1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Fick nobben av Idol och skivbolagen – så lyckades Andrea med att få skivkontrakt

Många där ute drömmer om att arbeta med musik och få skivkontrakt. Men vägen till den stora drömmen är sällan rak och motgångarna är ofta många. Andrea Lundqvist berättar om hur hon gick till väga efter att ha fått nej från både Idol och olika skivbolag.


Andrea Lundqvist är 26 år gammal och bor i Östersund. Andrea har hållit på med musik i hela sitt liv, men kampen har varit lång och motgångarna många. Men trots motvinden så har hon aldrig valt att ge upp.

För cirka ett två år sedan skrev hon en låt om SD:s framfart. Klippet publicerade hon på Youtube, och resten, ja det är historia.

Började redan som barn

När Nyheter24 pratar med Andrea berättar hon att musikintresset fanns där redan när hon var barn.

– Jag har ju alltid hållit på med musiken sen barnsben och har alltid velat komma längre än till flickrummet i källaren.

Skickade in sin musik till olika bolag

Drömmen var att få skivkontrakt så Andrea började skicka in sin musik till bolag, men det var lättare sagt än gjort.

– Jag började skicka in min musik till massor av bolag, men de flesta har nog inte lyssnat på det jag skickat, då de får in flera hundra material per dag.


Har du försökt på något annat sätt?

– Jag sökte sedan till idol, för cirka sex år sedan, i hopp om att ta mig någonstans eller att någon skulle se mitt material och se potentialen i det. Men jag fick ett nej där, mest på grund av att jag inte log när jag sjöng.

Hur tog du det?

– Jag åkte hem samma dag och kände mig ganska tom på ett sätt. Men jag kom över det ganska snabbt och fortsatte att skicka mina låtar till olika bolag och producenter. Jag kom tillslut i kontakt med en kille på ett bolag som tyckte att jag sjöng väldigt bra.

Började du arbeta med honom?

– Nej. Han sa att jag lika gärna kunde lägga ner den typ av musik som jag håller på med, då låtar på svenska (enligt honom) inte genererar några pengar som det ser ut idag. Han sa att inte ens Vreeswijk skulle slå igenom i dagens samhälle. Kort därefter fick jag nej av ytterligare två stycken som hade lyssnat på min musik, men som inte vågade satsa på den, trots att de tyckte att den var riktigt bra.


Vad får man höra en sån gång? Lindar de in det eller är det "pang på"?

– Jag minns att en av dem sa ”Du är bra, men inte tillräckligt bra. Det här är inget som folk kommer köpa skivor för. Vad vill du mer göra i livet?” Det blev lite som en käftsmäll för mitt 20-åriga jag, som fick höra att ”Du duger, men du är inte så pass bra att vi vill satsa på dig”. Det var hemskt.

Gav sig inte trots alla nobbar

Trots nobben från både Idol och flertalet skivbolag fortsatte Andrea att kämpa för sin dröm. Tillslut bestämde hon sig för att göra det helt på egen hand.

– Jag stod där med två alternativ, antingen ge upp eller jobba hårdare. Jag valde där och då att visa att alla de som gett mig nobben hade fel, det blev lite som min drivkraft. Men istället för att fortsätta skicka min musik till olika bolag så gjorde jag på mitt egna sätt.


Hur gick du till väga?

– Jag skrev en låt som jag la ut på Youtube och den fick en enorm genomslagskraft, ett verkligt kvitto på att det jag gör berör folk, och att det finns folk som vill lyssna. Kort därefter så fick jag ett samtal av mitt nuvarande skivbolag och nu har vi nyss gjort klart mitt debutalbum ”Lycklig nu”.

– Två veckor efter att vi släppt en singel från albumet så kom jag in på Spotifys topplista med min låt "Säg att du älskar mig" och kritiken jag har fått för skivan kan inte vara bättre.

Hur urskiljer du dig från annan svensk musik?

– Det som gör min musik speciell är att jag skriver texter som berör människor, jag får dem att känna nånting, just för att jag skriver så öppet och ärligt. Skivan är en resa genom mitt liv och jag tror att alla kan relatera till någon av låtarna på ett eller annat sätt.

Efter alla nej, Idolresor, spelningar och så vidare – hur känns det att äntligen ha lyckats med din dröm?

– Jag är glad att jag inte gav upp bara för att det kom lite motgångar, för idag är jag exakt där jag vill vara, med människor som tror på just mig. Ett tips till alla där ute som vill satsa på musiken är att hitta ett skivbolag som tror på dig och din musik. Det känns fantastiskt att äntligen tillhöra mitt skivbolag Ninetone Records som låter mig skapa musik utan att vilja ändra på den.

Lyssna på några av Andreas låtar här:



De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Förlustaffären: Nu har lyxvilla från SVT:s “Husdrömmar” sålts

Aboriginer får tillbaka spjut – efter 250 år

Fyra aboriginska spjut som togs från Australien till England av den brittiske upptäcktsresanden James Cook och hans besättning 1770 har återlämnats till Australiens urbefolkning.

Brosnan i huvudrollen när boksuccé blir film

2 timmar sedan
Han fick sitt genombrott som detektiven Remington Steele i tv på 1980-talet. Nu ska Pierce Brosnan spela brottsutredare igen. Den irländske skådespelaren får huvudrollen när boksuccén "Torsdagsmordklubben" filmatiseras.

Nya skräckbilder på Johanna Toftbys ansikte – vill varna andra

idag 16:30
Johanna Toftby Fors, 50, väljer nu att visa upp bilder på sitt ansikte som skiftar i både blått, grönt och gult.

"Songs of conquest" får släppdatum

idag 15:24
Göteborgsbaserade Lavapotion är snart klara med sin debuttitel, det turordningsbaserade strategispelet "Songs of conquest", som man filat på sedan 2017.

Trädgårdstider anmälda: "Victoria Skoglund måste stoppas"

idag 14:55
För andra gången på kort tid så har SVT-programmet Trädgårdstider nu anmälts till Granskningsnämnden. Den här gången är det Victoria Skoglunds medverkan som ifrågasätts. "Programmet med Victoria och Jenny Strömstedt bör stoppas", står det att läsa i anmälan. – Nu har det gått för långt, inte här också, säger anmälaren till Nyheter24.