Alkoholläkare rasar mot Paradise Hotel

- 01/10/2014, 12:53 -
"Ingen sprit??!"
1 av 2

"Ingen sprit??!"

Kristian Täljeblad berättar att han inte alls känt av ett större sug efter alkohol efter sin medverkan i Paradise Hotel.
2 av 2

Kristian Täljeblad berättar att han inte alls känt av ett större sug efter alkohol efter sin medverkan i Paradise Hotel.

Efter gårdagens nykterhetschock i Paradise Hotel tog Nyheter24 kontakt med en överläkare på beroendecentrum i Malmö.

Under gårdagens avsnitt av Paradise Hotel hände någonting som aldrig hänt tidigare i programmets historia – deltagarna blev serverade alkoholfria drinkar. 

"Ber till gud att de kommer in med alkohol"

Och den nyktra kvällen var allt annat än välkommen av de festsugna deltagarna.

– Den här kvällen började verkligen pissy, "ingen alkohol i kväll", fyfan vad lack jag var, sa deltagaren Ylva Fogel

– Så vi sitter alltså här och dricker juice just nu? Jag ber till gud att de kommer in med alkohol annars kommer jag att gå och lägga mig och sova, tillade Jasmine Gustafsson.

Överläkare: "Total brist på ansvar"

Nyheter24 tog kontakt med Håkan Rosén, överläkare på beroendecentrum Malmö. Han berättar att han tar tydligt avstånd för de alkoholromantiserande programmen.

– Det här är total brist på ansvar att exponera och romantiserar drickande på det viset. Det är ju total brist på ansvar och omoraliskt, säger han.

Blir man alkoholist av att dricka två månader i sträck?

– Man kan dricka i två månader i sträck utan att bli alkoholist. Man kan inte enbart dricka sig till att bli det,  det gäller att man har en viss genuppsättning. Men det är såklart inte sunt. 

Varför är det ingen bra idé i övrigt?

– Hjärnan är inte färdigutvecklad när man är ung. Vill man börja dricka dagen efter man har druckit är det en väckarklocka. Det kan ju vara så att människorna som är med i programmet ligger i riskzonen till att bli alkoholister, berättar han.

Deltagare berättar om sina upplevelser

Kristian Täljeblad är en av deltagarna i årets upplaga av Paradise Hotel. Han berättar att han inte upplever att han fått några märkbara problem efter sin medverkan i programmet.

– Jag drack ju i princip varje dag också. Men när jag kom hem från Mexiko drack jag inte en droppe alkohol på hela sommaren, förutom på midsommar. Jag var så less på allt som hette alkohol och det kändes helt naturligt att avstå och vakna upp varje dag utan att vara skiten, säger han och fortsätter.

– Men nu är mina alkoholvanor tillbaka för jag känner att jag inte behöver strypa tillförseln eftersom jag kan kontrollera det, avslutar han.

Förekommer det för mycket alkoholhets i årets Paradise Hotel?