11 populära låtar med mörka budskap
Bildkälla: Stella Pictures / Pixabay / Stella Pictures/ddp/abaca press

11 populära låtar med mörka budskap – som du nog har missat

De flesta av oss har nog trallat glatt på flera av de populära låtarna. Men många missar det chockerande våldsamma budskapet i textraderna.


Ibland är musik så bra att en helt missar låttextens budskap. 

Men om du stannar upp en stund och lyssnar ordentligt, så märker du snart att det är många gamla klassiker och moderna hits med låttexter som är riktigt vidriga. 

Vissa låtar sjungs till och med på skolavslutningar av barn, trots att låtarnas budskap egentligen handlar om fruktansvärda saker som sexuella trakasserier, pedofili, stalking, misshandel och rena övergrepp:

1. Ted Gärdestad – "Eiffeltornet"

"Jag tänker hoppa ner från Eiffeltornet om du sviker mig. För jag ska hämnas om jag lämnas ensam utan dig. Åh, jag hoppar ner från Eiffeltornet om du lurar mig. Men jag hoppas att jag stoppas i hissen upp av dig."

I det här fallet ska väl skuggan snarare falla på Ted Gärdestads bror Kenneth Gärdestad, som skrev texterna som Ted framförde. Låten handlar alltså om en svartsjuk snubbe som hotar sin kärlek med att han ska begå självmord om han blir lämnad.

Att leva med en begränsande, svartsjuk och kontrollerande partner är en del av vardagen i många relationer.

Med andra ord är det här en allt annat än catchy och härlig låt att tralla med till utan eftertanke. Särskilt med tanke på den tragiska verkligheten bakom Ted Gärdestads eget livsöde.

Bildkälla: Stella Pictures

2. Ted Gärdestad – "Oh, vilken härlig dag!"

"Smög mig på knä till sjön för att få se dig bada naken." "Åh såg du mig? Såg du vem det var? Jag hade satt mig ner när du tog av dig dina kläder." "Men trodde du att du var ensam i det blå trots att bakom jag såg på?"

En härlig sommardänga, skriven av Teds bror Kenneth. Ja, han får alltså vara med hela två gånger på listan, för det här är inte okej någonstans.

Här snackar vi alltså om en sunkig fluktare som smyger sig på en tjej som har tänkt ta ett nakendopp för sig själv. Ett rent straffbart beteende av fluktaren, men tydligen tillräckligt fräscht för att använda som temalåt för de somriga reklamfilmerna vi förknippar med en viss svensk ölsort.

Bildkälla: Stella Pictures


3. Tom Jones – "Delilah"

"I saw the light on the night that I passed by her window. I saw the flickering shadow of love on her blind.
She was my woman. As she deceived me I watched and went out of my mind"

"At break of day when that man drove away I was waiting I crossed the street to her house and she opened the door. She stood there laughing I felt the knife in my hand and she laughed no more."

En glättig truddelutt framförd av smörsångargubben Tom Jones. Med textrader som handlar om en man som blir så svartsjuk att han först stalkar sin käresta och sen kommer hem till henne med kniv i handen. Till lite glada toner, såklart.

Bildkälla: STELLA Pictures/Avalon

4. Sting – "Every breath you take"

"Every breath you take, every move you make, every bond you break, every step you take, I'll be watching you."

"Every single day, every word you say, every game you play, every night you stay, I'll be watching you."

Artisten Sting skrev låttexten 1982 i samband med en separation. Han har tidigare i en intervju med BBC Radio2 beskrivit den som en riktigt hemsk låt, som handlar om besattheten kring en förlorad älskare och svartsjukan och besattheten som efterföljer.

Grattis Sting till att ha skrivit den absolut mest stalkiga låttexten någonsin, men som av någon anledning ofta misstolkas som en "fin" kärlekslåt.

Bildkälla: STELLA Pictures/ddp/INTERTOPICS/Photoshot

5. Sting – "Don't stand so close to me"

"Young teacher, the subject of schoolgirl fantasy. She wants him so badly" "This girl is half his age." "Temptation, frustration. So bad it makes him cry. Wet bus stop, she's waiting. His car is warm and dry"

Även Sting får hela två platser på listan för sina obehagliga texter.

Innan Sting blev medlem i bandet The Police så jobbade han som engelskalärare. I boken "The Police: l'Historia Bandido" från 1981 har Sting sagt följande om låten, som han själv erkänner bland annat handlar om en våldtäkt i en bil:

– Jag ville skriva en sång om sexualitet i klassrum. Jag hade precis slutat arbeta som högstadielärare och själv varit med om att ha 15-åriga elever som var intresserade av mig – och jag var väldigt intresserad av dem! Jag har ingen aning om hur jag lyckades hålla mig ifrån dem.

Bildkälla: Magnus Liljegren / Stella Pictures

6. Elvis Presley – "Stuck on you"

"Gonna run my fingers thru your long black hair, squeeze you tighter than a grizzly bear. Hide in the kitchen, hide in the hall, ain't gonna do you no good at all."

"'Cause once I catch ya and the kissin' starts, a team o' wild horses couldn't tear us apart. Try to take a tiger from his daddy's side, that's how love is gonna keep us tied."

Flickidolen Elvis Presley dog 1977, men redan 1960 framförde han den här djupt obehagliga låten som beskriver både kontrollbehov och hot om övergrepp. Allt till lättsamma toner, trots det mörka budskapet.

Bildkälla: STELLA Pictures/ddp / United Archives


7. Sebastian Karlsson – "Do what you're told"

"From now on you've gotta do what you're told. Follow directions, obey the law." "I'm the man, gimme control. Baby baby please, just do what you're told."

Sebastian Karlsson vann Idol 2005 och den här låten blev hans debut. Låten blev nominerad till "Årets låt" på Grammisgalan 2006 och låg etta på trackslistan hela sju veckor i rad.

Låten fanns även med på samlingsskivan "Absolute Kidz 17". Ja, en samlingsskiva för barn, med en låt om en kille som vill ha kontroll, för att han är mannen i förhållandet. Fräscht och sunt.

Bildkälla: Patrik Jonsson / Stella Pictures


8. Beatles – "Run for your life"

"Well I'd rather see you dead, little girl, than to be with another man." "You better run for your life if you can, little girl." "Hide your head in the sand, little girl. Catch you with another man, that's the end'a little girl."

Låten skrevs 1965 av Paul McCartney men främst av John Lennon. Lennon har själv sagt in en intervju från 1973 att det var den Beatles-låt han tyckte allra minst om och ångrade att han ens skrev.

Bildkälla: STELLA Pictures/ddp / United Archives

9. Pugh Rogefeldt – "Dinga linga Lena"

"Jag suger mig till plugget Getingen där jag tror hon går och finns. Jag stannar vid kanten av skolgården när det ringer och alla går hem."

"Dinga linga Lena som är femton år sade stopp. Vet du vad det blir om jag gör precis som du vill att jag ska, det blir skönaste grejen idag." "Dinga linga Lena vet mamma vad som försiggår, vet pappa vad du tar och får?"

Folkkära artisten "Pugh" Rogefeldt skrev "Dinga linga Lena" 1974, när han var 27 år. Den handlar uppenbarligen om att stalka en minderårig skoltjej, som personen i fråga vill göra "skönaste grejen idag" med.

Bildkälla: Fredrik Sandberg / TT


10. Olly Murs – Hey you beautiful

"Die hard, disregard, coming out your mouth. But your body saying something else. You say that you don’t, But I know you do. Playing hard to get, girl I’m onto you."

"Telling me no, you really mean yes. Won’t stop till I got you calling my name, you know you can’t resist it baby."

Oliver Stanley "Olly" Murs, 32, är en populär brittisk singer-songwriter, TV-presentatör och skådespelare. Han har bland annat snott till sig en puss av Marie Serneholt under inspelningarna av Let's Dance tidigare.

Han verkar också vara pepp på att framföra låtar som romantiserar våldtäkter, med budskap som att ett "nej" egentligen är ett "ja" och att personen som säger nej bara spelar svår.

Bildkälla: STELLA Pictures/ddp/INTERTOPICS/Photoshot

11. Nick Jonas – "Jealous"

"I don't like the way he's looking at you. I'm starting to think you want him too. Am I crazy?" "I mean no disrespect. It's my right to be hellish, I still get jealous"

"I wish you didn't have to post it out. I wish you'd save a little bit just for me. Protective or possessive, yeah. Call it passive or aggressive."

Skådisen och popidolen Nick Jonas, 24, har själv erkänt i en intervju att sångtexten är självbiografisk och handlar om svartsjukan han kan känna när andra män tittar på- eller pratar med hans tjej.

Han ursäktar sig med att han vid tillfället då han skrev texten också spelade in TV-serien "Kingdom" och att han var uppumpad och full av testosteron i samma veva.

Med andra ord tydligen en bra anledning för Nick Jonas att få skriva av sig lite om hur det är att vara en sjukligt ägande och svartsjuk pojkvän. Och sen skratta hela vägen till banken.

Bildkälla: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Betydligt mer inspirerande är de dolda budskapen bakom de här tatueringarna, som är så kallade ambigramtatueringar. Här kan du också läsa om de kontroversiella scenerna och dolda budskapen som du förmodligen har missat i kända Disneyfilmer.

/
/
Blev du chockad över någon av textraderna?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Sarandon ber om ursäkt: "fruktansvärt misstag"

1 timme sedan

Lovato och Lauper i klimatkampanj med FN

1 timme sedan
En rad artister kräver inför klimatmötet COP28 i Dubai att världens ledare ska stötta klimatmålen. Demi Lovato, Cyndi Lauper, Carole King och Annie Lennox hör till dem som har publicerat ett uttalande på sociala medier via "Right here, right nows" global klimatallians, skriver Page Six.

Jelassi om Avicii-galan: Brinner för syftet

1 timme sedan
Jättekonserten "Together for a better day" återvänder till Avicii Arena i Stockholm nästa vecka. Galan leds av skådespelaren Ayan Ahmed och rapparen Jelassi. Det känns både bra, viktigt och typ lite självklart. Jag brinner ju för de här frågorna, säger Jelassi till TT.

Taylor Swifts årslön på Spotify – en miljard

2 timmar sedan
Artisten Taylor Swift kan vara ganska nöjd med sin inkomst från Spotify i år. Efter 2,6 miljarder strömningar under 2023 kommer artisten tjäna över en miljard kronor – enbart på den plattformen. Det skriver Rolling Stone, som har räknat ut Swifts royalties.

Nan Goldin konstvärldens mest inflytelserika

3 timmar sedan
Fotografen Nan Goldin har utsetts till konstvärldens mest inflytelserika av tidningen Artreview, bland hundra rankade. I år utgörs alla de tio topplaceringarna av konstnärer som försöker påverka sociala och politiska frågor i samtiden.

"Idol"-finalen är i gång

igår 20:30
Det står mellan Cimberly Wanyonyi och Saga Ludvigsson i kvällens final av "Idol". Tävlingen äger rum i nästan fullsatt Aviici arena i ett snöigt Stockholm.