Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så bra är den nya "Beck"-filmen

- 23/12/2014, 13:03
1 av 2

Youtube

2 av 2

Youtube

Nyheter24:s "Beck"-fantast Quetzala Blanco recenserar den kommande "Beck"-filmen "Rum 302".

18-åriga Denise hittas strypt och naken på ett hotellrum invid Stureplan. En stökig efterfest med Champagne och kokain slutade med döden, och Martin Haber och Gunvald Larsson kallas in för att klara upp mordet.

Vi får följa med på en tät odyssé genom ett segregerat Stockholm – drinkbord på nattklubbar i city, ladd, skumpa, en svartsjuk pojkvän med risigt alibi, snygga gangsters i Alby, störiga överklassungar från Djursholm, dörrvakter och svettiga MMA-klubbar. 

Intrigerna hopar sig och ledtrådarna är många, men Gunvald och Beck – som får dras med den nya något pantade polischefen Klas Fredén, som spelas av en utomordentlig Jonas Karlsson – har blivit äldre och visare. Och i viss mån även lugnare. 

Under Kjell Sundvalls regi var "Beck"-filmerna som oftast rejält blodiga och tittarna bjöds på brutala scener, groteska detaljer och kusliga seriemördare som fick Hannibal Lecter att framstå som en mysfabror. I "Rum 302" – som har regisserats och även i viss mån fått manus skrivet av Mårten Klingberg – är det en helt annan ton, en helt annan känsla.

– Jag är inte 30 längre – lugn och stadig, säger Gunvald i en scen.

Just det stora lugnet präglar även filmen i stort. Det här är en Beck-film som bygger på dialog, nervkittlande intriger och att själv försöka lista ut vem som är skurken med stort S. Maxad action, Gunvalds galna raseriutbrott och ultravåld uteblir – och det behöver inte vara något dåligt.

Se trailern till "Rum 302" här: