Torsdag 29 Jul
Stockholm

Filip och Fredriks sista ord i succéprogrammet kommer få dig att rysa

Filip och Fredrik på en strand i Florida.
1 av 4
Filip och Fredrik på en strand i Florida. Foto: Kanal5
Har precis träffat Buzz Aldrin.
2 av 4
Har precis träffat Buzz Aldrin. Foto: Kanal5
Lämnar tittarna med en tankenöt.
3 av 4
Lämnar tittarna med en tankenöt. Foto: Kanal5
Som många borde fundera på.
4 av 4
Som många borde fundera på. Foto: Kanal5

Den sista episoden av Filip och Fredriks program "Jorden runt på 6 steg" sändes på onsdagskvällen. Och det sista som sägs är något som alla borde ta med sig.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I programmet "Jorden runt på 6 steg" har Filip Hammar och Fredrik Wikingsson testat teorin bakom "six degrees of separation". Poängen är att alla människor på jorden på ett eller annat sätt är sammankopplade med varandra i max sex steg, vilket är utgångspunkten i programmet som engagerat många.

I den avslutande episoden som sändes på onsdagskvällen får duon uppdraget att leta upp astronauten Buzz Aldrin – mest känd för att han var den andre mannen som gick på månen.

Bildkälla: Kanal5

Resan tar sin början i den senegalesiska öknen och går sedan en brokig väg via Tunisien och Frankrike innan Aldrin till slut nås i Florida. Och det är i slutet av programmet, när Filip och Fredrik lämnar den legendariske astronauten och sammanfattar sina upplevelser från resorna, som de levererar en tankenöt till tittarna.

Det lite glättiga och rofyllda tugget som karakteriserat programmet byts i en sista stämningsfull minut ut mot en mindre lättsam och mer seriös tonalitet.


Bildkälla: Kanal5

"Våra tre resor är tillända. Vi kastade oss ut i världen för att mest som en kul grej testa den där six degrees-teorin vi hade hört talas om, men, det som började som ett tv-program kom ganska snart att laddas med nånting mer," säger Wikingsson och fortsätter:

"För när man väl förstår hur nära vi faktiskt är varandra, allihop, är det svårt att greppa hur vi kan sätta upp stängsel och stänga våra gränser för andra människor. Hur vi kan inbilla oss att andras problem inte rör oss."

Filip Hammar avslutar den tänkvärda sammanfattningen:

"Så tänk på det, om du står där på andra sidan stängslet och muttrar 'de hör inte hemma här, dom är inte som vi', att den du stänger ute är någon indirekt känner."

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela