Alkohol – Läs alla våra nyheter om alkohol – Nyheter24

Alkohol är en kemisk förening vars systematiska namn är etanol som är en psykoaktiv substans. En alkoholdryck innehåller etanol och det är detta som framkallar berusning. 

Enligt svensk lag klassas en dryck som innehåller mer än 2.25 volymprocent alkohol som en alkoholdryck. 

Alkoholdrycker delas in i vin, spritdrycker, öl, starköl, alkoläsk och annan jäst alkoholdryck som till exempel cider. 

Det finns tre huvudsakliga metoder när det kommer till att tillverka alkoholhaltiga drycker. Jäsning av sockerarter från frukt och bär, på så sätt framställs vin och cider. Eller så omvandlas naturligt förekommande stärkelse från spannmål till sockerarter som sedan ska jäsas, då framställs öl och sake. Den tredje metoden är att destillera en alkoholhaltig vara, som framställs på något av de föregående två sätten, alternativt jäsning av någon annan sockerkälla eller jordbruksprodukt, genom en sådan destillering tillverkas sprit. 

igår 13:08
Den irländsk-engelska musikens enfant terrible har avlidit. Shane MacGowan var känd för sitt vilda festande, sin raspiga röst – och allas favorit-jullåt "Fairytale of New York".
2 dagar sedan 11:07
När julen nalkas kanske man unnar sig en och annan kopp varm glögg. Men hur mycket av den alkoholhaltiga drycken krävs för att åka dit för rattfylleri? En hel del visar det sig.
3 dagar sedan 07:26
En kvinna i 40-årsåldern åtalas för våldtäkt mot barn. Hon misstänks för att ha drogat och utnyttjat sin sons 14-åriga kompis, efter att först ha bjudit på alkohol och gett pojken tabletter, rapporterar Skånska Dagbladet.
26 Nov, 05:20
En vanlig antioxidant i rödvin kan vara orsaken till att vissa personer får blixtrande huvudvärk efter bara ett par glas. Nu visar forskning att dyra viner innehåller mer av det huvudvärksframkallande ämnet.
23 Nov, 19:20
Läkare varnar för att allt fler unga missbrukar lustgas – som vid långvarig användning kan leda till förlamning. Det är katastrof för dem, säger neurologen Magnus Johnsson. Nya siffror från CAN visar samtidigt att 14 procent av gymnasietvåorna någon gång testat gasen.
22 Nov, 14:06
Rejäla skattesänkningar – inklusive fryst alkoholskatt – ska få fart på investeringar och tillväxt, enligt en ny brittisk mini-budget. Vi stöttar brittisk ekonomi med 110 tillväxtåtgärder, säger den konservative brittiska finansministern Jeremy Hunt.
22 Nov, 08:06
Tommy Nilsson gör filmdebut och Netflix har filmatiserat en av Mattias Edvardssons kriminalromaner. Här är veckans filmer och serier.
21 Nov, 05:33
6 000 cannabisbutiker på ett år, och "utbredda" drogproblem. Men nu kan den lagliga knarkboomen i Thailand snart vara över. Ett lagförslag med åtstramningar ska kunna komma i december, meddelar hälsoministern. Och även de som berusar sig med alkohol har nya bud att vänta.
20 Nov, 14:32
Regeringen vill utreda om fotboja ska kunna användas på unga som vårdas på grund av brott eller koppling till grov kriminalitet.
19 Nov, 13:36
Tillåt söndagsöppet på Systembolaget och att Systembolagets butiker ska få ha öppet till klockan 20 alla dagar i veckan.
14 Nov, 18:16
För mycket fylla och för många prillor. Unga danskars vanor är skadligt och nu inför regeringen rad nya regler för att få ner supandet. Dessutom vill man begränsa de yngres tillgång till nikotin.
14 Nov, 08:14
Matpriserna lyfter åter igen. Framförallt är det frukt och grönsaker som blir dyrare i matkassen.
13 Nov, 06:54
Efter bara en vecka med mindre salt sänktes blodtrycket hos 50-plussare. Det gällde även dem som tog blodtrycksläkemedel, enligt en studie.
13 Nov, 02:04
En trailer lastad med alkohol för minst en miljon kronor stals under natten till söndagen i Vaggeryd, skriver polisen på sin hemsida.
6 Nov, 07:04
Ännu en spelare kliver fram och anklagar NHL-klubben Chicago Blackhawks tidigare videocoach Brad Aldrich för sexuella övergrepp. Den tidigare spelaren anklagar också klubben – som fått böta flera miljoner för ett liknande fall – för att inte ha agerat.
4 Nov, 17:14
Den brittiske komikern och skådespelaren Russell Brand anklagas för att sexuellt ha ofredat en kvinnlig statist under inspelningen av filmen "Arthur" i USA. En stämningsansökan lämnades i fredags in till en domstol New York.
2 Nov, 21:22
Oljeutsläppet från färjan Marco Polo är allvarligt av två skäl. Dels skedde olyckan i ett område med höga naturvärden, dels är oljan är av en svårsanerad typ, konstaterar miljöforskaren Maria Granberg.
27 Okt, 18:29
Systembolaget listar drycker du ska ha i glaset till chips, jord- och chilinötter under fredagsmyset. Läs hela listan här!
24 Okt, 11:38
Kustbevakningen kämpar till havs med att ta in oljan som sprids från det grundstötta passagerarfartyget Marco Polo utanför Listerlandet i Blekinge. Men kraftig dimma under morgonen försvårar arbetet. Dessutom har oljan börjat sjunka under ytan.
23 Okt, 08:14
"Tore" är William Spetz egen mörka komediserie om killen Tore, som flyr in i alkohol, knark och sex för att undkomma sin sorg. Jag har försökt ta fram mina allra fulaste sidor som jag har ägnat mitt liv åt att försöka dölja, säger han inför premiären på Netflix.
1 2 3 4 ... 49