Nu kommenterar Jockibois bröder sina rasistiska uttalanden

- 03/11/2016, 16:09
1 av 2

2 av 2

Jockibois bröder Jakob och Christofer Berg hamnade i hetluften efter att ha kallat människor med utländsk bakgrund för skadedjur. Nu svarar de på den hårda kritiken de sedan möttes av.

Det var efter att Joakim "Jockiboi" Lundells bror Jakob Berg delade ett Facebook-inlägg från den främlingsfientliga Facebooksidan Politiskt inkorrekt som det blev stora rabalder på sociala medier.

Sajten Svenska Youtubers har kommit över en skärmdump på Facebook-tråden, och i kommentarsfältet så kallar Jockibois andra bror Christofer personer med utländsk bakgrund för "skadedjur".

Inlägget lyder: "Så här såg det ut på festivalen We are Sthlm".


Bröderna har flertalet gånger bjudits in till Jockiboi och Jonnas Youtubekanal för att testa olika utmaningar, vilket många nu ifrågasätter.

På sociala medier har det nu diskuterats huruvida MTG (som håller i Jockiboi och Jonnas program på Viafree) gör rätt som beblandar sig med bröderna, vilket presschef Susanne Nylén nu svarat på.

– MTG har en tydlig värdegrund som präglar vårt innehåll på alla våra plattformar och ger inte utrymme för rasism. Samtidigt kan vi inte styra vad våra profiler eller medverkande i program har för privata åsikter eller vad de uttrycker utanför programmen.

- Vi har tydliga riktlinjer i våra sändningsavtal om att vi inte ska ge utrymme för kränkande, diskriminerande eller rasistiska åsikter i våra produktioner och det är ett ansvar vi håller hårt på. Vi har en tät dialog med produktionsbolaget kring "Jockiboi och Jonna" på Viafree och gör ständiga avvägningar och bedömningar kring innehåll och medverkande.

Har bröderna kommenterat sina uttalanden?

– Vi har tagit del av Nyheter 24:s artiklar och också pratat med bröderna som låter hälsa att de tar kraftigt avstånd från sina tidigare yttranden, säger hon.