Lördag 19 Jun
Stockholm

Succé för Molly Sandéns viktkampanj #Överminstoltakropp

Här visar de stolt upp sina kroppar.
1 av 7
Här visar de stolt upp sina kroppar. Foto:
I videon till låten "FREAK" kastar Molly kläderna och visar upp sin kropp. Hon uppmanade sedan sina läsare att göra samma sak, under hashtagen #Överminstoltakropp.
2 av 7
I videon till låten "FREAK" kastar Molly kläderna och visar upp sin kropp. Hon uppmanade sedan sina läsare att göra samma sak, under hashtagen #Överminstoltakropp. Foto:
"Jag är stolt över min kropp, äntligen lever jag", skriver en användare.
3 av 7
"Jag är stolt över min kropp, äntligen lever jag", skriver en användare. Foto:
"Molly har klätt av sig och visat valkarna. Hur bra är inte hon", skriver en annan.
4 av 7
"Molly har klätt av sig och visat valkarna. Hur bra är inte hon", skriver en annan. Foto:
Över 2000 användare har nu använt sig av molly Sandéns hashtag #Överminstoltakropp.
5 av 7
Över 2000 användare har nu använt sig av molly Sandéns hashtag #Överminstoltakropp. Foto:
Men debattören och bloggerskan Natashja Blomberg är skeptisk.
6 av 7
Men debattören och bloggerskan Natashja Blomberg är skeptisk. Foto:
Men Molly fortsätts att hyllas på nätet.
7 av 7
Men Molly fortsätts att hyllas på nätet. Foto:

Hashtagen #Överminstoltakropp har nu fått in över 2 000 bilder. Men det är inte alla som tycker att Mollys initiativ var så bra som det lät.

Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Följ Lady Dahmer

Här på Facebook

Här på Instagram

Om du skulle starta en egen hashtag i syfte att peppa tjejer, vad skulle du döpa den till?

– Jag skulle aldrig starta en kampanj eller hashtag för att peppa tjejer att må bra i sitt yttre. Möjligtvis för att få tjejer att sluta tänka på sitt yttre. Som #slängvågen eller #slängspegeln.

Molly Sandén, 22, har gjort succé med sin nya video och hashtag som trotsar skönhetsideal.

Det var under fredagen som den avklädda videon till Mollys låt "Freak" släpptes och i samband med videon la Molly upp en bild på sig själv – naken. Bilden Instagrammades tillsammans med texten:

– Så länge jag kan minnas har jag varit osäker om min kropp på grund av alla de genomsnittliga kommentarerna jag fick som sa att jag var 'överviktig'. I min musikvideo FREAK bestämde jag att bli vän med min kropp och göra ett uttalande genom att vara helt naken – acceptera vem jag är. Jag är stolt över att äntligen vara stolt över mig själv och min kropp.

Uppmanade sina följare att göra samma sak

Bilden har i skrivande stund fått över 53 000 likes. Efter den fina responsen bestämde sig Molly för att starta en kampanj där följarna själva fick ladda upp en bild under hashtagen #Överminstoltakropp. Nu har hashtagen fått in över 2000 bilder. 

Lady Dahmer ger stark kritik mot kampenjen

Bloggerskan och debattören Natashja Blomberg driver en blogg med fokus på feminism och jämställdhet. Hon berättar att hon är skeptisk mot kampanjer som dessa.

– Kroppar som visas upp för att peppa kvinnor att känna sig nöjda funkar inte. Kanske som en quickfix just där och då men när ruset lägger sig så står vi där igen framför spegeln och undrar varför vi aldrig kan känna oss okej, säger hon.

Hon tillägger:

– Du kan inte få fokusen bort från ytan och kraven kring den när du använder just ytan som ett verktyg på det sättet. Det funkar inte att säga ”nu slutar vi tänka på hur våra kroppar ser ut” när man samtidigt uppmanar till att visa upp kroppen. Du håller bara kvar tankarna på hur kroppen ser ut.

Hur skulle man kunna göra det annorlunda?

– Det Molly och andra kändisar kan göra är att bara finnas. Molly avviker från Hollywoodidealet och det är positivt för unga tjejer att se en förebild som inte skäms eller ber om ursäkt. Det räcker så. Man behöver inte rikta strålkastaren mot kroppen för att den ska sända ett budskap, säger hon och fortsätter:

– Kvinnokroppen är nämligen ALLTID politisk och alltid i rampljuset. Jag är övertygad om att Mollys tidigare bilder där hon njuter av livet, äter gott, badar i bikini, dansar och har kul varit otroligt stärkande för unga tjejer med skev kroppsbild. Mer så än denna kampanj då de ej pekat ut henne som nån som är beundransvärd och modig för att hon vågar visa sig på bild. Vad sänder det egentligen för ett budskap?

Tror du att Molly endast är ute efter att tjäna pengar?

– Jag tror hon verkligen menar väl, avslutar Blomberg.

Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela