THE COBBLER: ''Bara för hängivna Adam Sandler-fans''

- 17/03/2015, 11:13 -
1 av 2

2 av 2

The Cobbler är en dramakomedi om en skomakare som med hjälp av ett magiskt föremål får förmågan att omvandlas till andra människor genom att bokstavligen gå i deras skor.

Bakom filmen ser vi Thomas McCarthy, mest känd för de kritikerrosade indiefilmerna "The Station Agent" samt "The Visitor". Men denna gång verkar det som att McCarthy inte riktigt fått hålla i ratten då detta är ännu en urvattnad, clichéfylld dumdum komedi som vi sett Adam Sandler göra otaliga gånger förut. 

"The Cobbler skulle vara ett nytt ess i Sandlers ojämna karriär men..."

Sandlers karriär började ytterst lovande på kultserien Saturday Night Live och blomstrade med filmer som "Billy Madison" och "Happy Gilmore" varifrån han tog namnet till sitt produktionsbolag Happy Madison. Men Sandlers överspelade humor blev snabbt uttjatad och likt bland annat Jim Carrey och Bill Murray så visade Sandler att han även klarade av mer seriös dramatik med filmen "Punch-Drunk Love" av Paul Thomas Anderson. Han fortsatte denna framgång med filmer som "Spanglish", "Vänner för livet" och "Funny People" men föll snabbt tillbaka i sin gamla roll som den tarvliga, knasiga och pubertala killen som de flesta är vana att se honom som. Min förhoppning var givetvis att The Cobbler skulle vara ett nytt ess i Sandlers ojämna karriär men det visar sig tyvärr vara motsatsen.

Stundtals smårolig

The Cobbler har en intressant premiss och är stundtals smårolig och stundtals hjärtlig, men förutsägbarhet, övertydlig moral och motsägelser i handlingen drar ned betyget avsevärt. Dessutom så är filmen helt enkelt sällan gripande eller rolig, två minst sagt stora minus när det gäller kategorin dramakomedi.

Humor är en högst subjektiv upplevelse och om man kollar på biljettintäkterna till många av Sandlers sämst betygsatta filmer så verkar det som att många fortfarande tycker om den humor som gjorde honom så välkänd som han är idag.

Men för mig så känns det passé. Thomas McCarthy verkar mest ha bidragit med det snygga fotot som genomsyrar The Cobbler, vilket är filmens starkaste sida. I övrigt är det här en film som jag inte skulle rekommendera till någon förutom de allra mest hängivna av Sandlers fans.

Betyg: 2

Trailer:

Skrivet av: August Dellert

Betyg: 2
Film: The Cobbler
Biopremiär: 13 mars