Liam Neeson överraskar i A Walk Among the Tombstones

Det är ganska lätt att påstå att Liam Neeson på senare dagar blivit aningen synonymt med actionthrillers – och då speciellt sådana innefattande kidnappningar. På pappret tycks "A Walk Among the Tombstones" också spä på den bilden. Överraskande nog är detta ändå inte ytterligare en "Taken"-film.


Vill du se filmerna före alla andra?

Drömmer du om att bli filmrecensent? Läs mer på Filmtipset här! 

Tävla och vinn fina prylar och biobiljetter till All We Have is Now här!

Det är ganska lätt att påstå att Liam Neeson på senare dagar blivit aningen synonymt med actionthrillers – och då speciellt sådana innefattande kidnappningar. På pappret tycks "A Walk Among the Tombstones" också spä på den bilden. Överraskande nog är detta ändå inte ytterligare en "Taken"-film.
Historien kretsar kring den före detta alkoholiserade New York polisen Matthew Scudder (Liam Neeson), en karaktär känd ifrån Lawrence Blocks böcker sedan 1976. Med polisyrket bakom sig agerar Scudder numera som olicensierad privatdetektiv. När han får i uppdrag att hitta de sadistiska personerna som kidnappat och mördat en kvinna snubblar han över en hel del otrevligheter. Sakta men säkert börjar en mycket mörk och obehaglig historia att nystas upp. 

Skiljer sig från Neesons senaste filmer

Vad som skiljer denna från Neesons senaste alster är att den inte är direkt actionpackad. Öppningen må smälla av som en riktig adrenalinbomb, men därefter skyndas det väldigt långsamt. Det här är mer i stil med noir. Man kan kalla den för en mörk spänningsdeckare med hintar av thriller, ibland till och med med stänk av skräck. 

Storyn är inte speciellt märkvärdig. Man är inte direkt återhållsam med användandet av utslitna klichéer. Scudder är själv en så typisk schablon i sammanhanget. Scott Frank, som både står för manus och regi, lyckas ändå hålla intresset uppe. Mycket tack vare en otroligt bra Neesons. 

Spännande åktur

Filmen är överlag väldigt mörk. Men det finns några ljusstrålar av humor som tillåts sippra igenom här och där, oftast levererade av den hemlösa ”street-smart” pojken TJ (Brian ”Astro” Bradley). Humor känns inte alltid helt rätt, men den piggar upp en annars rätt dyster stämning. 

Så länge man inte förväntar sig en typisk Neesonfilm med snabb action, och kan svälja klyschorna, så är det här en spännande åktur. Med tanke på att det för tillfället finns totalt 17 böcker om Matthew Scudder, denna är baserad på bok nummer tio i raden, så vore det inte helt fel att få möta honom i fler filmer i framtiden.

Recension av: Mat1az  för filmtipset.

Se trailern här:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Dolly Parton kryddar Beyoncés nya

3 timmar sedan

Kanonvinsten: Så mycket såldes Zoe Fay Brown sin lägenhet för

igår 23:12
I slutet på mars sålde Zoe Fay Brown sin lägenhet på Södermalm i Stockholm. Här får ni veta vad slutpriset landade på.

"Oppenheimer"-paret adlas efter succén

igår 21:32
Regissören Christopher Nolan och filmproducenten Emma Thomas tilldelas hederstitlar för sina bidrag inom filmindustrin och får nu tituleras Sir respektive Dame.

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

igår 15:42
Carola Häggkvist och hennes ex-pojkvän Jimmy Källqvist såg ut att ha det trevligt med den kända tv-stjärnan. "Puman är här", skriver Carola på sin Instagram.

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

igår 14:55
​Carina Berg har gjort en drastisk förändring med sitt utseende. Förgäves försökte Carolina Gynning stoppa henne – men Carina lyssnade inte. – Det var modigt. Du var modig som gjorde det, säger Carolina Gynning till Carina.

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

igår 14:12
​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.