 10:50
Går det att kombinera moderskapet med en proffskarriär inom MMA? I Ahmed Abdullahis långfilmsdebut "Amina" ställs frågan på sin spets. Om en man lämnar sina barn är han ett "asshole" men om en kvinna gör samma sak är hon ett monster, säger han till TT.
29 Nov, 08:10
2021 års julfavoriter Knyckertz kommer på bio och det är dags för årets julkalender som väcker "Trolltider" till liv. Här är veckans filmer och serier.
28 Nov, 15:42
En 41-årig man från Västerås döms till sju års fängelse för 120 sexbrott. Av dem är tio fall våldtäkt mot barn.
28 Nov, 12:22
Innan Sofia Coppola hade läst Priscilla Presleys självbiografi upplevde hon hennes liv som en saga. Det hon skrev i sin bok rev ned den bilden, säger Coppola som direkt kände att hon ville filmatisera boken.
28 Nov, 07:36
Det är dags att skriva upp volymen till 11 igen. Snart börjar inspelningen av en uppföljare till kultklassikern "Spinal Tap". Inspelningen börjar i slutet av februari och alla är med, säger regissören Rob Reiner.
28 Nov, 07:12
Taika Waititi har regisserat två Thor-filmer, men berättar nu att han först inte alls var sugen på att jobba med Marvel. Men jag var fattig och hade just fått mitt andra barn, säger han i en ny podcastintervju.
1 2 3 4 ... 108