Måndag 14 Jun
Stockholm

Därför hämtade socialen Paows lillasyster: "Outbildade kossor"

1 av 5
Paulina berättar om den traumatiska händelsen på sin blogg.
2 av 5
Paulina berättar om den traumatiska händelsen på sin blogg. Foto:
Hon kom hem till sin pappa och möttes av socialen.
3 av 5
Hon kom hem till sin pappa och möttes av socialen. Foto:
Dagispersonalen misstänkte att Paows lillasyster blev illa behandlad i hemmes efter att ha hittat märken på hennes kropp. Men Paulina berättar att systern föddes med en "mongolfläck" på ryggen.
4 av 5
Dagispersonalen misstänkte att Paows lillasyster blev illa behandlad i hemmes efter att ha hittat märken på hennes kropp. Men Paulina berättar att systern föddes med en "mongolfläck" på ryggen. Foto:
Det konstaterades sedan att det var mongolmärken och Paows lillasyster fick åka hem.
5 av 5
Det konstaterades sedan att det var mongolmärken och Paows lillasyster fick åka hem. Foto:

Det var under tisdagen som Paulina "Paow" Danielsson var med om en traumatisk familjeupplevelse då socialen kom och hämtade hennes lillasyster.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var under tisdagen som Paulina "Paow" Danielsson spenderade lite kvalitetstid tillsammans med sin pappa. När Paulinas pappa ska till att skjutsa hem henne så ringer plötsligt pappans telefon. Det var hans höggravida sambo som ringde för att berätta att socialen befann sig hemma hos familjen.

– Pappa trodde att det handlade om att han hade rest med mycket kontanter, men varför skulle då socialen vara där?, skriver Paulina på bloggen.

Dagispersonalen anmälde misstankar om misshandel

Efter en stunds samtal med socialen kom det fram att dagispersonalen på lillasysterns dagis upptäkt märken på lillasystern, och därför anmält det till socialen. Bloggerskan säger att hennes lillasyster föddes med en så kallad "mongolfläck" på ryggen, som i många fall kan tas för blåmärke.

– Pappa tog upp henne och visade hennes mongolmärke som nästan alla asiatisk barn har. Du som barnskötare borde väl för fan veta vad ett mongolmärke är? Hon hade även två små rivmärken på handen som hon fått av min lillebror när dom tjivats om leksaker, berättar hon vidare.

"Dumma outbildade kossor"

Paulina berättar att det hela slutade med att pappans sambo fick åka in till socialen tillsammans med lillasystern.

– Tack vare de dumma outbildade kossorna på dagiset sitter nu min plastmamma, som är i nionde månaden, på ett hem med min lillasyster, bland en massa pundare som inte vet hur man använder en toalett. Hur funkar Sverige egentligen?, avslutar Paulina.


Bad om ursäkt

Efter många om och men kunde det tillslut konstateras att märket var ett mongolmärke, så Paulias lillasyster befinner sig nu hemma.

– Vi har nu kunnat bekräfta att barnet haft dessa märken en lång tid. Vi häver besluten om tvångsvård så ni kan åka hem tillsammans, meddelade utredaren.

– De på socialen kom tillsammans med fröknarna fram till att det var ett mongolmärke som vi sagt. De gjorde ju bara sin plikt så egentligen gjorde de ju rätt i att agera som de gjorde, men det här beror ju på ren och skär okunskap. Är man förskollärare ska man veta skillnaden på födelsemärken och misshandel tycker jag, avslutar Paulina.

Pappans kommentar

Paulinas pappa, Peter Danielsson, berättar att han känner sig besviken på hur proceduren gått till.

– Polisen var ju på plats när jag kommer hem, att alla grannar såg det det bryr jag mig inte om. Men det jobbiga var ju för min fru och mina barn. Frugan och dottern fick ju åka med till socialtjänster, och min fru är höggravid.

– Min dotter har bara varit på sitt dagis i två dagar, så de har ju inte sett att hon haft sina märken sen hon var liten. Det jag tycker är dåligt är att de inte ens försökte skaffa sig någon slags information. Man tycker ju att utbildade barnskötare borde ha koll. Att göra en anmälan till socialtjänsten, det borde de väntat med.

Kontaktade gamla förskolan

Dagen efter när barnskötarna hade fått kontaktat med dotterns gamla dagis så konstaterades det snabbt att dottern haft sina märken under en lång tid.

– Hade socialtjänsten gjort en enkel googling hade de sett vad det var, men det tog tydligen för mycket tid, avslutar Peter.

Nyheter24 söker dagiset och ansvarig utredare för kommentar.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela