Jockiboi svarar på kritiken: "Jag ansvarar inte för vad era barn ser på Youtube"

- 20/01/2017, 14:52 -

I en intervju med Nyheter24 svarar nu Joakim "Jockiboi" Lundell på kritiken som han fått efter det uppblossade bråket mellan honom och hans bröder.

Det var under förra veckan som vi kunde följa ett av svenska Youtubevärldens värsta bråk. Bråket mellan Jockiboi och hans bröder toppade sociala medier och hundratusentals fans följde dispyten från början till slut.

Joakim "Jockiboi" Lundell driver tillsammans med frun Jonna Lundell en av Sveriges största Youtubekanaler med 564,414 prenumeranter. Parets kanal har cirka 21 miljoner spelningar i månaden och växer konstant. Målgruppen är allt ifrån nio-tio år till långt över 30.

Paret har nu kritiserats för att "dela med sig för mycket" på sin kanal. Vissa menar att det är oansvarigt av Jockiboi och Jonna att prata om droger, bråk, mordhot och utpressning på kanalen med tanke på sina unga fans. Vilket nu Joakim väljer att svara på i en intervju med Nyheter24.


"Jag ansvarar inte för vad era barn ser på Youtube"

Joakim berättar att han med tanke på den stora skaran följare inte kan bära ansvar för att vissa är yngre.

– Det är inte mitt ansvar att se till att barn inte tittar på kanalen, precis som att det inte är TV4:s ansvar att folk inte ska stanna uppe och kolla på skräckfilm.

– 200 000 - 300 000 av mina följare är ju över 20 år? Jag driver ju ingen slags barnkanal utan vill ju att min kanal ska kunna ses av alla i alla åldrar, berättar han.

– Folk pratar om det här med att vara en bra förebild. Men vad är det för slags förebild som hör en kvinna bli kallad hora, som ser någon begå kriminella handlingar – men som inte reagerar på det? Vad sänder det ut för signaler till den yngre generationen? Nej du, är det någonting jag vill lära mina följare är det att ha civilkurage att ingripa och att prata om saker högt. Inte sopa det under mattan.


"Folk kan känna igen sig i våra problem"

Joakim berättar att den psykiska ohälsan är någonting som är vanligt bland unga och att det är därför det är viktigt att visa i kanalen.


– Det är ju okej för exempelvis Therese Lindgren att prata jättemycket om psykisk ohälsa. Hon gråter även i sina videos och visar när hon är ledsen efter breakups och så vidare. Samma sak med Tova Helgesson. Varför barn tittar på Youtube är för att de kan relatera till hur vi mår. De kan känna igen sig i det.

– De i 30-års åldern som inte kan få barn kan känna igen sig i min och Jonnas ofrivilliga barnlöshet. Vi har jättemånga tittare som haft samma problem och kanske då inte känner sig lika ensamma i sitt problem. Det är ju det absolut bästa med jobbet som youtuber. Man blir som en stor familj med sina fans.


Efter all kritik ni fått nu efter bråket och så vidare, kommer du att välja att ändra någonting med kanalen framöver?

– Jag kommer inte att ändra på någonting. Min senaste video där vi besöker ett spökhus har fått otroligt bra respons och väldigt många tittare, så jag är glad över att mina fans är lojala och gillar det jag gör. Det är för dem jag gör det här. Inte för mina kritiker.

Folk pratar om att du borde tänka mer på alla barn som tittar på din kanal? Hur känner du kring det?

– Helt ärligt tycker jag att det är sjukt att föräldrar skyller på mig. Det är väl deras ansvar att ha koll på vad deras barn tittar på?

– Men är det inte lite lustigt... deras barn ska då inte få kolla på min kanal där en människa kan bli ledsen när den bli sårad och där vi pratar om att det kan vara jobbigt att växa upp. Men barnet får se på skräckfilmer, program med våld, blod, kvinnoförtryck, svordomar och en glorifiering av vapen.

– Min Youtubekanal är antagligen det mildaste barn i den åldern ser på. Men det är ju så det är. När man gör någonting bra så får man ju aldrig höra det, avslutar Jockiboi.

Mer: Här bryter Jockiboi ihop framför kamerorna: "Det hjälper inte att ta bort Youtubekanalen"

Här är videon som förklarar bråket mellan Jockiboi och hans bröder:

Jockiboi om Jonna efter bråket: "Hon vill inte leva mer"

Nyheter24 har tidigare skrivit om Christofers svar på droganklagelserna i videon och även om att Jockiboi riskerar att dömas för förtal om Christofer polisanmäler.