Gunilla Persson anmäler äldreboendet: "Det som hänt är mord"

- 09/07/2016, 18:44
Gunilla Persson anmäler äldreboendet för vanvård.

Gunilla Persson anmäler äldreboendet för vanvård.

Stella Pictures / Sigge Klemetz

Hollywoodfrun Gunilla Persson anmäler nu äldreboendet Granan i Norrköping för vanvård.

Svenska Hollywoodfrun Gunilla Persson skulle besöka sin 87-åriga moster på äldreboendet Granen i Norrköping i juni.

– Det som hänt är mord, säger Gunilla Persson till Aftonbladet.

Hon uppgav att hon blev chockad över sin mosters tillstånd.

– Hon var så svag och tunn. Hon hade inte fått i sig någon mat och låg helt ensam på sitt rum. Då förde jag henne till sjukhuset för intensivvård. Men hon skickades tillbaka igen.

Personalen på äldreboendet förklarade tillståndet för tv-profilen genom att berätta att hon inte åt och att de inte kunde tvinga henne att äta.

– Det tror sjutton att hon inte åt. De ställde bara in en bricka med mat. Det var ingen som gav sig tiden, satt hos henne och matade henne. Det måste man göra.

Hon menar att hon vet vad hon pratar om.

– Sedan många år tar jag hand om min mamma. Hon lider av samma demenssjukdom som min moster hade. Min mamma fyllde 90 i februari.

Två dagar efter att hennes moster gått bort anmälde Persson boendet till IVO – Inspektionen för vård och omsorg. Enligt Gunilla Persson har hennes dementa moster utsatts för svält under en längre period och menar att hon avled med dödshjälp, vilket är straffbart enligt svensk lag, skriver Aftonbladet.

När Persson rest tillbaka till USA skickade hon bekant till henne moster som skulle mata henne och hålla henne sällskap. Men de ska ha stoppats av personalen.

– Ingen fick sitta och hålla henne i handen. Ingen fick göra något för henne. Sonja dog ensam, inte av demens utan alldeles uttorkad i svår, ofrivillig svält.

Aftonbladet har försökt att komma i kontakt med ansvarig personal på boendet. Persson berättar också att IVO-anmälan bara är början.

– Jag får så många mejl från folk som gått igenom liknande händelser med sina anhöriga. Jag tänker inte ge mig på det här området. Någon ska ställas till svars. Så här får det inte gå till.

– Jag gråter oupphörligt i sorg över min moster, säger hon till Aftonbladet.