INSURGENT – "Gör nästan exakt samma snedsteg som första filmen''

- 24/03/2015, 12:30 -
Nu är den här.
1 av 5

Nu är den här.

Youtube

"Hunger Games: Catching Fire" visade att en uppföljare kan vara bättre än första filmen. Lyckas "Insurgent" göra likadant och vara en uppföljare som toppar originalet?
2 av 5

"Hunger Games: Catching Fire" visade att en uppföljare kan vara bättre än första filmen. Lyckas "Insurgent" göra likadant och vara en uppföljare som toppar originalet?

Youtube

Tyvärr inte. Insurgent gör nästan exakt samma snedsteg som första filmen.
3 av 5

Tyvärr inte. Insurgent gör nästan exakt samma snedsteg som första filmen.

Youtube

Kommer du att se den?
4 av 5

Kommer du att se den?

Youtube

Betyg: 2
5 av 5

Betyg: 2

"Insurgent" är en dystopisk ungdomsfilm och uppföljaren till förra årets hit "Divergent". Är det en uppföljare som så många andra och bara är en svagare kopia av första filmen? Eller lyckas filmen lyfta triologin till nya höjder?

Det är en trend nu bland amerikanska ungdomsfilmer att de mer liknar "1984" än "10 Thing I Hate About You". Istället för fokusera på hur livet är i en vanlig amerikanska skola, så fokuserar de på hur det är att göra revolt mot ett korrupt samhälle. "Divergent" följde den trenden. Filmen handlade om ett samhälle där alla delas in i en av fem fraktioner beroende på ens personligt.

Om man inte passar in i någon av dem, så blir livet svårt för en. Vår huvudkaraktär, Tris, var en person vars personlighet inte passade in i endast en av de här falangerna. Hon var divergent. "Insurgent" plockar upp direkt där förra filmen tog slut. Tris och hennes allierade är på rymmen efter att de stoppade en statskupp iscensatt av De Lärda, den mest maktlystna av alla fraktioner."Föredrar Hunger Games"

Filmserien som antagligen är mest ansvarig för den här utvecklingen inom ungdomsfilmer är "Hunger Games". Första filmen i den serien var intressant men levde inte upp till sin fulla potential. Idéerna var bra, men det bådar inte gott för en film när karaktärerna slängs in i en dödsarena och det är den tråkigaste delen av filmen. Min reaktion på "Divergent" var liknande även om jag föredrog Hunger Games. Intressanta idéer men filmen nådde inte riktigt hela vägen fram.

När jag såg uppföljaren till "Hunger Games" så blev så var jag helt tagen över vilken förbättring det var från den första filmen. Trots att den följde ett liknande mönster så var det en mycket starkare film. "Hunger Games: Catching Fire" visade att en uppföljare kan vara bättre än första filmen. Lyckas "Insurgent" göra likadant och vara en uppföljare som toppar originalet?

Tyvärr inte. Insurgent gör nästan exakt samma snedsteg som första filmen. Filmen misslyckas med att verkligen in publiken i sitt universum. Vi får se mer av de olika fraktionerna än i den första filmen, men aldrig en känsla av hur det är leva eller vara en del i av någon av dem. Istället är fokus på karaktärerna som trots detta också känns underutvecklade. Ingen av karaktärernas relationer känns äkta. Förräderi slår inte så hårt som det borde och kärleksrelationen mellan vår huvudkaraktär och hennes kille är som bäst medioker.

Det finns både bättre dystopier och ungdomsfilmer än den här.

Skrivet av: Jonatan Westerman
Betyg: 2
Film: Insurgent
Biopremiär: 20 mars

Se trailern här