Hovets förra presschef Elisabeth Tarras-Wahlberg om tiden hos kungahuset: ”Vi hade våra stormar”.
1 av 12
Hovets förra presschef Elisabeth Tarras-Wahlberg om tiden hos kungahuset: ”Vi hade våra stormar”.
Här med Martin Timell på brölloppet mellan prinsessan Victoria och prins Daniel.
2 av 12
Här med Martin Timell på brölloppet mellan prinsessan Victoria och prins Daniel. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Elisabeth Tarras-Wahlberg i färd att föreviga moskén Sheikh Zayed Mosque i Abu Dhabi under en resa som hovmarsalk åt prinsessan Victoria.
3 av 12
Elisabeth Tarras-Wahlberg i färd att föreviga moskén Sheikh Zayed Mosque i Abu Dhabi under en resa som hovmarsalk åt prinsessan Victoria. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Bakom prinsessan Victoria.
4 av 12
Bakom prinsessan Victoria. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Här i mitten av ett pressuppbåd som såg mycket annorlunda ut från idag.
5 av 12
Här i mitten av ett pressuppbåd som såg mycket annorlunda ut från idag. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Här under början av sin karriär.
6 av 12
Här under början av sin karriär. - Foto: SCANPIX SWEDEN
– Kronprinsessan har drottningens empati och kungens lyhördhet. Hon är väldigt varm och nyfiken, säger Elisabeth Tarras-Wahlberg till Nyheter24.
7 av 12
– Kronprinsessan har drottningens empati och kungens lyhördhet. Hon är väldigt varm och nyfiken, säger Elisabeth Tarras-Wahlberg till Nyheter24. - Foto: SCANPIX SWEDEN
– Drottningen har väldigt mycket empati.
8 av 12
– Drottningen har väldigt mycket empati. - Foto: SCANPIX SWEDEN
– Prinsessan Madeleine är väldigt beläst. Hon var en första av barnen som tog en examen trots att hon är yngst.
9 av 12
– Prinsessan Madeleine är väldigt beläst. Hon var en första av barnen som tog en examen trots att hon är yngst. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Drottning Silvia med prinsessan Estelle.
10 av 12
Drottning Silvia med prinsessan Estelle. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Man får inte glömma att både Prins Carl-Philip, kungen och kronprinsessan är dyslektiker, och får kämpa med texter. Då brukar man utveckla andra talanger än de teoretiska istället. Prinsen har kreativa talanger och kronprinsessan och prins Daniel är mycket ute i verkligheten.
11 av 12
Man får inte glömma att både Prins Carl-Philip, kungen och kronprinsessan är dyslektiker, och får kämpa med texter. Då brukar man utveckla andra talanger än de teoretiska istället. Prinsen har kreativa talanger och kronprinsessan och prins Daniel är mycket ute i verkligheten. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Prins Carl-Philip med sin flickvän Sofia Hellqvist, 28.
12 av 12
Prins Carl-Philip med sin flickvän Sofia Hellqvist, 28. - Foto: SCANPIX SWEDEN

"Jag skulle nog inte ta en kula för kungen"

Att dricka Afternoon Tea kan kännas lite stelt. Att göra det med en av Sveriges mest mediatränade personer, Elisabeth Tarras-Wahlberg, som dessutom brukar ge råd inom vett och etikett gör att man lätt kan önska sig något starkare än earl grey.


Elisabeth Tarras-Wahlberg

Pressekreterare vid hovmarsalksämbetet 1979 och blev sedan informationschef och hovmarskalk. Hösten 2008 avslutade Tarras-Wahlberg sin anställning vid kungliga hovstaterna och tillträdde istället en ettårig tjänst som rådgivare i internationella relationer hos Qatars emir Hamad bin Khalifa Al Thani. Sedan hösten 2009 bedriver hon egen verksamhet där vi främst ser henne med bland andra TV4-Gruppen som uppdragsgivare. Tarras-Wahlberg skriver även boken "Det kungliga året." 

STOCKHOLM. NärElisabeth Tarras-Wahlberg, 63, dessutom presenterar sig och tillkännager attdet känns lite olustigt det här med att återigen bli intervjuad omkungahuset, är stelheten ett faktum. Aja, vi beställer in scones.

Varförbryr sig inte unga om kungahuset idag?

– Många unga säger att de inte bryr sig om kungahuset. Men när något händer i samhället i stort, som tsunamin eller ett bröllop, då bryr man sig. Man följer någonstans med i händelserna, via teve eller läser om det. Under resor i Sverige var det alltid många unga ute på platser som kungaparet besökte. Innan man får den där riktiga kroken att hänga upp intresset på så bryr man sig inte så mycket.

Närmin gamla skola fick besök av kungen så bytte man ut rockarna ilabbsalen mot rena, utan svordomar klottrade på dem, man tränadeexperiment i flera veckor. Ser kungen igenom det?

– Det är ju inget kungen ber om, tvärtom, och han ser definitivt igenom det. Det är ju i all välmening som det görs och ibland är det bra att gångar blir krattade och toaletter uppfräschade men kungahuset vill helst se verkligheten. De kommer inte dit för att se en upputsad verksamhet.

Vitar en klunk ur finporslinet som klirrar på assietten. 

– Jag tycker att monarkin är ett väldigt välfungerande system. Alla system har sina fel och brister men jag tror på det här att man har en opolitisk högsta representant för Sverige, politikerna kan då ägna sig åt politik och styra landet.

Skulledu ta en kula för kungen?

– Nä, det skulle jag nog inte, tyvärr. Men jag ställer gärna upp och försvarar kungahuset, svarar Tarras-Wahlberg och tar en klunk av sitt té.

Nu ska kungen börja redovisa vad andra hälften av apanaget går till: Tycker du att det är nödvändigt att redovisa visa exakt hur varje krona av skattebetalarnas pengar spenderas?

– Nej, det tycker jag inte. Kungen ska inte behöva redovisa om han köper lättmjölk eller mellanmjölk. Det finns ju många andra som får lön av skattemedel som inte behöver redovisa varenda krona. Men hittar man bara en form för det kan man säkert redovisa kategorier som lönekostnader, representationskostnader och så vidare. I Norge får kungen helt enkelt en lön och vad han gör med de pengarna behöver han inte redovisa, precis som vilken annan medborgare som helst. 

Har kungen ett privat telefonnummer?

– Ja, skulle jag ringa på det så svarar han om han inte sitter i något möte eller flyger.

Du fyllde ju år den 15 september, fick du något grattis-sms?

– Inte av kungaparet men av familjen på Haga fick jag ett meddelande, säger hon och ler. 

Har du varit i alla rum på slottet?

– Ja, inte alla kanske men de allra flesta av slottets 608 rum. En stor del är ju öppen för allmänheten, det finns kontor, förråd, rikssal, kyrka och så är det ju ett par bostäder för anställda. Kungen och drottningen har kvar sin våning där för att kunna dra sig tillbaka, äta lunch, ha möten och byta om inför olika evenemang.

Spökar det på slottet?

– Det finns de som säger det. Jag har varit där sent på kvällen men inte sett något. Golven på slottet knarrar i varje fall.

HarKungafamiljen koll på vad som skrivs om dem?

– Absolut, de följer media och läser pressöversikter.

Detpratas om hur kungahuset brukade skyddas, något som de senaste årenverkar ha ändrats – är det en hälsosam eller ohälsosamutveckling?

– Jag har inte upplevt att man skyddat kungahuset, jag tror att det är en skröna och ett försvar för att kunna slå lite hårdare. Tidningarnas krassa vardag innebär att man måste tjäna pengar. Media är ju ingen välgörenhetsinrättning men man måste tänka på konsekvenser innan man skriver. Sensationsjournalistik kan förstöra liv.

"Alla sprang åt samma håll"

– Jag har inte varit med de senaste åren med skriverierna om drottningens pappas engagemang under kriget samt boken av Tomas Sjöberg (Den motvillige Monarken). Men jag kan tycka att man kunde varit mer källkritisk från många medier, nu sprang alla åt samma håll. Ingen ifrågasatte de här bilderna som sedan visade sig vara fejk.

Hadesituationen skötts annorlunda om du hade jobbat?

– Om man inte har alla fakta i målet ska man vara försiktig med att ha synpunkter, att kritisera.

Detsom kan konstateras är att det i varje fall var lugnare på din tid

– Ja, men vi hade våra stormar också. När kungen uttryckte sig slarvigt om den Bruneiska statschefen och blev häcklad och kritiserad för att det sades att han ansåg att Brunei var en demokrati kunde jag inte nå kungen på åtta timmar för att få hans version av det hela. Han satt i ett flygplan och när jag nådde honom var stormen i full gång och svår att argumentera i.

Vilkenbild av kungen når aldrig media?

– Många tycker att kungen inte gör någonting riktigt och ibland var det svårt att förmedla bilden av att han jobbar hårt. Det är många som av naturliga skäl inte ser en middag som jobb. Men han sitter inte och pratar väder och vind och barn och blöjor utan representerar Sverige. Det är ett jobb att representera Sverige både i ord och handling.

– Bara för att det är tomt i det officiella programmet betyder det inte att kungen inte är på kontoret. Han förbereder sig noga, skriver tal, planerar, får föredragningar, tar emot besökare, läser på och läser tidningar.

Ärkungen uppdaterad?

– Han är en av de mer allmänbildade personerna i landet. Han får ju se det bästa av det mesta. Men inte bara det bästa. När kungaparet reser ger de sig ut på egen hand om det finns tid. Jag minns när drottningen besökte kåkstäder i Rio.

Kanske är det sconesen, kanske är det ångorna från teet men stämningen med Elisabeth Tarras-Wahlberg blir snabbt riktigt angenäm. Till slut kommer frågan som man helst av allt vill veta om kungen: 

Men borde man inte känna till mer om kungahuset, exempelvis vad kungens favoritmat är?

– Jo, den frågan brukar han få men då säger han så här: ”Säger jag nu att det är kåldolmar, då kommer jag få kåldolmar varenda dag. Säger jag att det är pyttipanna så kommer jag få det”. Men svensk husmanskost är han förtjust i för han får det så sällan. Sotare till exempel.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!